Δαρδαμανέλης: «οι δημότες της Καλαμαριάς θα δουν αλλαγές στην καθημερινότητα τους»

Η αγάπη του και το ενδιαφέρον του για τον τόπο που μεγάλωσε τον ώθησαν να ασχοληθεί με τα κοινά. Κατάφερε στις δημοτικές εκλογές να κάνει την μεγάλη ανατροπή και να βγει νικητής. Από και  την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι στο τιμόνι του δήμου Καλαμαριάς για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.  Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης μιλώντας στο ThessToday.gr δήλωσε ότι στόχος του  είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα των δημοτών αλλά και να ζήσει πάλι η Καλαμαριά τις ένδοξες εποχές του παρελθόντος.

Συνέντευξη στη Χριστίνα Μισιρλή

Την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνεται τα ηνία του δήμου Καλαμαριάς. Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας για την αναβάθμιση του δήμου;

Σε πρώτη φάση θέλουμε να ελέγξουμε τι γινόταν μέχρι σήμερα, να ενημερωθούμε όπως κάνουμε και από την πρώτη μέρα μετά τις εκλογές. Σε δεύτερο χρόνο προέχει η σωστή οργάνωση και διάρθρωση των υπηρεσιών, να δούμε που υπάρχουν κενά, ελλείψεις και που υπάρχουν καθυστερήσεις και να διαμορφώσουμε έτσι τις υπηρεσίες ούτως ώστε να είναι παραγωγικές και ως προς την καθημερινότητα και ως προς μεγάλα θέματα του δήμου μας.

Σε ποια σημεία θα δώσετε μεγαλύτερη βάση; Για το Κυβερνείο, το στρατόπεδο Κόδρα και το παραλιακό μέτωπο υπάρχουν πλάνα;

Σίγουρα υπάρχουν πλάνα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτά τα τρία θέματα είναι ζωτικής μεν σημασίας αλλά βασίζονται κυρίως στη σωστή οργάνωση, στον προγραμματισμό και στη διάθεση χρόνου και χρήματος που όμως δεν θα έχει σε πρώτη φάση αποτέλεσμα για τους δημότες μας αλλά μακροχρόνια θα δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες που οικονομικά και σαν ποιότητα ζωής θα έχει ο δήμος μας ένα καλύτερο αύριο. Ιδιαίτερα για θέματα όπως είναι το στρατόπεδο Κόδρα και το παραλιακό μέτωπο αυτά θα λύνονται μέρα με τη μέρα, αλλά υπάρχουν κάποια βήματα. Εγώ αυτό που θα ήθελα εντός της τετραετίας μας αν μπορούμε να λύσουμε θέματα και προβλήματα περίπου στο 40% με 50%. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα στρατόπεδο Κόδρα ή σε ένα παραλιακό μέτωπο που θα έχουν λυθεί κάποια ιδιοκτησιακά θέματα, θα είναι ο χώρος ασφαλής, στοιχειωδώς επισκέψιμος δηλαδή να μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις χωρίς να κινδυνεύει ο κόσμος και να μπορούμε να κάνουμε έναν περίπατο χωρίς να κινδυνεύουμε από σκυλιά, από παράνομες λειτουργίες και δραστηριότητες.

Ποιες δυσκολίες θεωρείτε ότι θα αντιμετωπίσετε ως δήμαρχος;

