OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Η φωτιά στην Ελαφόνησο, το μπάζωμα και Δήμαρχος που την πούλησε σε 135 κομμάτια!

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους για το μέγεθος της καταστροφής που επέφερε η πύρινη λαίλαπα στην Ελαφόνησο.

Η πυρκαγιά μετέτρεψε σε στάχτη το 25% του πρασίνου του νησιού, καίγοντας έκταση μεγαλύτερη των 5.000 στρεμμάτων. Η καταστροφή από την πυρκαγιά όμως είναι ανυπολόγιστη. Δεν είναι μόνο οικολογική η καταστροφή αλλά και οικονομική, μιας και βρισκόμαστε στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου και οι εκατοντάδες επαγγελματίες του νησιού ευελπιστούσαν στην οικονομική «ανάκαμψή» τους αυτή την περίοδο, κυρίως για να βγάλουν τα «σπασμένα» των χειμερινών μηνών.

Οι ευθύνες ωστόσο για αυτή την καταστροφή βαραίνουν κάποιους συγκεκριμένους με όνομα και επώνυμο. Που καταφέρνουν τα στήσουν τα «παραμάγαζά τους» ικανοποιώντας απόλυτα και μόνο τα συμφέροντά τους αδιαφορώντας για τους πολίτες και τον τόπο τους. Ένας από τους υπεύθυνους της κατάστασης που επικρατεί είναι και ο δήμαρχος Ελαφονήσου Χαράλαμπος Λιάρος. Άλλωστε τις τελευταίες μέρες δεν είναι και λίγοι που… ανέσυραν από το χρονοντούλαπο την πολύκροτη υπόθεση του.

Πρόκειται για την υπόθεση πώλησης δασικών εκτάσεων στην πανέμορφη περιοχή της Ελαφονήσου και συγκεκριμένα στην παραλία του Σίμου, που αποκάλυψε πριν από χρόνια ο ΣΚΑΪ.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μέσα από τα ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, από μια φωτογραφία που έδειχνε μια έκταση στην παραλία του Σίμου, η οποία είχε πωληθεί σε δικηγόρο των Αθηνών, να αποψιλώνεται από κάθε είδους βλάστηση προκειμένου να ξεκινήσουν οικοδομικές εργασίες.

Και πάμε τώρα στην φωτιά… Η φωτιά στην Ελαφόνησο ξεκίνησε από την διπλανή χωματερή της εξωτικής παραλίας του Σίμου. Τυχαίο; Όλοι ξέρουν τα παιχνίδια που παίζονται αλλά λίγοι έχουν το σθένος να βγουν μπροστά και να τα καταγγείλουν για να τιμωρηθούν επιτέλους οι υπεύθυνοι. Και τα σκουπίδια και τα κονδύλια στην Ελλάδα όπως γνωρίζουμε είναι σοβαρή μπίζνα. Των ιδιωτών. Εργολάβοι, μεταφορές, πωλήσεις και μίζες…

Κάποιοι πολίτες όμως δεν σταματούν εδώ. Συνεχίζουν αυτές τις μέρες μιλώντας για το αίσχος του μπαζώματος της παραλίας μόλις φτάνεις στο νησί- για μερικά τραπεζάκια έξω. Κι όμως μπροστά σε τέτοιες σοβαρές και πολλές άλλες παραβάσεις και ατασθαλίες επικρατεί η ανομία.

Στις 23 Ιουνίου 2017 ολοκληρώθηκε η διαδικασία για 17 επίδικα συμβόλαια, ενώ εκκρεμούσαν κι άλλες δικογραφίες για παράνομες οικοπεδοποιήσεις δασικών εκτάσεων και εκτάσεων του δημοσίου στην Ελαφόνησο, μέσω 135 παράνομων συμβολαίων που πρόκειται να εκδικασθούν το επόμενο διάστημα.

Στο δήμαρχο Ελαφονήσου (όπως και στους υπόλοιπους 13 καταδικασθέντες) επιβλήθηκε και 3ετης στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων κι εδώ υπήρχε το ερώτημα, εάν ο Χαράλαμπος Λιάρος μπορεί να παραμείνει στην θέση του δημάρχου, παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης, η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα σε ότι αφορά την εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής.

Γι αυτό και σε όλους τους καταδικασθέντες επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους και απαγόρευσης εξόδου από την χώρα. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 14 ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας συμβολαιογράφος 13 εκ των οποίων καταδικάστηκαν σε ποινές από 10 έως 15 χρόνια. Αθωώθηκε ένας 83χρονος, για τον οποίο όπως τόνισε ο συνήγορός του δεν είχε ουδεμία ανάμιξη στην απάτη.

Η δίκη που είχε ξεκινήσει εδώ και μήνες, ολοκληρώθηκε ύστερα από πολλές συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας και το δικαστήριο εξέδωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις. Οι καταδικασθέντες άκουσαν με ανακούφιση το δικαστήριο να δίνει αναστολή στην έκτιση των επιβληθέντων ποινών, έως ότου η υπόθεση εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό.

Βασικοί κατηγορούμενοι ήταν ο δήμαρχος Ελαφονήσου, Χαράλαμπος Λιάρος, ένας ξάδελφός του και ένας συμβολαιογράφος. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι συγγενείς του δημάρχου. Καταπέλτης στην αγόρευσή της ήταν η εισαγγελέας, η οποία επισήμανε στους κατηγορουμένους ότι κάποιοι εξ αυτών κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη, αφού η αντικειμενική αξία των επίδικων ακινήτων ανέρχεται σε περίπου 268.000 ευρώ, ενώ η εμπορική τους αξία ξεπερνά τα τρία εκατομμύρια.

Το δικαστήριο όμως, τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου εντίμου βίου κι έτσι γλίτωσαν τα ισόβια, ενώ σε δύο καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε επιπλέον το ελαφρυντικό ότι επέδειξαν μετάνοια και προσπάθησαν να άρουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Το δικαστήριο έκανε επίσης δεκτό το αίτημα η έφεση των καταδικασθέντων να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα έως ότου η υπόθεση εξεταστεί σε δεύτερο βαθμό, ενώ αρνήθηκε το αίτημα να μην τους επιβληθούν περιοριστικοί όροι, πλην της περίπτωσης μιας γυναίκας, η οποία καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 10 ετών.

Ο δήμαρχος Ελαφονήσου κι ένας ακόμη κατηγορούμενος (εξάδελφός του) καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 15 ετών έκαστος και τους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους, απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και καταβολής (εντός διμήνου) εγγύησης, ύψους 30.000 ευρώ έκαστος.

Ο συμβολαιογράφος που κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια σε απάτη, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών, ενώ όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάσθηκαν σε κάθειρξη 12 ετών ο καθένας για απάτη κατά του ελληνικού δημοσίου. Σε όλους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι εμφάνισης κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής κατοικίας τους και απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Τους επεβλήθη επίσης στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 3 χρόνια..

Ο Δήμαρχος «οικοπεδοφάφος» πάντως, όπως τον ονόμασαν τότε και μια κλίκα κόντεψαν να πουλήσουν ολόκληρη την Ελαφόνησο…

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice