OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Συναγερμός στην ΠΕ Τρικάλων για την αφρικανική πανώλη των χοίρων – Σύσκεψη Αγοραστού, Μιχαλάκη και υπηρεσιών

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΩΛΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ

Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας  Αγοραστός έχει καλέσει σε σύσκεψη τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρεια Θεσσαλίας για την απειλή της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης , συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη αυτοδιοικητικών, κτηνιατρικών υπηρεσιών και επαγγελματιών του κλάδου.

Σήμερα για την έγκαιρη προετοιμασία των αρμόδιων φορέων και των υπηρεσιών της ΠΕ Τρικάλων πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση για την απειλή εξάπλωσης της αφρικάνικης πανώλης των χοίρων στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χρήστου Μιχαλάκη, του προέδρου της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας κ. Μπούρα Ιωάννη , του Δημάρχου Πύλης κ. Μαράβα Κων/νου και του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Πύλης κ. Ζιούρτου Κωνσταντίνου, του Δντή Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Τρικάλων κ. Γουγουλάκη, του αρμόδιου προϊσταμένου της κτηνιατρικής υπηρεσίας κ. Αμπελουργού και χοιροτρόφων της περιοχής του Δήμου Πύλης αφού εκεί απαντάται η μεγαλύτερη συγκέντρωση χοιροτροφικών μονάδων στο νομό.

Ο κ. Μπούρας ενημέρωσε για το μέγεθος του προβλήματος, για την παρουσία κρουσμάτων στην γειτονική μας Βουλγαρία, για την λήψη άμεσων μέτρων στις περιφέρειες Μακεδονίας , Θράκης και Ηπείρου που συνορεύουν με τις χώρες που είναι εν δυνάμει πύλες εισόδου του προβλήματος, και τα μέτρα που λαμβάνει αλλά και που προτίθεται να λάβει η κεντρική κυβέρνηση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Μιχαλάκης με τη σειρά του ενημέρωσε τους φορείς και τον πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας, ότι οι υπηρεσίες της ΠΕ Τρικάλων με πρωτεργάτη την Δ/νση Κτηνιατρικής έχουν προβεί ήδη σε ημερίδες ενημέρωσης του κοινού, σε κατά τόπους συναντήσεις στα χωριά και στις περιοχές που έχουμε μεγάλη συγκέντρωση χοιροτροφικών μονάδων για τα μέτρα πρόληψης, όπως επίσης και σε εκδήλωση ενημέρωσης των κυνηγών σε συνεργασία με τον κυνηγετικό σύλλογο Τρικάλων, αφού οι αγριόχοιροι είναι οι κατεξοχήν φορείς μετάδοσης της ασθένειας.

Επίσης τους ενημέρωσε ότι ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη εποχιακών κτηνιάτρων για την επάνδρωση της κτηνιατρικής υπηρεσίας, ενώ παράλληλα έχουν ληφθεί μέτρα απαγόρευσης των υπαίθριων ζωοπάζαρων όπου συνηθίζονταν να γίνονται στο νομό, ενώ θα ληφθούν μέτρα και για το ετήσιο ζωοπάζαρο κατά τη διάρκεια της ετήσιας εμποροπανήγυρης.


Ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας γνώστης του προβλήματος επειδή και ο ίδιος είναι χοιροτρόφος, ενημέρωσε ότι ήδη έχει ενημερώσει τους χοιροτρόφους της περιοχής και έθεσε τις υπηρεσίες του δήμου να συνδράμουν με όποιο τρόπο χρειαστεί.
Κατά τη σύσκεψη τέλος αποφασίστηκε να γίνει πλήρης καταγραφή των οικόσιτων χοίρων αλλά κυρίως των ημίαιμων χοίρων και των χοίρων που βόσκουν ελεύθερα σε περιοχές του νομού ώστε να γίνουν ενέργειες άμεσου εγκλωβισμού τους για την αποφυγή επαφής τους με αγριόχοιρους. Παράλληλα να ζητηθεί η συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όπως οι υπόλοιποι Δήμοι της Π.Ε. Τρικάλων, η αστυνομία και οι δασικές υπηρεσίες ώστε να συνδράμουν και να λαμβάνονται κατασταλτικά μέτρα όπου απαιτηθεί σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Σχετικά Άρθρα

Στο εργαστάσιο της δημοτικής επιχείρησης τηλεθέρμανσης Αμυνατίου, ο Αλέξης Τσίπρας

otavoice

Σέρρες- Δντής σχολείου: “Διαφωνούσα για το έργο που έγινε με ευθύνη του δήμου”-Εισαγγελική παρέμβαση

otavoice

Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης: Αίτημα παραχώρησης του Κουνουπελίου, στην ΕΤΑΔ

otavoice

Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικων δέντρων σε Νέα Ερυθραία & Κηφισιά

otavoice

Π.Ε Αν. Αττικής: Στην επετειακή εκδήλωση της παραδοσιακής Χορωδίας Σπάτων, ο Θ. Αυγερινός

otavoice

Συνάντηση Νίκα -Μητσοτάκη στην Τρίπολη

otavoice