OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ενημερωτική συνάντηση της ΠΕΔ-ΚΜ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ για τις αλλαγές που επιφέρει ο «Κλεισθένης»

Πρακτικές οδηγίες σε υποψηφίους για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές δόθηκαν σε ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) και η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), με αντικείμενο τις εκλογικού περιεχομένου διατάξεις του “Κλεισθένη”. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου διατύπωσε προτάσεις για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας.

“Η ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση, και σε επίπεδο ΚΕΔΕ και σε επίπεδο ΠΕΔ, και ιδιαίτερα η δική μας ΠΕΔ-ΚΜ έχει επιστήσει την προσοχή της κυβέρνησης τέσσερις φορές εγγράφως και τρεις φορές δια ζώσης, για το τι θα προκύψει εάν γίνουν εκλογές με τέσσερις κάλπες, τοπικές των κοινοτήτων, για τη εκλογή δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου, για την εκλογή περιφερειάρχη και περιφερειακού συμβουλίου και ευρωεκλογές” τόνισε ο κ. Κυρίζογλου. Ωστόσο επισήμανε ότι οι επισημάνσεις αυτές δεν υιοθετήθηκαν και έκανε λόγο για “πολιτικό ρατσισμό”. Εξετάζεται ποιος διατύπωσε τις σχετικές προτάσεις και όχι αν αυτές κινούνται στην σωστή κατεύθυνση.

“Υπάρχει ένας νόμος. Αυτόν θα εφαρμόσουμε” είπε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ. Παρ΄ όλα αυτά ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί και τόνισε ότι οι δημοτικές αρχές θα υποστούν τη δυσφορία των πολιτών, λόγω της ταλαιπωρίας τους . «Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών, φέρουν ακέραια την ευθύνη».

Για τη διευκόλυνση της διαδικασίας πρότεινε είτε να διαχωριστούν οι εκλογές σε δύο διαφορετικές Κυριακές (τη μία Κυριακή οι αυτοδιοικητικές εκλογές και την δεύτερη ο β΄ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και οι ευρωεκλογές), είτε να ενταχθεί το ψηφοδέλτιο για την εκλογή μελών των κοινοτήτων στο ψηφοδέλτιο των δημοτικών εκλογών.

Παρουσίασε, άλλωστε, μια καλή πρακτική που εφαρμόστηκε, όπως είπε, στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, και αφορά την ενεργοποίηση δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι – με τη βοήθεια της τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και σύνδεση με το διαδίκτυο) – θα κατευθύνουν και θα καθοδηγούν τους εκλογείς επί τόπου δηλαδή σε κάθε εκλογικό κέντρο για το εκλογικό τμήμα που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πολυγύρου και Γενικός Γραμματέας της ΕΕΤΑΑ, Αστέριος Ζωγράφος εξέφρασε επιφυλάξεις για τον τρόπο διοίκησης των δήμων με τα σχήματα που θα προκύψουν. “Πρώτη φορά, δύο μήνες πριν τις εκλογές δεν γνωρίζουμε με ποιο νομοθετικό πλαίσιο θα πορευτούμε” είπε και πρόσθεσε: “παρά τις επισημάνσεις της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ δεν είχαμε ώτα ευήκοα για να προχωρήσουμε σε τέτοιες διευκρινίσεις και αλλαγές ώστε να πορευτούμε καλά”.

Στο νομικό πλαίσιο που διαμορφώνεται με τον “Κλεισθένη” και τα κωλύματα και ασυμβίβαστα των εκλογών στην αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο νομικός σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Γιώργος Δανόπουλος. Ο ίδιος χαρακτήρισε τολμηρή ρύθμιση τη δυνατότητα να εκλέγεται δήμαρχος κάποιος πολίτης κράτους μέλος της ΕΕ, ανέφερε ότι η έννοια των ασυμβίβαστων υπάρχει από παλιά, ωστόσο με τον “Κλεισθένη” υπάρχει μια μεγέθυνση των κατηγοριών και εκτίμησε ότι πιθανόν αυτό να έχει αυτό σχέση με εκτεταμένες λειτουργίες του κράτους και σχέσεις με την οικονομική εξουσία.

Στην απλή αναλογική και τις αλλαγές που προκύπτουν ως προς την κατανομή των εδρών στο εσωτερικό τεσσάρων Δήμων στην Κεντρική Μακεδονία αναφέρθηκε το στέλεχος της ΠΕΔ-ΚΜ, Απόστολος Ιωσηφίδης. Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ισχύει παντού ο μόνιμος πληθυσμός και από την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο θα ισχύει και ως προς όλες τις διατάξεις του δημοτικού κώδικα που αφορούν στην κατανομή των ΚΑΠ και κάθε είδους άλλων χρηματοδοτήσεων, στον ορισμό των αντιδημάρχων, στην κατηγοριοποίηση των δήμων κλπ). Στο ίδιο μήκος κύματος, μίλησε για την απόσπαση των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο και το δημοτικό ψηφοδέλτιο και την κατηγοριοποίηση των κοινοτήτων ανάλογα με τον πληθυσμό τους.

Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής συνάντησης υποψήφιοι στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές από την Κεντρική αλλά και τη Δυτική Μακεδονία διατύπωσαν ερωτήματα και έλαβαν τις σχετικές διευκρινιστικές απαντήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice