OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Εκλογές 2019: Άρωμα γυναίκας σε 16 Δήμους!

Μόνο 16 Δήμοι πέρασαν σε γυναικεία χέρια. Οι περισσότερες  γίνονται «καπετάνισσες»  σε νησιά: Στη Σέριφο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Φολέγανδρο, την Ελαφόνησο,  τη Γαύδο,  την Τήλο.

Όλες τους νέες γυναίκες από 35 ως και 50 ετών. Στην Κέρκυρα η Μερόπη Υδραίου γίνεται η δεύτερη γυναίκα δήμαρχος που εκλέγεται στο νησί από το 1956.

Αν και στις εκλογές του 2014 αυξήθηκαν κατά 100%, ελάχιστες είναι οι γυναίκες δήμαρχοι, με το ποσοστό εκπροσώπησης του γυναικείου φύλου να παραμένει πολύ χαμηλό.

Μόλις 16 γυναίκες (έναντι 15 το 2014) θα αναλάβουν το τιμόνι κάποιου δήμου στη χώρα. Οι δήμοι με άρωμα γυναίκας βρίσκονται κυρίως σε νησιά, όπου αναδείχθηκαν επτά. Τρεις γυναίκες εκλέχθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία κατέγραψε το ethnos.gr συνολικά 128 γυναίκες «κατέβηκαν» ως επικεφαλής συνδυασμών. Σε 29 δήμους υπήρχαν πάνω από μία υποψήφιες για τη δημαρχία, ενώ σε 208 δήμους καμία γυναίκα δεν είχε θέσει υποψηφιότητα.

1. Η φοροτεχνικός  από την Κασσάνδρα και μέλος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Αναστασία Χαλκιά – Δημητροπούλου είναι η νέα δήμαρχος Κασσάνδρας, επικρατώντας στο δεύτερο γύρο του Κώστα Παπαγιάνη.

2. Στον Δήμο Σκύδρας εξελέγη με 57% η Κατερίνα Ιγνατιάδου, με δεύτερο τον Κωνσταντίνο Καρασαρλίδη με 30,4%.

3. Νέα δήμαρχος Κέρκυρας αναδείχθηκε η δικηγόρος Μερόπη Υδραίου. «Θα είμαι δήμαρχος όλων των πολιτών. Νέα Αρχή σημαίνει να μπορείς να κοιτάζεις τους πολίτες στα μάτια κάθε μέρα για τα επόμενα 4 χρόνια» δήλωσε μετά το κλείσιμο της κάλπης χθες.

4. Η Ροζίνα Βαβέτση αναδείχθηκε νέα δήμαρχος στον Δήμο Νικολάου-Σκουφά, η οποία διαδέχεται τον πρώην δήμαρχο Ευστάθιο Γιαννούλη.

elena_baka.jpg

5. Σαρωτική νίκη πέτυχε η Έλενα Βάκα έναντι του Χρήστου Παγώνη, με ποσοστό πάνω από 60%, αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δήμου Χαλκιδέων.

birginia_stergioy.jpg

6. «Θα είμαι δήμαρχος όλων των ανθρώπων της Ανατολικής Φθιώτιδας, όχι μόνο όσοι με ψήφισαν….» ήταν τα πρώτα λόγια της νέας δημάρχου Στυλίδας, Βιργινίας Στεργίου, μετά το «ευχαριστώ» στους δημότες της Ανατολικής Φθιώτιδας.

7. Νέα δήμαρχος Ορχομενού εκλέχθηκε η Βούλα Καράλη. Η κ. Καράλη σε δηλώσεις της τόνισε πως θα διοικήσει με συνεννόηση και συνεργασία, κάνοντας τις απαραίτητες επαφές με όλους τους συνδυασμούς. Όπως είπε, παρά τα αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής, η ομάδα έμεινε ενωμένη.

8. Η επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή και Δημιουργία», κυρία Ευσταθία Λιάρου, που ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου πριν από περίπου έναν χρόνο, εξελεγη δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή στην Ελαφόνησο.

9. Αλλαγή σκυτάλης από γυναίκα σε γυναίκα στο Δήμο Γαύδου. Με ποσοστό 50,29% οι κάτοικοι του Ακριτικού νησιού εξέλεξαν για νέα Δήμαρχο τη Μανωλία Στεφανάκη.

10. Δήμαρχος Φολεγάνδρου αναδείχθηκε η Ευθαλία Παπαδοπούλου.  Τη θέση της δημάρχου διεκδικούσαν μόνο η Παπαδοπούλου Ευθαλία και η Μπαλή – Τίλλα Μαρία, με την πρώτη να κερδίζει την εκλογική μάχη με 69,39%.

11. Νέα Δήμαρχος Σίφνου, με 88,5%, εξελέγη η Μαρία Ναδάλη.

12. Η Ειρήνη Βελισσαροπούλου εξελέγη δήμαρχος στην Κέα.

maria_kakali.jpg

13. Η Μαρία Κακαλή επανεξελέγη στον δήμο του  Αγίου Ευστρατίου. «Ο Αϊ Στράτης είναι το πιο απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας στεριά με στεριά»: με τα λόγια αυτά, κάπου στο μέσο της συνέντευξης, που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», η Μαρία Κακαλή, δήμαρχος εκ νέου με ποσοστό 100% από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, έχει ήδη αρχίσει να μας ταξιδεύει στη γη, τις ακτές και την καθημερινότητα του δήμου της. «Εδώ, το μάτι ταξιδεύει. Βλέπει από παντού θάλασσα» περιγράφει.

14. Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου επανεξελέγη η Μαρία Ανδρούτσου Στις δημοτικές εκλογές του 2010 τέθηκε επικεφαλής του συνδυασμού ΑλλάΖΟΥΜΕ την ΠΟΛΗ και εξελέγη δήμαρχος Αγ. Δημητρίου. Το 2014 είχε εκλεγεί εκ νέου για την περίοδο 2014-2019.

15. Σε μια μάχη στήθος με στήθος, τελικά η ΔΥΝΑΜΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ με τη Δέσποινα Θωμαΐδου ανέτρεψε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου (35,65% του κ. Μανούρη έναντι 21,30% της ιδίας) και έκοψε πρώτη το νήμα αφήνοντας πίσω με μικρή διαφορά τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ του Παναγιώτη Μανούρη (Δύναμη Προοπτικής 10.775 ψήφοι & Δημιουργία Αλληλεγγύη 10.374 ψήφοι).

dimitra_kehagia_2.jpg

16. Αλλαγή σκυτάλης στον Δήμο Πεντέλης, καθώς ο Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης μετά από πέντε διαδοχικές θητείες παραδίδει την σκυτάλη στη Δήμητρα Κεχαγιά . Με την ενσωμάτωση στο 98,04% (έχουν καταμετρηθεί τα 50 από τα 51 εκλογικά τμήματα), η επικεφαλής της ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ κατέλαβε ποσοστό 54,85%, ενώ το ποσοστό του απερχόμενου Δημάρχου έφτασε το 45,15%. Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ εξασφάλισε 9 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο και η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ 11.

Σχετικά Άρθρα

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Δήμο Καβάλας

otavoice

Επίσκεψη Υφυπουργού Μακεδονίας και Θράκης στον Δήμαρχο Κιλκίς

otavoice

Δ.Τρικκαίων: Σε Ξυνιάδα και Μουζάκι ο Ν. Σακκάς

otavoice

Κ. Τζιούμης: «Τα συνεργεία του δήμου κάνουν δουλειά καθημερινά στην πόλη και στα χωριά μας»

otavoice

1 εκ.ευρώ για την αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας

otavoice

Δήμος Αγράφων: Άσκηση ετοιμότητας «ΛΟΓΓΙΤΣΙ 2024»

otavoice