OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Γαλιατσάτος: “Χρέος μας η προστασία των ιστορικών μνημείων των νησιών μας”

Την προγραμματική σύμβαση για την εκτέλεση του έργου “Συντήρηση και αποκατάσταση του οικοδομικού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Στροφάδων” ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων.

Η προγραμματική σύμβαση είναι μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Μητρόπολης Ζακύνθου και Στροφάδων και ο προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους 14 εκ. Ευρώ.

Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά 10.500.000 ευρώ και το Υπουργείο Πολιτισμού κατά 3.500.000 ευρώ και φορέας λειτουργίας του έργου θα είναι η Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων.

Η διάρκεια ισχύος της προγραμματικής σύμβασης ορίζεται στους 50 μήνες από την υπογραφή της και στο διάστημα αυτό το έργο θα παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία.

Η Ιερά Μονή Αγ. Διονυσίου Στροφάδων, το Καστρομονάστηρο όπως είναι ευρέως γνωστό, βρίσκεται στο μεγαλύτερο νησί Σταμφάνη, του νησιωτικού συμπλέγματος των Στροφάδων και καταλαμβάνει έκταση 1.750μ2. Η ίδρυση της Μονής αναφέρεται το 1ο ήμισυ του 13ου αιώνα και το οικοδομικό συγκρότημα αποτελεί μνημείο σύμβολο της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Η παρέμβαση κρίνεται σκόπιμη δεδομένου ότι το μνημείο βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε κατάσταση ετοιμορροπίας. Οι σεισμοί δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα. Με την ολοκλήρωση των εργασιών θα καταστεί επισκέψιμο και λειτουργικό ανακτώντας τον μνημειακό του χαρακτήρα προς όφελος των κατοίκων των Ιονίων Νήσων και των επισκεπτών.

Οι παρεμβάσεις αφορούν πλήθος εργασιών όπως: προεργασίες, λιθοδομές, οπτοπλινθοδομές, θολοδομία, ενισχύσεις τοιχοποιιών, σύμμεικτες κατασκευές, σκυροδέματα, ξύλινες κατασκευές, ξυλουργικά, σιδηρουργικά, επικαλύψεις, συντηρήσεις και χρωματισμούς, κατασκευές νέων Η/Μ εγκαταστάσεων καθώς και ειδικές κατασκευές. Πρόσθετες εργασίες και παρεμβάσεις απαιτούνται και στον περιβάλλοντα χώρο και την αυλή του συγκροτήματος.

“Μεριμνούμε και στηρίζουμε έμπρακτα την πολιτιστική κληρονομιά των νησιών μας. Το έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κατά κύριο λόγο, ήταν αφημένο, επί δεκαετίες, στην τύχη του και τη φθορά του χρόνου. Το αποκαθιστούμε με σειρά εκτεταμένων εργασιών που θα ξεκινήσουν μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και θα το παραδώσουμε επισκέψιμο στους κατοίκους και επισκέπτες των Ιονίων νήσων, δημιουργώντας ακόμη έναν πόλο έλξης επισκεπτών και ενισχύοντας τον θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό. Πιστεύουμε ότι η συνεισφορά μας στην αποκατάσταση των ιστορικών μνημείων και τη συντήρησή τους, είναι υποχρέωσή μας και σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε το έργο μας, προς όφελος των πολιτών στα Ιόνια νησιά και την τοπική οικονομία”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Σχετικά Άρθρα

Το Π.Σ. Στερεάς Ελλάδας για τη δημιουργία ΧΥΤΒΑ στον Δήμο Τανάγρας

otavoice

Χαρδαλιάς-Μαρκόπουλος: Η ΠΕΔΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Μητροπολιτικής Αττικής Α.Ε

otavoice

O Γ. Παναγόπουλος, νέος Πρόεδρος του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων Π.Ε Νήσων Αττικής

otavoice

Απάντηση Προέδρου ΔΕΥΑ Ελασσόνας για ψεκασμούς στις όχθες της λίμνης Κεφαλοβρύσου

otavoice

Στη Δήμαρχο Ιλίου η Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

Ανακύκλωση μαγειρικών ελαίων στον Δήμο Κιλκίς

otavoice