OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Αντιπεριφέρεια Νήσων: Πρόταση ρύθμισης στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Ν.2971/2001

Με την νέα ρύθμιση (αρ.86 Ν.4504/17) για την νομιμοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων σε ακτές και για την
προστασία των λιμενικών έργων από προσάμμωση, η Αντιπεριφέρεια αναγνωρίζει ότι καταβάλλεται προσπάθεια να επιλυθούν ζητήματα νομιμοποιήσεων λιμενικών έργων που κατασκευάσθηκαν από Δήμους η Περιφέρειες τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο με τη ως άνω διάταξη δεν καλύπτεται μεγάλος αριθμός έργων λόγω του χρονικού ορίου που τίθεται για την
υλοποίηση τους. Ως εκ τούτου προτείνει την βελτίωση της διάταξης με πρόταση η οποία αφενός δεν προκαλεί δαπάνη στο κρατικό προϋπολογισμό αφετέρου επιλύει αυτής της τάξης προβλήματα που εκκρεμούν έως σήμερα.

Συγκεκριμένα μέσω του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρου  προτείνεται τα υφιστάμενα αντιδιαβρωτικά έργα ακτών, καθώς και έργα προστασίας λιμενικών έργων από προσάμμωση, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 50 μέτρων από τα όρια της Χερσαίας ζώνης λιμένα που κατασκευάστηκαν από φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, να έχουν τη δυνατότητα να νομιμοποιηθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου.

Όπως είναι γνωστό οι ελληνικές ακτογραμμές είναι γεμάτες λιμάνια, λιμανάκια και αλιευτικά καταφύγια, τα οποία
κατασκευάστηκαν στην πάροδο των ετών χωρίς όμως να ακολουθήσουν και τις νόμιμες διαδικασίες και διατάξεις από άποψη περιβαλλοντικών όρων ή άλλων γενικότερων αδειοδοτήσεων.

Η Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων στην προσπάθειά της να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, την αλιεία και το τουριστικό προϊόν, προγραμμάτισε και υλοποίησε σειρά στοχευμένων έργων για την αποκατάσταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών εγκαταστάσεων.

Στην προσπάθειά αυτή η Αντιπεριφέρεια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα νομιμοποιήσεων με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις και να χάνονται πιστώσεις, να ταλαιπωρούνται οι πολίτες, οι αλιείς, ο θαλάσσιος τουρισμός, κλπ.. Ελλείψει των ανωτέρω πιστοποιήσεων και αδειοδοτήσεων, το συγκεκριμένο έργο γίνεται δυσκολότερο, αναποτελεσματικό και χρονοβόρο, παρά το γεγονός ότι οι πιστώσεις έχουν εξασφαλιστεί και διατίθενται.

Με μεγάλη δυσκολία, με συνεχείς και επίμονες προσωπικές παρεμβάσεις, η Αντιπεριφέρεια Νήσων κατάφερε να επισκευάσει  τον επιβατικό λιμένα της Ύδρας, να ανακατασκευάσει και να επεκτείνει το λιμάνι της Σκάλας Αγκιστρίου, καθώς και το λιμάνι του Πόρου, μεγάλο μέρος του οποίου είχε καταρρεύσει από το 2012. Πρόσφατα, μάλιστα, δημοπρατήθηκαν και τα δύο λιμενικά έργα προστασίας λιμένα Αγ. Μαρίνας και Πέρδικας, στο Δήμου Αίγινας προϋπολογισμού 7.060.000 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Και αυτά τα τελευταία ύστερα από μεγάλες καθυστερήσεις.

Με την παρούσα πρόταση νομοθετικής ρύθμισης στο σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Ν. 2971/2001, η οποία εκτιμούμε ότι είναι προς την σωστή κατεύθυνση και ευελπιστεί ότι θα αποδεχθείτε, ελπίζει να επιλυθούν όλα τα προαναφερθέντα σοβαρά προβλήματα, ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων και να βελτιωθεί η ανάπτυξη των παραθαλάσσιων περιοχών και του yachting.

Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος με πρότασή του προς την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστο Λαμπρίδη, προτείνει να ενεργήσουν αρμοδίως προκειμένου η ισχύς του Νόμου που θα ψηφιστεί για την τροποποίηση του Ν. 2971/2001 να ξεκινήσει από την δημοσίευσή του.

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης: Ο Μπέος δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ- Τι είπε για Πατούλη

otavoice

Ο λαός πρέπει να έχει περισσότερους δημάρχους και περιφερειακούς συμβούλους στο πλευρό του

otavoice

Δ. Πτωχός: «Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, το έχουμε κάνει στο παρελθόν και έχουμε μια καταπληκτική ομάδα»

otavoice

Δήμαρχος Ανατ. Σάμου: “Είναι δέσμευση ζωής, ο βιολογικός θα λειτουργήσει, τα ψέματα τελείωσαν”

otavoice

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2 ο Run Πύργος- Κατάκολο

otavoice

Τζιτζικώστας σε Δυτική Θεσσαλονίκη και Καλαμαριά: “Χτίσαμε μια δυνατή σχέση εμπιστοσύνης”

otavoice