OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Το OTAVOICE στην ημερίδα: «Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στην Κοινότητα» – Μαρμαράς: «Η φυσικοθεραπεία πρέπει να έχει ουσιαστικό ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Το OTAVOICE έδωσε δυναμικό παρόν στην ημερίδα που διεξήχθη σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου 2019 στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς” με θέμα: “Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στην Κοινότητα”.

Η ημερίδα έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και σε αυτή παρευρέθηκαν πολλοί φορείς, αλλά βέβαια πλήθος φυσικοθεραπευτών, οι οποίοι απηύθυναν ομιλίες, εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους η φυσικοθεραπεία θα πρέπει να ενταχθεί άμεσα και οργανωμένα στις τοπικές κοινωνίες και κοινότητες.

Το OTAVOICE, λοιπόν ήταν εκεί, κατέγραψε όλα όσα διαδραματίστηκαν στην ημερίδα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και όχι μόνο.

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της ημερίδας “Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στην Κοινότητα”, Γιάννης Μαρμαράς, έκανε αποκλειστική δήλωση στην κάμερα του OTAVOICE και τον δημοσιογράφο Γιώργο Οικονόμου, εξηγώντας μας την σημαντικότητα της ημερίδας, τον σκοπό αυτής, αλλά και τους τρόπους όπου θα πρέπει η φυσικοθεραπεία να μπει πιο ενεργά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. “Στόχος μας είναι να δείξουμε ότι φυσικοθεραπευτές υπάρχουν παντού, διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα, στα νησιά, στις γειτονιές, είναι δίπλα στην γειτονική μας πόρτα και θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να είναι άμεσα προσβάσιμη η φυσικοθεραπεία στους πολίτες”, ανέφερε χαρακτηριστικά στο OTAVOICE ο Γιάννης Μαρμαράς.

Ακούστε τις δηλώσεις του κ. Μαρμαρά αποκλειστικά στο OTAVOICE:

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας ήταν ποικίλο καθώς είχε 2 Συνεδρίες με πολλούς ομιλητές (φυσικοθεραπευτές κατά πλειοψηφία), όπου εκεί αναδείχθηκε ευρύτερα ο σπουδαίος ρόλος της φυσικοθεραπείας στη ζωή μας σε όλες τις ηλικίες του κάθε ανθρώπου.

Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Αρχικά η ημερίδα ξεκίνησε με τον σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Αττικής και υπεύθυνο Δημοσίων Σχέσεων του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, του κ. Λευτέρη Μπουρνουσούζη, οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθηκαν στην ημερίδα, ακροατήριο και φορείς. “Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά που έχουμε επιλέξει το θέμα της φυσικοθεραπείας στη κοινότητα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρνουσούζης.

Ακολουθεί μια μικρή γεύση από όσα είπε ο Λευτέρης Μπουρνουσούζης:

Την σειρά τον ομιλητών συνέχισε  ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Πραγματικά η σημερινή ημερίδα έγινε για να αναδείξει το ρόλο της φυσικοθεραπείας, τόσο στη Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, αλλά στην Δευτεροβάθμια και στην Τριτοβάθμια”.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Βαγγέλης Τριγώνης, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη ικανοποιησή του στην διοργάνωση αυτής της ημερίδας. “Η επένδυση της φυσικοθεραπείας κερδίζει στα συστήματα υγείας”, δήλωσε ο κ. Τριγώνης

Τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού “Νέα Αρχή για την Αττική” και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, εκπροσώπησε η Μαρία Κουρή, γιατρός, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στο Κεντρικό Τομέα Αττικής με το συνδυασμό του Γιώργου Πατούλη.

Ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία της Μαρίας Κουρή:

Έπειτα ακολούθησε ομιλία με θέμα: “Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στα ΚΑΠΗ”  από φυσικοθεραπευτή του ΚΑΠΗ του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, κ. Απόστολου Εμμανουηλίδη, ο οποίος ανέλυσε εξειδικευμένα τον ρόλο της φυσικοθεραπείας στα ΚΑΠΗ ευρύτερα, καθώς και τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και της απογοητεύσεις των φυσικοθεραπευτών των ΚΑΠΗ, καθώς όπως είπε: “Συνάδελφοι των ΚΑΠΗ , αφέθηκαν σε μια ρουτίνα, δημοσιουπαλληλική, χωρίς ενδιαφέρον ανάπτυξης και εξέλιξης της δουλειάς τους.”

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Ειρήνη Δρίζη, φυσικοθεραπεύτρια στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” του Δήμου Βάρης- Βούλας Βουλιαγμένης. Η Ειρήνη Δρίζη εξήγησε την σημαντικότητα του “Βοήθεια στο Σπίτι” , καθώς ο Δήμος Βάρης- Βούλας Βουλιαγμένης είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας, στον οποίο εντάσσεται και έχει ηγετικό ρόλο η φυσικοθεραπεία και η βοήθεια προς τον πολίτη.

