OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Παλλήνης: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για την πράσινη ενέργεια και τον νέο θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων

Την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου υλοποιήθηκε η εκδήλωση ενημέρωσης,  που διοργάνωσε ο Δήμος Παλλήνης σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης, στο πλαίσιο του έργου “Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση,  Εφαρμογή”, με αντικείμενο την  πράσινη ενέργεια και τον νέο θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων.

Η εντεταλμένη Δημοτική σύμβουλος σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής κα Καλλιόπη Ζινέλη, η οποία είχε και τον γενικό  συντονισμό της εκδήλωσης, τόνισε την μεγάλη σημασία που προσφέρει στην ενεργειακή αυτονομία της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της Ελλάδος γενικότερα, η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας,  λόγος για τον οποίο ο Δήμος Παλλήνης διερευνά πέρα από τον τομέα της «υγιούς κατανάλωσης», που μέχρι σήμερα υπηρετεί, τον χώρο της «πράσινης παραγωγής».

Ο Δήμαρχος Παλλήνης κος Αθανάσιος Ζούτσος ανέπτυξε την εκτεταμένη προσπάθεια που ήδη έχει καταβάλει ο Δήμος Παλλήνης στην εξοικονόμηση ενέργειας σε επίπεδο Δημοτικού Φωτισμού, ενεργειακής κάλυψης των Δημοτικών καταστημάτων και σχολικών μονάδων, στην πλατφόρμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης  followgreen η οποία έχει επεκταθεί και σε θέματα πράσινης ενέργειας, ανέφερε τις 4 σχολικές μονάδες που ήδη φέρουν στις στέγες τους φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ευχαρίστησε  ιδιαίτερα τους ομιλητές και διοργανωτές της εκδήλωσης.

Στην έναρξη της εκδήλωσης σημαντική υπήρξε η παρέμβαση του κου Γεωργίου Αγερίδη, Διευθυντή ενεργειακής αποδοτικότητας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου Παλλήνης, ανέπτυξε την σημασία της και κατέθεσε ανοικτή πρόταση συνεργασίας του ΚΑΠΕ με τον Δήμο Παλλήνης. Παρούσα στην εκδήλωση η κα Μάρθα Βάρναλη, η συντονίστρια του έργου στον Δήμο Κιφησιας, του έτερου ωφελούμενου στο έργο “Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση,  Εφαρμογή”.

Το γενικότερο θέμα την Πράσινης ενέργειας ανέπτυξε η κα Μάρω Μπάκα ενώ από κοινού με την κα Μάγια Ανδρέου αναφέρθηκαν  στον νέο θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων. Οι εξαιρετικες ομιλιτριες ειναι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με πλούσιο βιογραφικό στο θέμα της διαχείρισης της πράσινης ενέργεια και της εκπαίδευσης πολιτών και στελέχη της εταιρείας CommunityEnergyRiver (CER) IKE.

Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου υπήρξε μέτρηση ενέργειας απλών ηλεκτρικών συσκευών, για την βιωματική  απόδειξη της «κακών καθημερινών μας συνηθειών», θεματικά πάνελ για την διατύπωση γραπτών ερωτήσεων και πλήθος προφορικών ερωτωαπαντησεων και παρεμβάσεων από τους συμμετέχοντες.

Έντονη και διακριτή η παρουσία της εκπαιδευτικής κοινότητας και των τοπικών εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης,  πράγμα που αποδεικνύει το ενδιαφέρον του θέματος.

Σύνδεσμος για το ερωτηματολόγιο σχετικα με την έρευνα που πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου “Πράσινη Ενέργεια και Πολίτες: Σχεδιασμός, Εκπαίδευση, Εφαρμογή”:  https://forms.gle/Pu81Hvn8JjJEhUxRA    Σχετικοί συνδεσμοι που αφορούν τις Ενεργειακές Κοινότητες: SomEnergia: https://www.somenergia.coop Eco​Power: https://www.ecopower.be Coopernico: https://www.coopernico.org Good examples of community actions: http://www.poweringcommunities.org/community-power/examples-of-community-power

Σχετικά Άρθρα

Γ.Μυλωνάκης για Ν.Ο.Κ: «Θα χειριστούμε το θέμα με υπευθυνότητα και σεβασμό στους Νόμους»

otavoice

Δ.Σύρου-Ερμούπολης: Ολοκληρώθηκε η εβδομάδα “Δ.Βικέλας”

otavoice

Άρης Παναγιωτόπουλος: «Ιερό καθήκον για εμάς η Αρχαία Ολυμπία!»

otavoice

Δ.Ν.Ιωνίας: Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μ. Θεοδωράκη «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού»

otavoice

Ο Δήμος Κατερίνης τίμησε την παγκόσμια ημέρα Ρομά

otavoice

Συνάντηση της Δημάρχου Ιλίου με τον Υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών

otavoice