Τσίχλης: «Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται δραστικές κινήσεις, ώστε να γίνει πιο λειτουργική και πιο ανθρώπινη προς όλους μας»

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» του Παναγιώτη Ψωμιάδη, Αντώνης Τσίχλης, αποκάλυψε τους λόγους που τον έκαναν να θέσει υποψηφιότητα ενώ αναφέρθηκε και στις προτάσεις και στις ιδέες του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Αρχικά εξηγεί στο My News Point τον λόγο που επέλεξε να ασχοληθεί με τα κοινά του Δήμου: «Σαν πολίτης αυτής της πόλης, αφουγκράζομαι τα προβλήματα που έχει η Θεσσαλονίκη μας, όπως η ανεργία, η πολυπολιτισμικότητα, η εγκληματικότητα, η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό, το πράσινο! Δεν μπορώ να μένω πλέον αμέτοχος, στα θέματα που απασχολούν την Μητρόπολη της Μακεδονίας μας! Δεν μπορούμε να θέλουμε, να είμαστε πρωτεύουσα των Βαλκανίων, όταν είμαστε εδώ και χρόνια ξεχασμένοι, σαν Δήμος Θεσσαλονίκης, από την κεντρική εξουσία! Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται πλέον γρήγορες και δραστικές κινήσεις, ώστε να γίνει πολύ πιο λειτουργική και πιο ανθρώπινη προς όλους μας!».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

1.ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ: Το κυκλοφοριακό πρόβλημα των τελευταίων δεκαετιών, λόγω της ραγδαίας αύξησης των αυτοκινήτων, ταλαιπωρεί τους πολίτες, ιδιαίτερα του κέντρου της Θεσσαλονίκης! Μπορεί να λυθεί σχετικά εύκολα και γρήγορα, με απλούς τρόπους!
α) Με οικονομικούς χώρους στάθμευσης (πολυόροφα και υπόγεια πάρκινγκ):
i) περιμετρικά του Α’ διαμερίσματος, αλλά και των άλλων διαμερισμάτων,
ii) στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ,
iii) επιστροφή στον Δήμο, το πολυόροφο πάρκιγκ της οδού Πολυτεχνείου!
β) Ένα σύγχρονό δίκτυο ευρωπαϊκών προδιαγραφών ποδηλατόδρομο, σ’ όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Δήμου!

2.ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ: Είναι απαράδεκτο στην σημερινή εποχή, το επιβατικό κοινό να εξυπηρετείται μόνο με τον ταλαιπωρημένο Ο.Α.Σ.Θ.! Πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα μέσα μεταφοράς!
α) Επιτάχυνση και ολοκλήρωσης του ΜΕΤΡΟ, όπως και οι επεκτάσεις του!
β) Ένα σύγχρονο δίκτυο ΤΡΑΜ, που θα συνδέει το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τους άλλους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκη!
γ) Θαλάσσια συγκοινωνία, με συνεργασία με τον Δήμο Καλαμαριάς, από το Λιμάνι έως την Νέα Κρήνη,
δ) Με την δημιουργία ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ Σιδηρόδρομου, που θα συνδέει τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με το αεροδρόμιο Μακεδονία και μετέπειτα με την Χαλκιδική!
ε) Δημοτική συγκοινωνία (με ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, ή με λεωφορεία με φυσικό αέριο, ή ακόμα και με ένα δίκτυο τρόλεϊ) στο κέντρο της πόλης κυκλικά (Αγγελάκη – Εγνατία – Δωδεκανήσου – Σαλαμίνος – Κουντουριώτη – Λεωφ. Νίκης – Νικολάου Γερμανού), αλλά και με σύνδεση με τα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα!

3.ΠΑΡΚΑ-ΠΡΑΣΙΝΟ: Η πόλη μας έχει ανάγκη περισσότερο πράσινο!
α) Θα μπορούσαν κάποιες μεγάλες πλατείες (π.χ. πλατεία Αρχαίας Αγοράς) να γίνουν χώροι όασης και πρασίνου, στα πρότυπα του εθνικού κήπου Αθηνών!
β) Περισσότερες παιδικές χαρές, αλλά και χώροι άθλησης!
γ) Πάρκα με παιδικές χαρές για άτομα ΑμεΑ!
δ) Πάρκα καθαρά για κατοικίδια ζώα!
ε) Αναβάθμιση του εγκαταλειμμένου ζωολογικού κήπου στο Σέιχ Σου!

