Η αποχώρηση και το βέτο του δημάρχου Πύργου για το δρόμο, ματαίωσε τον «πολιτικό γάμο» Ηλείων- Αχαιών για την ΠΕΔ

Η αποχώρηση του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου , εξαιτίας της τοποθέτησης Αχαιού αυτοδιοικητικού για την τύχη του δρόμου Πάτρα-Πύργος , έγινε η αιτία να ματαιωθεί ο «πολιτικός γάμος’ που ήταν στα σκαριά μεταξύ αυτοδιοικητικών της Ηλείας και της Αχαΐας , εν όψη των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.

Ο «πολιτικός γάμος»  επιχειρήθηκε σε γεύμα που διοργανώθηκε  σε εστιατόριο της Κουρούτας , στην έδρα του δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη που πήρε και  την πρωτοβουλία.  Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, βρέθηκαν έντεκα αυτοδιοικητικοί Ηλείοι και Αχαιοί και ο Παύλος Γερουλάνος ως επικεφαλής «αυτοδιοικητικού κινήματος» στην ΚΕΔΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, ο δήμαρχος Κρεστένων -Ανδρίτσαινας Σάκης Μπαλιούκος, ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, ο δήμαρχος Δυτ. Αχαΐας Μυλωνάς Σπύρος, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο αντιδήμαρχος του Δ. Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος και ο επικεφαλής του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» για τις εκλογές της ΚΕΔΕ και πρώην υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Παύλος Γερουλάνος.

Αντικείμενο  της  συνάντησης ήταν να υπάρξει μια αυτοδιοικητική σύγκλιση  μεταξύ των παρισταμένων Αυτοδιοικητικών Ηλείας και Αχαΐας , η οποία να εκφραστεί ως κοινή θέση στις προσεχείς εκλογές της ΠΕΔ.

Όταν όμως την πολιτική διπλωματία διαδέχθηκε η ξεκάθαρη Πανηλειακή πρόταση του θέματος της Ολυμπίας Οδού φάνηκε ότι το αυτονόητο για την Ηλεία, ήταν μη αποδεκτό από παράγοντες της Αχαΐας. Στο σημείο αυτό πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Πύργου, ο οποίος χωρίς περιστροφές και λεκτικές ακροβασίες ξεκαθάρισε ότι «δωρεάν συνήγοροι στην Ηλεία δεν θα βρεθούν, εάν στο θέμα του δρόμου οι Αχαιοί μπλοκάρουν το μεγάλο αυτό έργο επιμένοντας στη νότια χάραξη». Πρότεινε λοιπόν «να υπάρξει ομόφωνη απόφαση – η οποία να δημοσιοποιηθεί- ότι ο δρόμος δεν σταματά αλλά το έργο θα εκτελεστεί με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό».

Με την πρόταση αυτή διαφώνησε ο κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, αναφέροντας ότι έχει διαφορετική άποψη και πρόταση. Απαντώντας στον κ. Αλεξόπουλο ο δήμαρχος Πύργου εξέφρασε την απορία: «με ποια λογική ζητείται στήριξη από το Αχαϊκό Αυτοδιοικητικό λόμπι εφόσον υπάρχει πρόθεση από τους Αχαιούς να σταματήσουν τον δρόμο Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα κάτι που σημαίνει «αυτοκτονία» για την Ηλεία».

Στη συνέχεια παρενέβη Δήμαρχος από την Ηλεία, ο οποίος προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, αλλά ο δήμαρχος Πύργου ήταν αμετακίνητος και αποχώρησε λέγοντας ότι «αποχωρώ και δηλώνω ότι δεν μπορώ να στηρίξω θέσεις και σχήματα που στερούνται λογικής, καθώς και την διγλωσσία κάποιων Ηλείων Αυτοδιοικητικών. Αυτά τα λέτε σήμερα, γιατί δεν τα λέγατε όταν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημοπρατούσε το έργο; Τότε ψαρεύατε όλοι ψήφους. Πολλοί από εσάς είχατε επίσημη στήριξη από την τότε Κυβέρνηση. Σήμερα τι άλλαξε;».

Μαζί με τον κ. Τάκη Αντωνακόπουλο αποχώρησε και ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος. Τελικά η κάθετη αυτή θέση του Τάκη Αντωνακόπουλου είχε σαν αποτέλεσμα την αναθεώρηση της στάσης των Αχαιών παραγόντων, οι οποίοι επανήλθαν με νέα πρόταση θέτοντας επί τάπητος και το θέμα της ύδρευσης της Αχαΐας από τον Πηνειό, προκειμένου να υπάρξει αποδοχή στο θέμα αυτό εκ μέρους των Ηλείων αυτοδιοικητικών, ώστε και εκ μέρους των Αχαιών να στηριχτεί η απρόσκοπτη συνέχιση του δρόμου Πατρών – Πύργου.

Η τελική εκτίμηση για το αποτέλεσμα της ως άνω συνάντησης είναι ότι πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει βάσιμη ελπίδα ότι στο εξής θα δρομολογηθεί αμφίδρομη στήριξη στα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζουν οι γεωγραφικές ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Ας σημειωθεί ότι στην εν λόγω σύσκεψη είχαν προσκληθεί και Αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας.

Πηγή patrisnews.gr
Σχολιάστε