Σύμφωνα ,δηλαδή με το καθηκοντολόγιο του “Βοήθεια στο Σπίτι”, οι παρεχόμενες υπηρεσίες του φυσικοθεραπευτή είναι:

-Καταγραφή και αξιολόγηση αναγκών φυσικοθεραπευτικής φροντίδας- παροχή φυσικοθεραπευτικής φροντίδας

-Φυσικοθεραπευτική εκπαίδευση εξυπηρετούμενου και φροντιστή- εποπτεία

-Εκπαίδευση στη χρήση βοηθημάτων βάδισης

-Λειτουργική προσαρμογή οικίας- εκτίμηση ασφάλειας χώρου

-Συναντήσεις με την ομάδα του ΒΣΣ για αξιολόγηση στόχων

-Καθημερινή καταγραφή πεπραγμένων

-Μετακίνηση από έδρα δομής στην οικία του εξυπηρετούμενου

Η Ειρήνη Δρίζη, δεν δίστασε να εκφράσει και τις σκέψεις της για το ρόλο της φυσικοθεραπείας στη κοινότητα καθώς όπως είπε: “Θα πρέπει να υπάρξει επιδοτούμενη και συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των φυσικοθεραπευτών, να γίνει χρήση κοινών επιστημονικών πρωτοκόλλων, να συνεργαστεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών με φορείς όπως ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΙΝΕΠ ,έτσι ώστε να υπάρξει με αυτόν τον τρόπο δωρεάν παρακολούθηση επιμορφωτικών προγραμμάτων και δικαιολογημένες απουσίες φυσικοθεραπευτών από υπηρεσία. Τέλος θα πρέπει να γίνουν προγράμματα κοινότητας με στελέχωση τους και από φυσικοθεραπευτές με συνέργειες του ΠΣΦ με ΚΕΔΕ, ΕΔΔΥΠΠΥ, Υπουργείου Εσωτερικών και Υγείας”, επισήμανε η κα Δρίζη.

Σειρά είχε ο Δημήτρης Πράσινος στην παρέμβαση του με θέμα “Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στο δημόσιο πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης”, οι φυσικοθεραπεύτριες Άννα Μιχαλάτου και Ειρήνη Χασαλεύρη οι οποίες έδωσαν τις δικές τους εμπειρίες, σκέψεις και προτάσεις στο θέμα: “Η φυσικοθεραπευτική συμβολή σε κλιμάκια ευρείας δράσης προληπτικού ελέγχου υγείας και ενημέρωσης τοπικών πληθυσμών στα νησιά της Τήνου και των Κυθήρων”.

Στη συνέχεια ο τελειόφοιτος Φυσικοθεραπείας και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ασθενών Κυστικής Ίνωσης, Απόστολος Μπαβέλλας πήρε το λόγο και ανέλυσε την σχέση φυσικοθεραπείας και Κυστικής Ίνωσης, ενώ η Κατερίνα Τσέκουρα μίλησε για την αλληλεπίδραση της ρευματοπάθειας στην φυσικοθεραπεία.

Πριν το τέλος της Α’ Συνεδρίας, υπό τον Παναγιώτη Τζανετή, έγινε η παράδοση στο ΕΚΑΒ, δωρεάς εκπαιδευτικού υλικού από το Περιφερειακό Τμήμα Αττικής και διεξήχθη η απονομή πιστοποιητικών προγράμματος Α’ Βοηθειών σε μέλη του Π.Τ.

Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Κατά την Β’ Συνεδρία αναδείχτηκε ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στις δημόσιες δομές Π.Φ.Υ., από το Γιώργο Παππά, ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό από την φυσικοθεραπεύτρια Μιμή Μαρκέλλου, ενώ η Γεωργία Πέττα, φυσικοθεραπεύτρια και Λέκτορας Εφαρμογών Τμήματος Φυσικοθεραπείας, ανέδειξε την αλληλεπίδραση στη κλινική και πρακτική άσκηση φοιτητών Φυσικοθεραπείας στις τοπικές κοινωνίες.

Έπειτα τον λόγο πήρε η Ευαγγελία Κέντρου, όπου η παρέμβαση της είχε ως κύριο θέμα: “Φυσικοθεραπεία στη κοινότητα. Δίνοντας στο άτομο επιλογή και ανεξαρτησία.”

Τέλος τον κατάλογο των ομιλητών έκλεισε ο Λευτέρης Μπουρνουσούζης, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ιδιωτικό εργαστήριο φυσικοθεραπείας καθώς και στην αλληλεπίδραση που έχει στις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά Άρθρα

Δ. Μετσόβου: Αντιμετώπιση ζημιών και καταστροφών από θεομηνίες σε 3 δημοτικές κοινότητες

otavoice

Μαρίνος: “Στόχος η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών”

otavoice

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου στο επιστημονικό συνέδριο του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

otavoice

Ενεργοποίηση ψηφιακών θυρίδων Δήμου Αντιπάρου

otavoice

Εγκαινιάστηκε η νέα υπερσύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου

otavoice

Δήμος Κορδελιού: Με επιτυχία το Φεστιβάλ Γυμναστικής για Όλους “EGO Gym White Tower 2023”

otavoice