OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Τα σχέδια των υπ. Δημάρχων Καλαμαριάς-Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα

Τα πλάνα τους για την επόμενη μέρα του στρατοπέδου Κόδρα και την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, με την ανάδειξη της νέας διοίκησης που θα προκύψει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 26 Μαΐου, αναλύουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι του δήμου Καλαμαριάς, μέσω του debate που διοργάνωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι δήμαρχοι αναφέρονται στις προτεραιότητες που βάζουν ως επικεφαλής των παρατάξεων τους σχετικά με τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες και με μοναδικό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των απαντήσεων των υποψηφίων. Σημειώνεται ότι οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν ήταν κοινές. Οι απαντήσεις παρατίθενται κατά αλφαβητική σειρά του αρχικού γράμματος των επιθέτων των υποψηφίων.

ΕΡ.Τι πλάνο έχετε για το στρατόπεδο Κόδρα;

Βικέντιος Αντωνάκης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ»: Διεκδικούμε την οριστική παραχώρηση του συνολικού χώρου του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εκτελεστούν όλα τα αναγκαία έργα για τη δημιουργία πάρκου πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού με ελεύθερη και δωρεάν χρήση, αποκλείοντας οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, καθώς και την άμεση κατάργηση του στρατοπέδου του ΝΑΤΟ.

Δημήτρης Αρκούδης «Δημιουργούμε το μέλλον ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΑΛΛΙΩΣ»: Δύο επίπεδα σχεδιασμού. Πρώτον άμεσα να καθαριστεί και να φωτιστεί ο χώρος, να απομακρυνθούν καταπατητές και μπάζα, να καταστεί ο χώρος ασφαλής και προσβάσιμος. Η σημερινή διοίκηση έχει επιδείξει τρομακτική αδράνεια και οφείλει να απολογηθεί. Δεύτερον να σχεδιάσουμε μαζί με τους Καλαμαριώτες, το Κόδρα ως ένα πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα, με πολιτιστικές δράσεις, με υπαίθριες μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρο πρασίνου και αισθητικής απόλαυσης.

Γιάννης Δαρδαμανέλης «Γενιά Δημιουργίας»: Η αξιοποίηση του στρατοπέδου Κόδρα αποτελεί ένα έργο ορόσημο που θα αλλάξει την καθημερινότητα και την οικονομική ζωή της πόλης. Η δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου υπερτοπικού χαρακτήρα, μοναδικού σε όλη την Ευρώπη λόγω της επαφής του με τη θάλασσα, όπου θα πραγματοποιούνται πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις, συνιστά το όραμα μας για τον χώρο αυτό. Είναι ένα έργο που το αντιμετωπίζουμε ενιαία με το παραλιακό μέτωπο. Σκοπεύουμε να προωθήσουμε συνεργασίες με φορείς όπως το ΤΕΕ, το ΑΠΘ και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ώστε να επιτύχουμε ένα εντυπωσιακό και βιώσιμο αποτέλεσμα.

Θεοδόσης Μπακογλίδης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ»: Το στρατόπεδο Κόδρα είναι ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου σε επαφή με τη θάλασσα. Ο καθαρισμός του χώρου, η απομάκρυνση των καταληψιών, η διαμόρφωση διαδρομών, η ενίσχυση του φωτισμού και η φύλαξη του αποτελούν για μας πρώτη προτεραιότητα. Επόμενα βήματα μας: α) Ανοιχτός διάλογος – διαβούλευση με τους πολίτες και τους φορείς της πόλης, β) Σύνταξη ειδικού χωρικού σχεδίου, γ) Προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Στόχος μας η μετατροπή του πρώην στρατοπέδου Κόδρα σε αστικό μητροπολιτικό πάρκο.

Αβραάμ Περσίδης «Η Καλαμαριά που ΜΑΣ ΑΞΙζει»: Διεκδίκηση της συνολικής έκτασης. Ανάπλαση του Κόδρα σε ένα υπερτοπικό χώρο πρασίνου και αναψυχής που το έχουμε ανάγκη τόσο εμείς στην Καλαμαριά όσο και ολόκληρη η Θεσσαλονίκη. Καθαρισμός και φωταγώγηση. Απομάκρυνση των καταπατητών, καλλωπισμός των κτιρίων, χρήση του χώρου για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αξιοποίηση προς όφελος των δημοτών μας. Ιδιοκτησίες κρατικές και ιδιωτικές δημιουργούν προβλήματα για την ανάπλαση και αξιοποίηση. Όλοι μαζί με όλους τους πολίτες, όλες τις παρατάξεις και τους αρμόδιους φορείς να γίνουν ενέργειες με στόχο την εύρεση λύσεων και αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού.

‘Αρης Τεμεκενίδης «Καλαμαριά ΠΡΩΤΗ ΞΑΝΑ»: Το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα πρέπει, μετά από πολλές χαμένες δεκαετίες, να αξιοποιηθεί προς όφελος των Καλαμαριωτών. Άμεση προτεραιότητα είναι ο καθαρισμός, ο φωτισμός, η απομάκρυνση του παράνομου κυνοκομείου και η πάταξη της παραβατικότητας. Το σχέδιο αξιοποίησης πρέπει να περιλαμβάνει την στέγαση του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και του Μουσείου Φωτογραφίας Καλεμκερή στα διατηρητέα κτίρια, την δημιουργία μικρού ανοικτού θεάτρου και υπαίθριων χώρων άθλησης και την φιλοξενία πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων, όπως το “Παρά θιν’ αλός”, εντός ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου.

ΕΡ.Μπορεί την επόμενη τετραετία να αξιοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο;

Βικέντιος Αντωνάκης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ»Η μόνη επιλογή που έχει ο λαός της Καλαμαριάς είναι να αντισταθεί σε οποιαδήποτε εξέλιξη παραχώρησης σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Θα διεκδικήσουμε να γίνει λαϊκή περιουσία ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο, με ταυτόχρονη αξιοποίηση προς όφελός του λαού για αναψυχή, αθλητισμό, πολιτισμό, όπως έκανε στην Πάτρα ο κομμουνιστής δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Δημήτρης Αρκούδης «Δημιουργούμε το μέλλον ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΑΛΛΙΩΣ»: Είναι στοίχημα για τον Δήμο Καλαμαριάς να διεκδικήσει σθεναρά την αξιοποίηση αλλά και να δώσει την κατεύθυνση. Εμείς είμαστε αντίθετοι στην μεγάλη δόμηση εντός του παραλιακού μετώπου και στην αλόγιστη εμπορική χρήση που θα αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του. Η αξιοποίηση μπορεί να γίνει μέσα στην επόμενη τετραετία και ο Δήμος οφείλει να θέσει προτάσεις για την ανάδειξη του φυσικού κάλους του παραλιακού μετώπου, την προσβασιμότητα των πολιτών σε αυτό αλλά και την ενίσχυση της ιστορικότητας των σημείων του.

Γιάννης Δαρδαμανέλης «Γενιά Δημιουργίας»: Η κακή διαχείριση των προηγούμενων ετών μας έχει απομακρύνει από την άμεση αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου. Ωστόσο εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε γοργά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Στα σχέδιά μας είναι η άμεση προκήρυξη δημόσιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και η επίμονη και αποτελεσματική διεκδίκηση των χώρων που δεν ανήκουν στον Δήμο Καλαμαριάς. Επιπλέον, η απορρόφηση κονδυλίων από ευρωπαϊκά προγράμματα θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ταχύτερη ανάπλαση και αξιοποίησή του.

Θεοδόσης Μπακογλίδης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ»: Το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Δυστυχώς όμως κανένα τμήμα δεν ανήκει στον Δήμο. Με την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου το 2015 βάλαμε τις βάσεις για την προστασία, ανάδειξη και την ανάπλασή του προς την κατεύθυνση της κοινοχρησίας, της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών και τη δημιουργία χώρων πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής. Επόμενα βήματα: α) Εκπόνηση του ειδικού χωρικού σχεδίου της παραλιακής ζώνης, β) Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ενιαία ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου. Πρέπει όμως να αντιληφθεί κάθε πολίτης ότι χρειάζεται κεντρική κυβερνητική βούληση, ώστε το θέμα «παραλιακό μέτωπο» να βρει τη λύση του.

Αβραάμ Περσίδης «Η Καλαμαριά που ΜΑΣ ΑΞΙζει»: Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου μπορεί να προκύψει μόνο εάν όλοι μαζί, δήμοι Καλαμαριάς και Θεσσαλονίκης, περιφέρεια και κεντρική διοίκηση καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων καθώς και να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι που θα μας οδηγήσουν στην αξιοποίηση όλου του μετώπου προς όφελος των δημοτών. Χρήση του ως εργαλείο προσέλκυσης ανθρώπων από όλη τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Είναι ευκαιρία για ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προβολής της Καλαμαριάς καθώς και δημιουργία τουριστικών, αθλητικών και εμπορικών δραστηριοτήτων.

‘Αρης Τεμεκενίδης «Καλαμαριά ΠΡΩΤΗ ΞΑΝΑ»: Είναι ανάγκη να ξεκινήσει η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς. Στην κατεύθυνση αυτή είμαστε έτοιμοι να θέσουμε αυστηρούς όρους στην παραχώρηση της Μαρίνας Αρετσούς σε επενδυτή, με εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης στους κατοίκους και αποτροπή τσιμεντοποίησης, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και εξασφάλιση εγκαταστάσεων ελλιμενισμού των ντόπιων αλιέων. Άμεση προτεραιότητα ο καθαρισμός, η αφαίρεση των εμποδίων πρόσβασης, η ενιαιοποίηση και η δημιουργία υποδομών περιπάτων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου.

ΕΡ. Ποια άλλα (δύο) θέματα που απασχολούν τους δημότες της Καλαμαριάς βάζετε προτεραιότητα ως παράταξη;

Βικέντιος Αντωνάκης «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ»: Προτεραιότητά μας είναι να εναντιωθούμε, μαζί με τον λαό, στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής Ε.Ε, κυβερνήσεων και στην άσκησή της από τους δήμους. Θα προτάξουμε τις λαϊκές ανάγκες για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για δημόσια υγεία – παιδεία, μέσω της οργάνωσης της πάλης, με σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών, μέσω λήψης μέτρων ανακούφισης των εργατικών – λαϊκών νοικοκυριών και μέσω έργων απαραίτητων για την καθημερινή ζωή τους.

Δημήτρης Αρκούδης «Δημιουργούμε το μέλλον ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΑΛΛΙΩΣ»: Δύο ζητήματα καίρια, μεταξύ πολλών άλλων, είναι η καθαριότητα αλλά και η διαρροή των νέων από την Καλαμαριά. Καθαριότητα. Να αρχίσουμε από τα απλά όπως τα πεζοδρόμια και το πλύσιμο των κάδων αλλά και να κάνουμε την Καλαμαριά έναν πράσινο Δήμο εισάγοντας στην καθημερινότητα μας την διαλογή στην πηγή, την επανάχρηση και την ανακύκλωση. Πρέπει να δώσουμε χώρο στη νεολαία να συμμετέχει και να δημιουργήσει. Δημοτικό συμβούλιο νέων, στέκι νεολαίας της Καλαμαριάς, προώθηση της πρωτογενούς καλλιτεχνικής δημιουργίας σημαίνει Καλαμαριά ζωντανή.

Γιάννης Δαρδαμανέλης «Γενιά Δημιουργίας»: Τα θέματα προς επίλυση είναι πολλά και έχουν δημιουργηθεί λόγω της κακής διοίκησης των τελευταίων ετών. Με τη σύγχρονη Διοίκηση που προτείνουμε σε συνδυασμό με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίζουμε πλέον τα προβλήματα σε λιγότερο χρόνο και με ποιοτικότερο αποτέλεσμα. Αν θα έπρεπε να προτάξουμε κάποια θέματα θα ήταν αυτά της καθημερινότητας όπως η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί και η προσβασιμότητα στους δημόσιους χώρους.

Θεοδόσης Μπακογλίδης «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ»: Η ανάπλαση του οδικού άξονα Σοφούλη – Πλαστήρα και η διάνοιξη της οδού Πόντου σε συνδυασμό με τη λειτουργία του μετρό, είναι στις προτεραιότητες μας γιατί θα αλλάξουν τη λειτουργία – φυσιογνωμία της πόλης και θα τονώσουν την τοπική οικονομία. Η ενίσχυση της καθημερινότητας, η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, η επαναλειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας και η διεύρυνση των δράσεων και υπηρεσιών στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής συνεχίζουν να είναι στην ατζέντα μας ώστε η Καλαμαριά να παραμείνει προνομιακός τόπος κατοικίας.

Αβραάμ Περσίδης «Η Καλαμαριά που ΜΑΣ ΑΞΙζει»: Στο επίκεντρο της δράσης μας προτεραιότητα έχει ο άνθρωπος – πολίτης και η ποιότητα ζωής του. Κοινωνική φροντίδα με προτεραιότητα στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες που μαστίζονται λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης της χώρας. Η κοινωνική πολιτική χρειάζεται να πάει στην περιφέρεια εκεί που ο δήμος είναι αποκομμένος. Καθαριότητα και ασφάλεια για τον πολίτη. Σύγχρονες υποδομές, επανασχεδιασμός των συνθηκών κυκλοφορίας. Ανάδειξη της κάθε περιοχής με έμφαση στα πάρκα και στις γειτονιές.

‘Αρης Τεμεκενίδης «Καλαμαριά ΠΡΩΤΗ ΞΑΝΑ»: Θεωρούμε ότι πρωταρχικό μέλημα της νέας Διοίκησης πρέπει να είναι η αποκατάσταση της καθαριότητας στους δρόμους και τις γειτονιές της Καλαμαριάς, με αξιοποίηση του μεγάλου χρηματικού αποθεματικού για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και ενίσχυση του προσωπικού, παράλληλα με τη αναδιοργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού και την υιοθέτηση εκτεταμένου προγράμματος ανακύκλωσης. Επίσης, έμφαση πρέπει να δοθεί στην ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων, με έμφαση σε προγράμματα αστικών αναπλάσεων στις γειτονιές και με πρόβλεψη για υποδομές πρόσβασης ΑμεΑ παντού.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice