Κατωπόδης: Με τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», ο Δήμος Βύρωνα ενισχύει την τοπική επιχειρηματικότητα

«Σε μια νέα εποχή περνά η αγορά του δήμου Βύρωνα με τους επιχειρηματίες να παίρνουν βαθιά ανάσα, μετά τον πολυετή μαρασμό και λίγο πριν την αναμενόμενη αναπτυξιακή πορεία, που «θα προσδώσει στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και στους  καταναλωτές,  με την ένταξη του δήμου μας στο πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» (ΑΚΕ – open malls)»,  επισημαίνει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος της πόλης Γρηγόρης Κατωπόδης

«Η δράση στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στη περιοχή παρέμβασης. Αφορά τα εμπορικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις κάθε είδους, με μεγάλη ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και συναποτελούν το “ Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου”.  Δηλαδή δημιουργείται κάτι σαν τα γνωστά μας mall, μόνο που τα όρια του δεν οριοθετούνται σε ένα απρόσωπο κτήριο», διευκρινίζει ο κ.  Κατωπόδης στο ΑΠΕ.

Ειδικότερα,  οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δημιουργούν μια εμπορική συνθήκη, αντίστοιχη με εκείνη των γνωστών μας Εμπορικών Κέντρων (Malls), με τη διαφορά ότι «απλώνονται» σε ένα δίκτυο εντός της πόλης, δημιουργώντας ένα ανοικτό κέντρο εμπορίου (open malls).

Τα ΑΚΕ χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με 1.500.000 ευρώ περίπου, ενώ οι επιχειρήσεις με το συνολικό ποσό των 207.000 ευρώ.

Ο δήμαρχος Βύρωνα, αναφερόμενος στην ολοκληρωμένη-συγχρηματοδοτούμενη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)- πρόταση για τα ΑΚΕ που κατέθεσε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και τελικά εγκρίθηκε,  επισημαίνει   ότι όλος ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός για τον δήμο Βύρωνα έχει διαρθρωθεί σε πολιτικές (κοινωνική, πολιτισμό, καθαριότητα, περιβάλλον, πολιτική προστασία, δημοτική συγκοινωνία, υποδομές, δημιουργία νέων έργων, οικονομικά κλπ.)  με γνώμονα τον παράγοντα «άνθρωπο». Αυτός βρίσκεται «στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, αυτόν οφείλουμε να υπηρετούμε και αυτό πράττουμε από την πρώτη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει, και μάλιστα στους κεντρικούς πυλώνες της πολιτικής μας, εντάσσεται και η ενίσχυση των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην πόλη μας μέσω συνεργειών με  πολλαπλά οφέλη τόσο για τις ίδιες όσο και για τους πολίτες.

Εξάλλου, συνεχίζει ο ίδιος, τα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» (ΑΚΕ), σήμερα έρχονται να προστεθούν σε σειρά έμπρακτων δράσεων ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων που ακολουθήσαμε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια  -όπως το έντυπο υλικό που εκδίδουμε καλώντας τους συμπολίτες μας να στηρίξουν την τοπική αγορά, την έκθεση βιβλίου και ανθοκομίας, τις διάφορες δράσεις στην αγορά της πόλης  κ.α. «Με τα ΑΚΕ αναβαθμίζουμε λειτουργικά και αισθητικά τις εμπορικές αγορές στις περιοχές αυτές, προσφέροντας σημαντικά εργαλεία στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το τοπικό λιανεμπόριο, ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουμε και την ίδια την πόλη με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της» καταλήγει ο κ. Κατωπόδης.

Στο δήμο, η περιοχή παρέμβασης περικλείεται στους οδικούς άξονες: Καραολή & Δημητρίου, Νέας Ελβετίας, Ουσακίου, Κολοκοτρώνη, Χειμάρας, Κύπρου, Ευαγγελικής Σχολής, Χρυσοστόμου Σμύρνης, Βουτζά, Αλέξανδρου Φλέμινγκ, Γεωργίου Παπανδρέου, Φορμίωνος, Φρυγίας, Κρυστάλλη, (Πλ. Φρυγίας), Μυσίας.

Οι παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, αφορούν σε κοινές εμπορικές δράσεις, στην  ανάπτυξη εμπορικών πρακτικών προώθησης της επιχείρησης ή και προϊόντων της, στην ενιαία αναβάθμιση του δημόσιου χώρου (πάρκα τσέπης), στην ανάπλαση περιβαλλοντικών χώρων, στη διασφάλιση πρόσβασης ΑΜΕΑ, στη συνδιοργάνωση δράσεων προβολής και πολιτιστικών εκδηλώσεων, στην προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης (σημεία ασύρματης πρόσβασης, έξυπνα παγκάκια, συστήματα έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων, συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας, συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε πεζοδρόμους της περιοχής παρέμβασης, κλιματιζόμενες στάσεις), στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής των περιοχών κ.α.

 
Σχολιάστε