4.ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ: Είναι απαράδεκτο οι δρόμοι της πόλης μας να είναι σε μαύρα χάλια, (λόγω της κακής ποιότητας της ασφάλτου) και με καταστραμμένα πεζοδρόμια! Θα πρέπει όλα αυτά να αλλάξουν ριζικά!
α) Να ασφαλτοστρωθούν με καλή ποιότητα πίσσας κυρίως οι κεντρικοί άξονες και μετέπειτα οι υπόλοιποι δρόμοι!
β) Να αλλαχτούν όλες οι καταστραμμένες πλάκες από τα πεζοδρόμια!
γ) Να δημιουργηθούν σ’ όλα τα πεζοδρόμια οδηγοί όδευσης τυφλών!
δ) Απαραίτητο σε κάθε γωνία πεζοδρομίου να υπάρχει διάβαση ΑμεΑ!
ε) Να τοποθετηθούν φωτεινοι σηματοδότες, σε δρόμους που χρειάζονται και είναι απαραίτητο και σταδιακά να αντικαταστήσουν οι παλιοί σηματοδότες με νέους που να περιέχουν χρόνο διέλευση για οχήματα και για πεζούς!

5.ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Η καθαριότητα της πόλης, είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα του Δήμου μας!
α) Να ανανεωθεί ο μηχανοκίνητος στόλος καθαριότητας!
β) Η αποκομιδή των απορριμμάτων, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, δεν θα πρέπει να γίνεται σε ώρες αιχμής της αγοράς!
γ) Να τοποθετηθούν σε κάθε γειτονία κάδοι ανακύκλωσης!
δ) Συχνή καθαριότητα από πλωτό σκάφος η θάλασσα στο παραλιακό μέτωπο!

6. ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Σε πολλές περιοχές της πόλης μας, ο φωτισμός είναι ανεπαρκείς! Ο φωτισμός θα πρέπει να αλλάξει και να γίνει πιο έντονος, με τεχνολογία φωτισμού LED και για εξοικονόμηση ενέργειας!

7.ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ: Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά παραλιακά μέτωπα, αλλά είναι πολύ φτωχό! Θα πρέπει:
α) Να αναπτυχθεί σε πλάτος η παλιά παραλία και να γίνουν χώροι αναψυχής, ψυχαγωγίας και άθλησης!
β) Να κατασκευαστεί μαρίνα φιλοξενίας τουριστικών σκαφών!

8.ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΗΜΟΥ: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι πρωτοπόρος με καινοτόμες ιδέες:
α) Για τις ευπαθείς ομάδες πολιτών, με χαμηλό κόστος (ακόμα και δωρεάν), δημιουργώντας δημοτικά Πολυιατρεία, Φαρμακεία, Παντοπωλεία, Φροντιστήριο, Γυμναστήριο, Γηροκομείο!
β) Ένα σύγχρονο δίκτυο Wi-Fi, με κάλυψη για όλο το Δήμο, με γρήγορο ιντερνέτ!
γ) Με ηλεκτρονικές εφαρμογές για εύκολη πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και για την έκδοση δικαιολογητικών και πιστοποιητικών εγγράφων!
δ) Γραφείο εύρεσης εργασίας σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, σε συνεργασία με τον Ο.Α.Ε.Δ. και με τις επιχειρήσεις της πόλης!
ε) Γραμμή εξυπηρέτησης δημοτών επί 24ωρης βάσης!

9.ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΟΙΚΗΜΑΤΩΝ: Υπάρχουν οικήματα στο κέντρο και όχι μόνο, που είναι εγκαταλειμμένα:
α) Τα Παλιά Χαμάμ, όπως: Χαμτζά Μπέη (Αλκαζάρ), Παζάρ Χαμάμ (Λουλουδάδικα), Μπέη Χαμάμ (Παλιό Χαμάμ ή Λουτρά Παράδεισος), Μπεζεστένι, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν ιαματικά λουτρά (αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα) ή σαν μουσεία, μ’ ένα χαμηλό κόστος εισιτηρίου!
β) Εγκαταλειμμένα κτήρια, όπως: Υφανέτ, ΦΙΞ στα Σφαγεία, Μύλοι Αλλατίνη , θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, είτε σαν μουσεία π.χ. σύγχρονης τέχνης , είτε σαν χώροι καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων!

