OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Περιφέρεια Αττικής: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του ORIA

Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, 75 χρόνια μετά τη μεγάλη ναυτική τραγωδία του Ναυαγίου ORIA, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης για  τους 4.100 Ιταλούς αιχμάλωτους στρατιώτες και Έλληνες μέλη του πληρώματος, που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA στις 12-2-1944.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και ο Σύνδεσμος «Χρυσή Τομή» και τελούσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος.

Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας, ενώ παρευρέθηκαν ως Εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ ο Βουλευτής κ. Γεώργιος Βλάχος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νάσος Αθανασίου, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Αντιναύαρχος Ιωάννης Παξιβανάκης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας, των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Στην συγκινητική αυτή εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία 50 ατόμων από τον Σύνδεσμο των Συγγενών των θυμάτων του ORIA που σήμερα απαριθμεί 1000 περίπου μέλη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τελετή επιμνημόσυνης δέησης προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Καθολικών Αθηνών π. Σεβαστιανού Ροσσολάτου.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί, από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου, τον Πρόεδρο του ΔΣ του Συνδέσμου «Χρυσή Τομή» κ. Σταμάτη Παπαθανασίου, τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου των Συγγενών των θυμάτων κ. Salvadore Criniti, τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Luigi Efisio MARRAS,  ο οποίος μετέφερε και τον χαιρετισμό της Α.Ε. του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας κυρίου Sergio Mattarela και ολοκληρώθηκαν με τον χαιρετισμό της Α.Ε. του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Φιλίππου υποδέχθηκε τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων που παρευρέθηκαν στην τελετή, εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους όσους εργάστηκαν τόσο για την ανάδειξη του Ναυαγίου όσο και για τις διοργανώσεις των εκδηλώσεων μνήμης όλα αυτά τα χρόνια, αναφέρθηκε στις πολύχρονες έρευνες του αυτοδύτη Αριστοτέλη Ζερβούδη που ανέσυρε από τη λήθη το γεγονός και κατέληξε «Σήμερα δε, εκτός από την απόδοση τιμών στους χιλιάδες νεκρούς και τη διατήρηση της μνήμης τους, πιστεύω ότι πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα.

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΝΑΖΙΣΜΟΣ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ, ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ.

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ».

Στη συνέχεια κατέθεσαν στεφάνι η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος και εκπροσωπώντας την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κύριο Sergio Mattarela, ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Luigi Efisio Marras, ενώ αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές στους νεκρούς του ORIA και από το Άγημα και την Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού και έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Μετά την αποχώρηση της Α.Ε. του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από την Αποστολική Νουντσιατούρα, τους Πρέσβεις καθώς και τους Στρατιωτικούς Ακολούθους Πρεσβειών, τον Δ/ντή του Ιταλικού Σχολείου στην Αθήνα και τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση μνήμης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι των Δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής κ. Σταύρος Ιατρού, μέλη του Συνδέσμου «Χρυσή Τομή» καθώς και ο κ. Γιώργος Ιατρού ο οποίος έχει επιμεληθεί το βιβλίο «Η καραβάνα στο βυθό της θάλασσας» και δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «memORIA» στο πλαίσιο της ανάδειξης του ναυαγίου, ο δύτης – ερευνητής Αριστοτέλης Ζερβούδης, μέλη του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σαρωνικού, καθώς και μέλη της ομάδας Νέοι Εθελοντές σε Δράση στον Δήμο Σαρωνικού, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων, φορέων και κάτοικοι της περιοχής.

Το μνημείο φιλοτέχνησε ο αείμνηστος γλύπτης Θύμιος Πανουργιάς και στήθηκε στο σημείο  (στο 60ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου), το 2014.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, στην Πλατεία των Λεγραινών, στο μνημείο των 17 εκτελεσθέντων κατοίκων των Λεγραινών, το καλοκαίρι του 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο και εκπροσωπώντας την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κύριο Sergio Mattarela, ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα κ. Luigi Efisio Marras. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής             κ. Δημήτρης Λουκάς στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορία της εκτέλεσης των κατοίκων.

Μετά την αποχώρηση της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου, από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά, από τον Πρόεδρο του ΔΣ του Συνδέσμου «Χρυσή Τομή» κ. Σταμάτη Παπαθανασίου. Οι κάτοικοι των Λεγραινών ήταν οι πρώτοι που αντίκρισαν την τραγωδία του Ναυαγίου του ORIA και φρόντισαν τους νεκρούς, λίγους μήνες πριν η καταστροφή χτυπήσει τον μικρό οικισμό και τις οικογένειές τους.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Διονύσου: Ο ρόλος του Συμπαραστάτη του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «640 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών μας»

otavoice

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice