OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμος Θερμαϊκού: Τα 32α Αργύρια «άνοιξαν» με τον καλύτερο τρόπο

Καταγράφοντας τη μακραίωνη ιστορία της Επανομής και εγκαινιάζοντας την εκδοτική δραστηριότητα του Δήμου Θερμαϊκού, παρουσιάστηκε χθες, Κυριακή 5 Μαΐου, το βιβλίο «Ιστορία και Μνημεία της Επανομής», σηματοδοτώντας συγχρόνως την έναρξη των 32ων Αργυρίων – ένα σπουδαίο κομμάτι της τοπικής ιστορίας, που η σημερινή Διοίκηση Θερμαϊκού, προκειμένου να περιφρουρήσει, αναβάθμισε το 2016.

Το εξαιρετικά φροντισμένο πόνημα, διαποτισμένο από το μεράκι άξιων επιστημόνων και συνεργατών, οι οποίοι εργαζόμενοι με υπευθυνότητα και αφιερώνοντας απλόχερα χρόνο και κόπο πέτυχαν να παραδώσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα, αποτελεί συνέχεια της περσινής πετυχημένης Επιστημονικής – Πολιτιστικής Εσπερίδας.

Περικλείοντας τα πρακτικά αυτής, η έκδοση προσκαλεί τον αναγνώστη σε μια νοητή, επιμορφωτική και απολαυστική περιήγηση στο χώρο και το χρόνο και στις αθέατες όψεις τους, σκιαγραφημένες από τις επιστημονικές έρευνες, τις αναφορές στις αρχαίες γραπτές μαρτυρίες, τις ανασκαφές και τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Μητροπολίτη Βρυούλων κκ. Παντελεήμονα, του Πρωτοπρεσβύτερου Πατέρα Βησσαρίωνα – Προϊστάμενου Ι.Ν. Παναγίας & Αγ. Αργυρίου Επανομής, εκπροσώπων φορέων, του Γ’ Σώματος Στρατού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μελών της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιάννης Μαυρομάτης, ευχαριστώντας θερμά όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του βιβλίου, παρουσίασε εν συντομία το «όραμά» του. Όραμα συμπυκνωμένο στο «να αναδειχθεί, σ’ όλο το μεγαλείο, το παρελθόν της Επανομής, ώστε να μεταλαμπαδευθεί στους συγκαιρινούς, αλλά και να καταγραφούν οι ιστορικοί αγώνες, οι προσπάθειες, η παιδεία, η πνευματική εντιμότητα και η ιστορική γνώση του τόπου και των κατοίκων του», δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η γνώση τούτη απελευθερώνει, καλλιεργεί γόνιμα ερεθίσματα και προσφέρει λύσεις σε προβλήματα του παρόντος.

Ακολούθησε προβολή ντοκιμαντέρ των αρχαιολογικών χώρων της Επανομής, ενώ την παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποίησαν οι ομιλητές κκ. Κουζινόπουλος, Κατσαρός και Παζαράς. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το Δήμαρχο να προσφέρει, τιμής ένεκεν, το βιβλίο σε ομιλητές και συντελεστές, δεσμευόμενος ότι όπως έπραξε από τη θέση του Δημάρχου του προ-Καλλικρατικού Δήμου Ν. Μηχανιώνας, μετατρέποντας το Φάρο Αγγελοχωρίου σε μνημείο επισκέψιμο, το ίδιο σκοπεύει να κάνει για όλα τα μνημεία του τόπου, προκειμένου αυτά να καταστούν κτήμα όλων, κατοίκων και επισκεπτών.

Η πρώτη μέρα των 32ων Αργυρίων έριξε αυλαία με την απογευματινή 1η Χορωδιακή Συνάντηση Επανομής, «Χορωδιών Λόγος», κατά τη διάρκεια της οποίας οι Χορωδίες:

  • Δήμου Θερμαϊκού,
  • Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Γαλήνης Ωραιοκάστρου,
  • Ι.Ν. Γεννήσεως Θεοτόκου Καρδίας,
  • Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης,
  • Διδυμοτειχιτών Θεσσαλονίκης «Το Κάστρο» και
  • Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής,

ένωσαν τις φωνητικές τους δυνάμεις, ταξιδεύοντας τους θεατές στα μονοπάτια της παράδοσης.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice