OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Σπύρος Σταθούλης: “Είμαστε πλειοψηφικό ρεύμα στην αυτοδιοίκηση, δουλεύουμε για ενιαίο ψηφοδέλτιο στην ΚΕΔΕ”

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι διαδικασίες για την ανάδειξη των θεσμικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στον πρώτο και δεύτερο βαθμό και οι διεργασίες έχουν χτυπήσει κόκκινο.

Σε περιφέρειες και δήμους εκλέγονται τα μέλη που θα τους εκπροσωπήσουν στις Γενικές Συνελεύσεις της Ένωσης Περιφερειών ΕΝΠΕ και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων ΚΕΔΕ , με το σώμα να διαμορφώνεται και να καταγράφονται οι πολιτικές επιρροές.

Θα προηγηθεί η εκλογή στα περιφερειακά όργανα της ΚΕΔΕ, όπου θα γίνει και η πρώτη καταγραφή συσχετισμών και δυνάμεων, αν και πολλές φορές τα πρόσωπα μπορούν να υπερβαίνουν τις στενές γραμμές και να συγκεντρώνουν ευρύτερες πλειοψηφίες.

Κυρίαρχη πολιτική δύναμη αναμφισβήτητα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,μετά τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου,σε Περιφέρειες και Δήμους, είναι η Νέα Δημοκρατία η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει στις διαδικασίες των ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ.

Το OTAVOICE συνομίλησε με τον Γραμματέα Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας Σπύρο Σταθούλη, με  μακρά αυτοδιοικητική εμπειρία  -Αντιδήμαρχος Αμαρουσίου- και του έθεσε ερωτήματα για την πολιτική που έχει επιλέξει το κυβερνών κόμμα στις διαδικασίες των θεσμικών οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Σταθούλης ξεκαθάρισε ότι βασικό μέλημα της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης , που υπαγορεύεται από τις εντολές του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να υπάρχει ενωτικό πλαίσιο μεταξύ των αυτοδιοικητικών που “ανήκουν” πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία και να μην υπάρχουν φαινόμενα παρεμβάσεων και χρισμάτων. 

Δουλεύουμε στην κατεύθυνση να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο ενωτικό ψηφοδέλτιο αυτοδιοικητικής νίκης στα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης ,να συγκεράσουμε σκέψεις και πρακτικές , να βρούμε σημεία σύγκλισης και σαν κυρίαρχη αυτοδιοικητική δύναμη να εκπέμψουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

Με τις παρεμβάσεις μας στον Κλεισθένη , για την κυβερνησιμότητα, δείξαμε ότι θέλουμε Περιφέρειες και Δήμους που θα παίρνουν αποφάσεις και δεν θα είναι έρμαια συσχετισμών. Αυτό θέλουμε και στα θεσμικά όργανα , να υπάρχει σαφής πολιτική κατεύθυνση με αυτοδιοικητικούς όρους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν υπάρχει μια ξεκάθαρη ενιαία έκφραση.

Είμαστε πλειοψηφικό ρεύμα και αντιμετωπίζουμε με την δέουσα προσοχή και σοβαρότητα τις κινήσεις μας, γιατί για την κυβέρνηση η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και υλοποίησης του κυβερνητικού έργου. Θέλουμε λοιπόν κλίμα συνεργασίας και ενότητας σε όλα τα επίπεδα , γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια στην εθνική προσπάθεια για διαχωρισμούς και προσωπικές πολιτικές.

Όπως μας ενημέρωσε, θα πραγματοποιηθεί αύριο μια σύσκεψη  στα γραφεία της Πειραιώς, για να καθοριστεί το πλαίσιο που θα κινηθούν τις επόμενες μέρες μέχρι την εκλογή των οργάνων σε ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, πάντα στην κατεύθυνση της ενιαίας εκπροσώπησης, που είναι και επιλογή της ηγεσίας.

Μάλιστα επικρατεί η άποψη ότι θα πρέπει να  μην υπάρχει καμιά απολύτως κομματική παρέμβαση, θεωρώντας ότι οι αυτοδιοικητικοί μπορούν μεταξύ τους να επιλέξουν την καλύτερη λύση για να εκπροσωπηθεί ο χώρος στα κεντρικά όργανα, να συγκροτηθεί ένα ισχυρό ενωτικό ψηφοδέλτιο για το οποίο εργάζεται η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και όποιος πλειοψηφήσει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ να είναι αυτός που θα ηγηθεί της αυτοδιοικητικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Όπως είναι γνωστό μέχρι σήμερα υποψηφιότητα έχουν εκφράσει ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου. 

Για την Γραμματεία Αυτοδιοίκησης και τα δυο στελέχη χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης μιας και είναι εγνωσμένης αυτοδιοικητικής και πολιτικής αξίας, συνδυάζουν την εμπειρία, την γνώση, την προοπτική  και την δυναμική και μπορούν να αποτελέσουν με πνεύμα συνεργασίας, μια ολοκληρωμένη αυτοδιοικητική  πρόταση που θα αντανακλά τις θέσεις και τις πολιτικές της παράταξης στην τοπική  αυτοδιοίκηση.

Για την αντίστοιχη εκλογή στην ΕΝΠΕ τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει από καιρό, με τον περιφερειάρχη  Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα να έχει πάρει το πράσινο φως για να είναι η επιλογή για την θέση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, μετά την επιτυχημένη θητεία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Δήμο Καβάλας

otavoice

Επίσκεψη Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης στον Δήμαρχο Κιλκίς

otavoice

Δ.Τρικκαίων: Σε Ξυνιάδα και Μουζάκι ο Ν. Σακκάς

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Τα συνεργεία του δήμου κάνουν δουλειά καθημερινά στην πόλη και στα χωριά μας»

otavoice

1 εκ.ευρώ για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας

otavoice

Δήμος Αγράφων: Άσκηση ετοιμότητας «ΛΟΓΓΙΤΣΙ 2024»

otavoice