Οι δυσκολίες είναι πολλές. Ξεκινάμε με το “καλημέρα”, ότι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να λειτουργήσει ο δήμος έχοντας μία διοίκηση η οποία δεν θα έχει επί της ουσίας τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου. Είναι ένα επιπλέον εμπόδιο σε αυτά που υπήρχαν νωρίτερα. Τα κύρια ζητήματα του δήμου Καλαμαριάς είναι το θέμα των μεγάλων έργων, όπως αυτά που αναφέραμε προηγουμένως, είναι το θέμα της γης γιατί ο δήμος Καλαμαριάς δεν έχει καθόλου ελεύθερη γη με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γη για να κάνουμε αυτά που επιτάσσει η νομοθεσία, το πράσινο σημείο, δημοτικά κοιμητήρια, πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία μίας πόλης αλλά για εμάς είναι πρόβλημα και επιπλέον, ο τρόπος που λειτουργούν οι υπηρεσίες και η συνεργασία μεταξύ τους. Το ότι εμείς πρέπει σαν δήμος να αποζημιώσουμε την κεντρική πολιτεία για να κατασκευάσουμε ένα σχολείο αυτό είναι πρόβλημα από μόνο του. Το ότι οι υπηρεσίες είτε είναι ταμείο εθνικής αμύνης, είτε είναι πρόνοια δεν είναι φιλικές προς το δήμο μας και πρέπει να φτάσουμε εμείς να διεκδικήσουμε κάποιες εκτάσεις ή να ζητήσουμε χρηματοδοτήσεις για να κάνουμε τα αυτονόητα, όπως σχολεία και πάρκα, είναι πρόβλημα. Νομίζω όμως, ότι με μία καλή λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου που όλοι θα προβάλουμε το κοινό καλό του τόπου και με σωστή και σθεναρή απαίτηση έναντι στην κεντρική πολιτεία νομίζω ότι θα έχει το καλύτερο και επιθυμητό αποτέλεσμα για τον Καλαμαριώτη.

Ποια είναι η άποψη σας για το νόμο “Κλεισθένη”;

Ο νόμος του “Κλεισθένη” από μόνος του αποτελεί ένα πρόβλημα. Ό,τι αλλαγές και ό,τι τροποποιήσεις προσπαθήσει η κυβέρνηση να κάνει αυτή τη στιγμή μπορεί να είναι βελτιωτικές και σίγουρα είναι απαραίτητες και μακάρι να ενταθούν κιόλας γιατί υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα για το πως θα λειτουργήσουν οι δήμοι, αλλά όπως και να’χει εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε. Στην Καλαμαριά έχουμε αποδείξει ότι υπάρχει ένας πολιτικός πολιτισμός, ότι κανένας δεν θα πάρει την ευθύνη, γιατί είναι μεγάλη ευθύνη, να οδηγήσει την Καλαμαριά στο να είναι ένας δήμος που δεν θα έχει ψηφισμένο προϋπολογισμό, δηλαδή να μη πληρώνονται οι προμηθευτές και οι υπάλληλοι του δήμου. Εμείς έχουμε σκοπό να λειτουργήσουμε δημοκρατικότατα. Στα μεγάλα θέματα θα γίνεται σοβαρή διαβούλευση και επί της ουσίας θα πρέπει να ψηφίζονται από μία ευρεία πλειοψηφία γιατί θα είναι προς το καλό του τόπου. Θέλουμε να δείξουμε ότι έχουμε αυτή τη διάθεση, θα “φάμε” αυτό το χρόνο συνεργαζόμενοι με τις υπόλοιπες παρατάξεις ούτως ώστε όταν έρχονται τα σοβαρά θέματα να έχουν τη σωστή διαβούλευση και να έχουν αντιληφθεί όλοι ότι είναι προς το καλό του τόπου και να ψηφίζονται από όλους.

Έχετε καταλήξει σε συνεργασίες; Είναι πιθανή η συνεργασία με τον κ. Μπακογλίδη;

Εμείς έχουμε επιλέξει να συνεργαστούμε με όλους όσους δείξουν ότι θέλουν το καλό του τόπου. Εάν έχει σαν γνώμονα σου να φέρεις θέματα για το κοινό καλό κανείς δεν θα σταθεί εναντίον σου. Εμείς έχουμε βρει συμμάχους και στην προηγούμενη διοίκηση και σε αυτούς που έμειναν έξω από την κούρσα της δημαρχίας. Ωστόσο, θα είναι τόσο μεγάλη η πίεση του κόσμου που διψάει να δει καινούρια, καινοτόμα πράγματα αλλά και θέματα της καθημερινότητας που όταν δουν ότι αυτή η διοίκηση βάζει μπροστά αυτά τα ζητήματα και προσπαθεί να τα λύσει δεν θα υπάρξει ο οποίος θα είναι εναντίον σε μία τέτοια τακτική. Αυτό που ζούσαμε τα προηγούμενα χρόνια άφηνε απ’έξω τις λειτουργίες της αντιπολίτευσης. Δεν υπήρχε κάτι κρυφό αλλά δεν σε διευκόλυναν στο πως να ενημερωθείς. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να γίνεται ένα προσυμβούλιο πριν το συμβούλιο να ενημερωθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων και αυτοί με τη σειρά τους να μπορούν να ενημερώσουν τους δημοτικούς συμβούλους και να μπορούν να υπερψηφίσουν τα θέματα.

