OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Το μέλλον των τηλεθερμάνσεων στην μεταλιγνιτική εποχή συζήτησαν έξι εκπρόσωποι Περιφερειών της Ευρώπης

Στην ανταλλαγή απόψεων και ιδεών γύρω από το προβλήματα που θα προκύψουν από την απολιγνιτοποίηση περιοχών της Ευρώπης, των οποίων  η θέρμανση των κτιρίων βασίζεται στην τεχνολογία τηλεθέρμανσης και τη χρήση ζεστού νερού από την καύση του λιγνίτη, προχώρησαν σήμερα αντιπροσωπείες από έξι χώρες της Ευρώπης στην συνάντηση που οργάνωσε ο Δήμος Κοζάνης, η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Ελλάδα και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Center) με θέμα “Coal Regions In Transition”.

Οι έξι περιφέρειες από  τις χώρες Σλοβακία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία και Ελλάδα, διαθέτουν στα γεωγραφικά τους όρια ορυχεία και εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη ή λιθάνθρακα που διέκοψαν την λειτουργία τους, ή θα κλείσουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ή θα τεθούν σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας στο άμεσο μέλλον. Ως εκ τούτου αναζητούνται οι βέλτιστες πρακτικές και οι συμφερότερες τεχνολογικές λύσεις για την θέρμανση πόλεων.

Η χρήση του Φυσικού αερίου, ως βασικού καυσίμου για την θέρμανση των πόλεων, φαίνεται ότι προκρίνεται από τις περισσότερες περιοχές. Όπως ανέφερε ο ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) Ευάγγελος Καρλόπουλος, αυτό που συζητείται είναι “εάν το φυσικό αέριο μέσω της δημιουργίας δικτύων θα φθάνει στον καταναλωτή όχι μόνο για την θέρμανση των κτιρίων αλλά και για οικιακή χρήση, ή να παραμείνουν σε λειτουργία τα υπάρχοντα δίκτυα της τηλεθέρμανσης και ο ζεστός ατμός να παράγεται σε μονάδες καύσης φυσικού αερίου”.

Τέσσερις πόλεις, η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, το Αμύνταιο, η Φλώρινα και η Μεγαλόπολη, επηρεάζονται δραματικά από την σταδιακή απεξάρτηση του λιγνίτη και όπως σημείωσε ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, “άρχισαν ήδη να παρουσιάζονται τα πρώτα σοβαρά προβλήματα και είμαστε υποχρεωμένοι να προσαρμόσουμε τα συστήματά μας στις νέες προκλήσεις”. Ο κ. Ιωαννίδης, δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει “ένα σαφές πλαίσιο υποστήριξης των ανθρακικών περιοχών” και ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να συμβάλλουν ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατέληξε, λέγοντας, ότι η μετάβαση των περιοχών που στήριξαν την ανάπτυξη της Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια σε οικονομίες χωρίς άνθρακα “θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην προκαλέσει τραγικές και ανεπανόρθωτες συνέπειες”.

Η πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα Iveta Hricova, αναφερόμενη στα θέματα της προετοιμασίας της χώρας της για την απολιγνιτοποίηση μιας μεγάλης ανθρακοφόρας περιοχής που διαθέτει, σημείωσε ότι “τα βήματα που γίνονται είναι αργά”, ωστόσο, σημείωσε, ότι η άμεση προτεραιότητα είναι “να βρεθούν δουλειές και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για τους εργάτες των ορυχείων που έχασαν ή θα χάσουν στο άμεσο μέλλον την εργασία τους”. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι διακρίνει πολλά κοινά σημεία και χαρακτηριστικά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Bobov της Σλοβακίας και η Κοζάνη από την απολιγνιτοποίηση.

Στο ερώτημα εάν υπάρχει επάρκεια κονδυλίων για να υποστηρίξουν τα σχέδια μετάβασης των περιφερειών της Ευρώπης σε οικονομίες χωρίς χρήση λιγνίτη ο επικεφαλής του κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Joint Research Center) Στάθης Πετεβές, απάντησε ότι υπάρχουν αρκετά κονδύλια, ανάφερε ότι “το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να διατεθεί ένα μεγάλο κονδύλιο για το σκοπό αυτό” αλλά, εξήγησε, ότι “όλα τα παραπάνω θ’αρχίσουν να “τρέχουν” μετά τις εκλογές, αφού συγκροτηθεί  σε σώμα το καινούργιο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή”.

Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο στόχος όπως διαμορφώθηκε από την απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής του Νοεμβρίου 2018 είναι έως το 2050 “να έχουμε μια ουδέτερη κλιματικά Ευρώπη” και ότι οι κοινοτικοί πόροι που θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις γι’ αυτό το σκοπό “θα λειτουργήσουν ως πυρήνες για να φέρουν και τις υπόλοιπες επενδύσεις που χρειάζονται οι παραπάνω περιοχές”.

Ο Σταύρος Γιαννακίδης, μιλώντας εκ μέρους της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, ανέφερε ότι “έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό καταθετήριο ιδεών, προτάσεων αλλά και μελετών για την μετάβαση της περιοχής της δυτικής Μακεδονίας” το όποιο  είναι προσβάσιμο στον καθένα στους ειδικούς αλλά και σε όσους θα επιθυμούσαν  να συμβάλλουν με τις ιδέες η προτάσεις τους.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας και μέλος της ομάδας των επιστημόνων που  εργάζονται  για την “Coal Regions in Transition Platform”, δηλαδή την πλατφόρμα μετάβασης των οικονομιών των ανθρακοφόρων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρης Μαυροματίδης, εξήγησε ότι “η προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων συνεχίζει να υφίσταται” και ότι έχει προταθεί και ζητηθεί “η  δημιουργία δομής της ευρωπαϊκής ένωσης στην Δυτικής Μακεδονία που θα ασχολείται με θέματα μετάβασης της περιοχής σε λιγότερο άνθρακα”.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

“Μαρούσι Ψηλά”, το νέο σύνθημα της υποψηφιότητας Αμπατζόγλου

otavoice

Παρουσία Αμπατζόγλου, η νέα Ψηφιακή Πλατφόρμα για τη Διαχείριση Έκτακτων Αναγκών

otavoice

Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση του Δήμου Πύργου και της γερμανικής πόλης Molln

otavoice

Π.Ε. Λευκάδας: Ξεκίνησαν νέα τεχνικά έργα στην Ε.Ο. Σύβρος-Άγιος Ηλίας

otavoice

Δήμος Κιλκίς: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τους ανθρώπους με αυτισμό

otavoice

Πλατανιάς: Με επιτυχία, το FINAL-4 του Πρωταθλήματος Μπάσκετ Εφήβων Κρήτης

otavoice