Προχωρά σε θεσμική παρέμβαση για τη λειτουργησιμότητα των Δήμων η ΠΕΔ-ΚΜ

Σε θεσμική παρέμβαση με σκοπό τη λειτουργησιμότητα των δήμων θα προχωρήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, παρουσία μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ-ΚΜ, επισήμανε ότι «ο  «Κλεισθένης», αντί να λύσει, δένει τα χέρια των δημοτικών συμβουλίων και των δημάρχων, δηλαδή δεν προβλέπει θεσμική διέξοδο, σε περίπτωση που δεν ψηφιστούν ο προϋπολογισμός του δήμου, ο ισολογισμός, ο απολογισμός, το τεχνικό πρόγραμμα, μεγάλα θέματα, αλλά και κάποιο μικρό θέμα. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πλειοψηφία δεν λέει ποια είναι η διέξοδος, δεν λέει με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα».

Ο κ. Κυρίζογλου διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που δεν λαμβάνεται απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο, το «κυρίαρχο όργανο» όπως το χαρακτήρισε, θα πρέπει «να υπάρχει η δυνατότητα ο δήμαρχος, ο οποίος είναι δημοκρατικά λαϊκά νομιμοποιημένος, με λίαν αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση, αφού το δημοτικό συμβούλιο δεν αίρεται στο ύψος των περιστάσεων δεν αποφασίζει», να δίνει διέξοδο μέσω του συλλογικού οργάνου της εκτελεστικής επιτροπής ή της οικονομικής επιτροπής.

 
Σχολιάστε