Παναγιώτης Μανούρης: Η Νέα Ιωνία εμπιστεύεται το πρόγραμμα μας

Συνέντευξη εφ όλης της ύλης παραχώρησε στο OTAVOICE ο υποψήφιος δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παναγιώτης Μανούρης επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία Αλληλεγγύη».

Για τις ανάγκες της συνέντευξης βρεθήκαμε στο στρατηγείο του Παναγιώτη Μανούρη στη Νέα Ιωνία και του θέσαμε τα ερωτήματα που ακολουθούν και εμπεριέχουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που ενδιαφέρουν τους πολίτες , οι οποίοι σε μια εβδομάδα θα κληθούν να επιλέξουν την νέα δημοτική αρχή.

Κύριε Μανούρη, αν κρίνει κάποιος από τις αποδόσεις στα στοιχήματα θεωρείστε από τα φαβορί των Δημοτικών εκλογών στο Λεκανοπέδιο. Ταυτόχρονα όμως μαθαίνουμε πως το κλίμα στην πόλη σας, στη Νέα Ιωνία, έχει πολωθεί. Βγάλατε μία ανακοίνωση για συκοφάντες και λασπολόγους. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Είναι η προσφιλής πρακτική των παράκεντρων εξουσίας. Όταν βλέπουν πως οι σχεδιασμοί δεν τους βγαίνουν και η ψαλίδα της διαφοράς ανοίγει, αρχίζουν να εκτοξεύουν λάσπη. Δεν είναι του ήθους μου να τους ακολουθήσω στον κατήφορό τους, αλλά δεν πρόκειται και να αφήσω ανυπεράσπιστο τον εαυτό μου και την παράταξή μου. Τους προειδοποίησα απλώς, πως κινούμαι ήδη νομικά εναντίον τους. Έχουν την αφέλεια να πιστεύουν πως διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις, στήνοντας fake news και γεμίζοντας τα social media με ψεύτικα προφίλ και κατασκευασμένα δημοσιεύματα θα μείνουν στο απυρόβλητο ή θα μειώσουν το μέγεθος της αποδοχής που έχει το πρόγραμμά μας στον κόσμο. Ξέρετε, στη Νέα Ιωνία, την προσφυγούπολη με την ένδοξη ιστορία των Μικρασιατών ιδρυτών της, δοκίμασαν να στήσουν σκευωρίες διάφορα φασιστοειδή.

Δυστυχώς για αυτούς υπάρχει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο νόμος περί Τύπου και ο τρόπος να αποκαλυφθούν οι υπόγειες διαδρομές τους. Δεν πρόκειται να πω λεπτομέρειες πριν τις εκλογές. Για μένα το διακύβευμα των εκλογών είναι η Νέα Ιωνία και η προοπτική της. Αυτό με νοιάζει και κανένας βρώμικος πόλεμος δεν πρόκειται να με σταματήσει. Η πόλη πρέπει να ανασάνει και θα τιμωρήσει μόνη της, όσους της κλέβουν το οξυγόνο. Εμείς, η παράταξή «Δημιουργία Αλληλεγγύη» και ο συνδυασμός μας στοχεύουμε στον άμεσο εκσυγχρονισμό της πόλης. Πιστεύουμε πως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση πρέπει να περάσει επιτέλους κι από τις δομές του δικού μας Δήμου, με ψηφιοποίηση υπηρεσιών και όλα τα σύγχρονα εργαλεία που θα ανακουφίσουν την καθημερινότητα των δημοτών μας. Αυτό είναι και το κεντρικό σύνθημα του προγράμματός μας: ένα άλμα ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο αστικό περιβάλλον.

Αν ιεραρχούσατε σήμερα τα προβλήματα της Νέας Ιωνίας ποιο θα βάζατε πρώτο;

Την καθημερινότητα του πολίτη. Η πόλη μοιάζει βομβαρδισμένη εν καιρώ ειρήνης, καθώς δρόμοι και πεζοδρόμια είναι ασυντήρητα, πλατείες και πεζόδρομοι έχουν εικόνα εγκατάλειψης, ο ελλιπής φωτισμός αυξάνει το αίσθημα ανασφάλειας και την παραβατικότητα, οι παιδικές χαρές έχουν ασυντήρητο ως και επικίνδυνο για τα παιδιά εξοπλισμό και στο Δήμο η «ψηφιοποίηση» παραμένει άγνωστη λέξη. Άμεσο μέλημά μας είναι με απλές παρεμβάσεις να ανακουφίσουμε την καθημερινή ζωή στην πόλη. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυρεμένο πρόγραμμα στα δρομολόγια των απορριμματοφόρων θα δώσει ουσιώδη λύση στην καθαριότητα και ιδίως στο Εμπορικό Κέντρο. Απλές λύσεις βελτίωσης του οδοφωτισμού θα ενδυναμώσουν το αίσθημα ασφάλειας. Βέβαια, οι παρεμβάσεις αυτές είναι απλές ασπιρίνες σε μία πόλη που χρειάζεται δραστικές λύσεις για να συνέλθει από την παρακμή.

Εν μέσω κρίσης πόροι για ανάπτυξη της Νέας Ιωνίας υπάρχουν;

Η καραμέλα της κρίσης είναι η βολική δικαιολογία για όσους δεν κατάφεραν να κάνουν έργο. Πέρα από τους κρατικούς και αυτοτελείς πόρους της Τ.Α. υπάρχει πλέον κι ένα πλήθος χρηματοδοτικών εργαλείων, που στηρίζουν δράσεις εκσυγχρονισμού πόλεων. Υπάρχουν ακόμη και συνέργειες ή συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα και τις Επιχειρήσεις μέσα από προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που μπορούν να βοηθήσουν ένα Δήμο. Κι αυτό δεν επηρεάζει τον Δημόσιο χαρακτήρα των υποδομών, που παραμένει υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης. Το διευκρινίζω, επειδή κάποιοι λένε τελευταία πως θα παραδώσω δομές του Δήμου σε ιδιώτες. Αυτό δείχνει πόσο ελάχιστα γνωρίζουν τι είναι τα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) ή πόσο βολικά αγνοούν ότι το κράτος σήμερα φτιάχνει ακόμα και σχολεία στην Κρήτη με ΣΔΙΤ και φορέα ανάθεσης τους Δήμους. Εμείς θέλουμε την πόλη μας σύγχρονη και ακμάζουσα και δεν θα αφήσουμε κανένα πρόγραμμα αναξιοποίητο. Θα δημιουργήσουμε ειδικό Τμήμα στο Δήμο που θα παρακολουθεί τις προκηρύξεις, θα καταθέτει προτάσεις και θα μοχλεύει πόρους.

Αν οι κάλπες της 26ης Μαΐου σας εκλέξουν Δήμαρχο, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας;

Η Νέα Ιωνία θα ξαναγίνει Κέντρο Εμπορίου και Πολιτισμού. Το πνεύμα της προκοπής που έφεραν οι Μικρασιάτες ιδρυτές της, πρέπει να επιστρέψει. Η πόλη έχει ιστορία και μπορεί να την αναδείξει. Έχει μνημεία, που δεν αξίζουν λήθη και παρακμή. Έχει Εμπορικό Κέντρο, που πρέπει να ξαναγίνει κόμβος έλξης για όλη την Αττική. Έχει ανθρώπους με μεράκι, που θέλουν να χαμογελάσουν πάλι και να νιώσουν περήφανοι για την πόλη που ζουν. Από την επαφή μου με τον κόσμο είναι ξεκάθαρο πως η Νέα Ιωνία εμπιστεύεται το πρόγραμμά μας. Δομήσαμε προτάσεις για κάθε πρόβλημα και φέραμε λύσεις και σχέδιο που βασίζεται σε επιστημονική γνώση και εμπειρία. Θέλουμε να βοηθήσουμε άμεσα τον Εμπορικό ιστό με ένα σχέδιο συγκοινωνιακών παρεμβάσεων.

Η πόλη έχει προνομιακά 3 πύλες εισόδου από σταθμούς ΗΣΑΠ που θα αξιοποιηθούν καλύτερα και θα γίνουν πόλοι έλξης, με αστικό πράσινο και όμορφες πεζοδρομήσεις. Παράλληλα, ο σωστός φωτισμός σε συνδυασμό με την καλύτερη αστυνόμευση είναι οι παράμετροι που θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας στην πόλη. Θα δώσουμε άμεση προτεραιότητα και στα δύο. Φωτίζοντας τα σκοτεινά σημεία και τις διαδρομές των πολιτών, θα μειώσουμε την παραβατικότητα. Για τα δε κτήρια σχολείων, τις παιδικές χαρές και τους κοινόχρηστους χώρους θα υπάρξουν και ειδικά μέτρα φύλαξης.

Η παράταξή σας έχει την στήριξη δύο κομμάτων: της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛ. Τι γνώμη έχετε για τη σχέση των κομμάτων με την Αυτοδιοίκηση;

Τα κόμματα δεν είναι εχθροί ή φίλοι μας. Είναι ο τρόπος που λειτουργεί το Δημοκρατικό πολίτευμα και ο τρόπος που ασκείται η Κεντρική εξουσία. Η Αυτοδιοίκηση όμως ΠΡΕΠΕΙ επιτέλους να καταλάβουν όλοι πως είναι άλλο πράγμα. Υπηρετεί το Δήμο κι όχι τη ΒΟΥΛΗ. Πράγματι, την παράταξή μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους δύο κόμματα εξουσίας (η ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ). Όμως αυτό απλά επιβραβεύει τους σχεδιασμούς και την πορεία μας. ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΕΣΜΕΥΕΙ. Παραμένουμε ανεξάρτητοι και ακηδεμόνευτοι. Δέσμευση για μας είναι το καλό της πόλης και τίποτε άλλο. Συσπειρώνουμε δυνάμεις, σχεδιάζουμε στρατηγικές ανάπτυξης και πορευόμαστε με γνώμονα το πώς η πόλη θα βγει γρήγορα από την παρακμή και θα επιστρέψει στην πρόοδο. Και φυσικά, αν τα κόμματα εκτιμούν την προσπάθειά μας, αυτό μας τιμά.

Όμως οι κομματικές ταυτότητες δεν έχουν πια θέση στη διοίκηση των πόλεων. Στις 26 Μαΐου ψηφίζουμε με κριτήριο την ικανότητα διοίκησης και το πρόγραμμα των συνδυασμών. Ψήφος ευθύνης είναι να βρει ο καθένας μας ποιος μπορεί να φτιάξει καλύτερα τη γειτονιά του, ποιος μπορεί να δώσει αξία στην περιουσία του και ποιος θα προστατεύσει και θα βελτιώσει τη ζωή του και τις ζωές των παιδιών του. Εμείς, με το χέρι στην καρδιά λέμε πως Ξέρουμε, Θέλουμε και Μπορούμε. Χωρίς ρεβανσισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Με γνώμονα το καλό του τόπου και της ζωής μας!
Σχολιάστε