Δήμος Θερμαϊκού: Χρηματοδότηση 381.000 ευρώ για τη βιοκλιματική αναβάθμιση της πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως στη Ν. Μηχανιώνα

Ένα βήμα πιο κοντά στη δρομολόγηση ενός σημαντικού έργου αστικής ανάπλασης, βιοκλιματικής αναβάθμισης και επανασχεδιασμού, προϋπολογισμού 381.000,00 ευρώ, που αφορά στην κεντρική πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως της Ν. Μηχανιώνας, έρχεται η Διοίκηση Θερμαϊκού, μετά την οριστική ένταξη για χρηματοδότηση στο Πράσινο Ταμείο, με την υπ’ αριθμ. 154.3.2/2019 απόφαση του Δ.Σ. του.

Ένταξη που προστίθεται στο ήδη υψηλότατο ποσό εγκεκριμένων και υπό διεκδίκηση κονδυλίων, ύψους άνω των 65.000.000,00 ευρώ, που καθιστά ευδιάκριτο ένα κομβικό σημείο της φιλοσοφίας της Δημοτικής Αρχής, σχετικό με τη συστηματική αναζήτηση και αύξηση της απορρόφησης πόρων για την απρόσκοπτη υλοποίηση έργων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Σε ό,τι αφορά στην ανάπλαση της πλατείας Ν. Μηχανιώνας – χωροθετημένη στο μεταίχμιο μεταξύ θάλασσας και αστικού ιστού, ορόσημο για τους κατοίκους του οικισμού και ο κατεξοχήν δημόσιος χώρος αναψυχής και περιπάτου – στόχος είναι να αναδειχθεί σε ισχυρό πόλο συγκέντρωσης κατοίκων και επισκεπτών και ζωτικό κομμάτι της αστικής και κοινωνικής δραστηριότητας του τόπου.

Με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις να ακολουθούν τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού επιδιώκεται η βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης, προκειμένου να ενθαρρύνεται η αξιοποίηση του κοινόχρηστου χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αποτελώντας δείγμα βιώσιμης βιοκλιματικής αστικής αρχιτεκτονικής υπαίθριου χώρου.

Τα στοιχεία του νερού και του πρασίνου αναδεικνύονται, με το υφιστάμενο φυσικό πράσινο της πλατείας να διατηρείται και να ενισχύεται με νέες φυτεύσεις, ενώ με τη χρήση νέων, σύγχρονων, βιοκλιματικών υλικών με σημαντικές ψυχρές ιδιότητες βελτιώνεται το μικροκλίμα της περιοχής.

Τέλος, με μέλημα τη δημιουργία μίας πλατείας ανοιχτής και προσβάσιμης προς όλους, ο σχεδιασμός διασφαλίζει την απρόσκοπτη, αυτόνομη και ασφαλή διακίνηση των ατόμων σε αναπηρικό αμαξίδιο και γενικά των εμποδιζόμενων και με αναπηρίες ατόμων.
Σχολιάστε