10.ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Η αύξηση της επιχειρηματικότητας θα είναι το κέρδος του Δήμου Θεσσαλονίκης! Για να πραγματοποιηθεί αυτό, θα πρέπει ο επιχειρηματίας να έχει κίνητρα για να επενδύσει! Για να πραγματοποιηθεί αυτό, θα πρέπει ο Δήμος:
α) να έρθει με συμφωνίες με τα επιμελητήρια,
β) να έχει δωρεάν δημοτικά τέλη στις νέες επιχειρήσεις για ένα χρόνο,
γ) τη κατάργηση από πλευράς του, την γραφειοκρατία!

11.ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Συνεργασία και αδερφοποίηση, με πολλές πόλεις της υφηλίου, για προσέλκυση τουριστών, είτε μέσω κρουαζιερόπλοιων, είτε μέσω του αεροδρομίου Μακεδονίας! Η αύξηση τουρισμού, θα επιφέρει νέες θέσεις εργασίας και μείωση της ανεργίας!

12.ΑΣΤΕΓΟΙ – ΑΝΕΡΓΟΙ: Δυστυχώς στην πόλη μας υπάρχουν αρκετοί άστεγοι! Υπάρχουν 2 κτήρια εγκαταλειμμένα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που θα μπορούσαν μετά από ανακαίνιση, να φιλοξενηθούν και μετά να ενταχθούν στην κοινωνία οι άστεγοι! Θα μπορούσε ο Δήμος να έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες τους ή με την κεντρική εξουσία, ώστε να προέλθουν στην κυριότητα του! Τα κτήρια αυτά είναι:
α) το πρώην ξενοδοχείο “Άριστον” στην Καραολή και Δημητρίου 5 στο Βαρδάρη!
β) το κτήριο επί της οδό Εγνατίας 13, που χρησιμοποιούσαν για καταλήψεις οι αναρχικοί!
Μέσα από τα γραφεία εύρεσης εργασία του Δήμου, να μπορέσουν να ενταχθούν οι άνεργοι σε διάφορες εργασίες! Επίσης να δημιουργηθούν χώροι σίτισης των αστέγων και των μακροχρόνιων ανέργων, σε συνεργασία με την εκκλησία!

13.ΠΑΡΑΤΥΠΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Με την έλευση των παράτυπων μεταναστών, έχει αυξηθεί δραματικά η εγκληματικότητα στην Θεσσαλονίκη! Για να αποτραπεί αυτό, πρέπει να απομακρυνθούν από την πόλη, (και γενικά από την Ελλάδα) το συντομότερο δυνατόν! Ο πολίτης και ο τουρίστας, θα πρέπει να περπατούν με ασφάλεια και χωρίς φόβο, όλο το 24ωρο στην πόλη!

14.ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ: Δεν θα πρέπει ο ρόλος της Δημοτικής Αστυνομίας να είναι μόνο εισπρακτικός, αλλά να θεσπιστεί ένα θεσμικό πλαίσιο από το κράτος, ώστε να ενταχθούν και ως Αστυνομικοί της γειτονιάς, προστατεύοντας με την κατάλληλη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, την εγκληματικότητα, το παρεμπόριο και την διακίνηση ναρκωτικών!

15.ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ: Μείωση στα δημοτικά σε δημότες και επιχειρήσεις, (λόγω οικονομικής κρίσης) ανάλογα με το ετήσιο φορολογικό εισόδημα! Απαλλαγή δημοτικών τελών για ένα χρόνο σε νέες επιχειρήσεις!

16.ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ: Τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης (FM100 και TV100), θα πρέπει να ανανεωθούν:
α) με εκπομπές με τα πολιτισμικά δρώμενα της πόλης,
β) με εκπομπές για τα καθημερινά προβλήματα της Θεσσαλονίκης,
γ) με τα ήθη και έθιμα της παράδοση μας,
δ) με αθλητικές δραστηριότητες,
ε) να θεσπιστεί εβδομαδιαία εκπομπή “Η Ώρα του Δημάρχου”, όπου ο Δήμαρχος θα έρχεται αντιμέτωπος απέναντι στα ερωτήματα των δημοτών και στα προβλήματα τους!
Σχολιάστε