Που πιστεύετε ότι έκανε λάθη η προηγούμενη διοίκηση και πως εσείς μπορείτε να τα υλοποιήσετε;

Δεν είναι σκοπός μας να ασχοληθούμε με το τι κακό έγινε στην προηγούμενη διοίκηση. Η προηγούμενη διοίκηση έχει κάνει αρκετά καλά και αρκετά άσχημα. Το κακό είναι ότι αυτά τα άσχημα σε μεγάλο βαθμό είναι και ανεπανόρθωτα. Με αυτά που έχουμε αναλάβει και με αυτά που έχουμε βρει θα λειτουργήσουμε βελτιώνοντας κάποια πράγματα. Δεν πάμε να πούμε ότι όλα ήταν μαύρα ή όλα ήταν άσχημα. Η Καλαμαριά είναι ένας καλός δήμος, δεν είναι δήμος χαμηλού επιπέδου. Παρ’όλα αυτά βλέπουμε ότι έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ και σαν περιοχή αναψυχής και σαν παροχή υπηρεσιών στους δημότες της όταν φτάνουμε να αποδεχόμαστε ότι θα πάρουμε 25 παιδιά από 180 σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αυτό δεν τιμάει κανέναν Καλαμαριώτη. Με την οργάνωση και το πάθος που διακατέχει εμένα και την ομάδα μου γιατί είμαστε μία αρκετά νεανική ομάδα θα καταφέρουμε να βάλουμε σε μία σωστή κατεύθυνση θέματα όπως της παιδείας, των μεγάλων έργων και της καθημερινότητας. Οι Καλαμαριώτες θα δουν αρκετά πράγματα στην καθημερινότητα τους να βελτιώνονται.

Σας αγχώνει η διοίκηση ενός μεγάλου δήμου;

Εγώ θα έλεγα ότι είναι μία τεράστια πρόκληση. Ένας λόγος που μας ανάγκασε να ασχοληθούμε με τα κοινά είναι γιατί βλέπαμε τον τόπο μας να υποβαθμίζεται. Τώρα έχουμε αρκετά πράγματα στα χέρια μας και είναι μεγάλη πρόκληση για έναν άνθρωπο στην ηλικία μου να αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη, να πάει τον τόπο του ένα βήμα παραπέρα και να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις και το πάθος του για να βελτιώσει το σύνολο του δήμου του και όχι απλά να έχει το γραφείο του. Τα πρώτα δείγματα που έχουμε από τον κόσμο είναι ότι έχουν διάθεση να βοηθήσουν γιατί αναγνώρισαν ότι υπήρχε ένα τέλμα τα τελευταία αρκετά χρόνια. Με σύμμαχο τον κόσμο δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Στοχεύετε σε μία καλή σχέση δημότη – δήμου;

Στοχεύσουμε σε μία καλή σχέση δημότη-δήμου και δημότη-επιχείρησης. Η Καλαμαριά είναι μία περιοχή με αρκετές μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 2 ή και περισσότερα άτομα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν βληθεί όσο τίποτα άλλο. Πολλές κλείνουν και άλλες παραπαίουν. Εμείς αυτό που θέλουμε, τουλάχιστον σε αυτά που περνάνε από το χέρι μας, γιατί η φορολογία δεν περνάει, να διευκολύνουμε τους δημότες, να προσεγγίσουμε κόσμο, να ξανακάνουμε την Καλαμαριά έναν τόπο που ο Καλαμαριώτης θα μείνει και θα ψωνίσει στην τοπική αγορά. Να έρθουν άνθρωποι από μακρινές περιοχές να φάνε και να πιουν τον καφέ τους εδώ. Να ξαναγίνει η Καλαμαριά όπως την είχαμε γνωρίσει. Όλα αυτά θα βελτιώσουν την καθημερινότητα μας και σιγά – σιγά βλέποντας πρόοδο στα μεγάλα ζητήματα όπως το παραλιακό μέτωπο και το στρατόπεδο Κόδρα να φέρνουν άλματα στην οικονομική ζωή της πόλης τότε θα μπορούμε να πούμε ότι η Καλαμαριά έχει γυρίσει σελίδα και να ζήσει πάλι ένδοξες στιγμές όπως αυτές του παρελθόντος.

Πολλοί δημότες παραπονιούνται για τα τραπεζοκαθίσματα. Πως σκοπεύετε να το αλλάξετε; 

Όπως βλέπουμε όλοι οι δήμοι όπου νοικιάζουν κοινόχρηστο χώρο προσπαθούν να τηρούν τη νομιμότητα. Είμαστε από τα λίγα μέρη που δεν τηρείται η νομιμότητα, αντιθέτως έχουμε ζήσει μία περίοδο η οποία βασιζόταν σε μία πελατιακή σχέση δήμου-δημότη. Αυτό που θέλουμε είναι να οριοθετηθούν, να δοθούν όσα μπορούν περισσότερα. Καταλαβαίνω την αγωνία των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων να έχουν περισσότερο χώρο γιατί από αυτόν θα ωφεληθούν απλά πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να κρατήσουμε και μία ποιότητα. Όταν ο δήμος δε μπορεί να κρατήσει ισορροπίες και δε μπορεί να αστυνομεύσει την περιοχή του μοιραία οι καταστηματάρχες προσπαθούν να σώσουν τις επιχειρήσεις τους και όποιος προχωράει πεζός ή μία μητέρα με το καροτσάκι δε μπορεί να κάνει τα απαραίτητα. Αυτό που λέμε εμείς είναι ισορροπία, να φέρουμε καλύτερη ποιότητα σε αυτό που θα έχει ο καταστηματάρχης να πουλήσει, να βελτιώσουμε την ποιότητα και όχι την ποσότητα, να οριοθετήσουμε τα τραπεζοκαθίσματα και από εκεί και πέρα να έχουμε δημοτική αστυνομία. Είναι ένας από τους κυρίαρχους στόχους να δημιουργήσουμε την δημοτική αστυνομία που θα βελτιώσει την κινητικότητα στο δήμο μας, υπάρχει μεγάλη αναρχία και στα τραπεζοκαθίσματα και στο παρκάρισμα. Όλα αυτά είναι συνθήκες που μέρα με τη μέρα θα βελτιώνονται. Να είστε σίγουροι ότι σε βάθος τετραετίας θα έχει αλλάξει όψη η Καλαμαριά.

Είστε ένας από τους πιο νέους δημάρχους. Τι συμβουλή θα δίνατε στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά; 

Αυτό που πήρα απόφαση μαζί με μία ομάδα φίλων και συνοδοιπόρων είναι να βελτιώσουμε το σπίτι μας και τον τόπο μας. Αυτό που κάνουμε για το σπίτι μας γιατί να μη το κάνουμε και στο δήμο μας; Δεν έχει νόημα να κοιτάμε το σπίτι μας όταν αυτό που φτιάχνουμε είναι σε ένα δήμο που κάθε μέρα βαλτώνει. Αυτό μας οδήγησε να ασχοληθούμε με τα κοινά και νομίζω ότι είναι η πιο υγιής ενασχόληση για οποιονδήποτε νέο. Λύση είναι να αγωνιστούμε να αγωνιστούμε και να προσφέρουμε για τον τόπο μας. Αν καταλάβουμε ότι από αυτή την προσφορά βελτιώνουμε τον τόπο μας και αυτή η προσφορά μας επιστρέφει τότε θα γίνουμε καλύτεροι και σαν κοινωνία και ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε με τα κοινά.
Σχολιάστε