OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π. Βλάσσης Σιώμος στη σύσκεψη της Κ.Ε.Δ.Ε. με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών για τα ταμειακά διαθέσιμα των Ο.Τ.Α.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος συμμετείχε στην Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ κατά τη συνάντηση που είχαν Αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ και Αντιπροσωπεία της ΕΝΠΕ  με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στο Υπουργείο  Εσωτερικών, με αντικείμενο την συζήτηση της Υπουργικής Απόφασης για μεταφορά των διαθεσίμων των Ο.Τ.Α. στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ειδικότερα, μετά από αίτημα της Αυτοδιοίκησης τα αρμόδια υπουργεία αποφάσισαν να δώσουν παράταση στην έναρξη εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.  Η παράταση της έναρξης εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων μέχρι τον Ιούνιο του 2019 συμφωνήθηκε κατά τη σύσκεψη, αφού το αίτημα για αναστολή εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης για τα ταμειακά διαθέσιμα διατυπώθηκε καθολικά  από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και στον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός,  οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστας Πουλάκης και Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Κ. Σπηλιωτόπουλος, και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Δ. Τσάκωνας.

Από την ΚΕΔΕ συμμετείχαν ο Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης,  ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Γιάννης  Μουράτογλου, ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής Αλέξης Καστρινός, ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος και οι επικεφαλής των παρατάξεων στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολος Κοιμήσης, Δημήτρης Μπίρμπας, Γιώργος Ιωακειμίδης και Α. Κανταράς.

Από την ΕΝΠΕ συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Αντιπερειφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και Γενικός Γραμματέας της ΕΝΠΕ Αλέκος Καχριμάνης και ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κεντρική διοίκηση διαχρονικά αποδεικνύει με τις αποφάσεις της ότι δεν εμπιστεύεται την αυτοδιοίκηση και καθημερινά επιδιώκει να περιορίσει την ανεξαρτησία της, ενώ παράλληλα πρότεινε να δοθεί παράταση στην εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου προκειμένου μπορέσουν να υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και διευκρινήσεις, κυρίως στα άρθρα που ουσιαστικά αφορούν ελέγχους σκοπιμότητας καθώς και στις περιπτώσεις εξαίρεσης των ταμειακών διαθεσίμων που είναι στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Γενικός Γραμματέας του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε:

«Η αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης τόσο σε συνταγματικό, όσο και διοικητικό είναι αδιαμφισβήτητη και θα συνεχίσουμε να την υπερασπιζόμαστε.  Σήμερα πετύχαμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο διάλογος με την Κυβέρνηση πρέπει να συνεχιστεί προκειμένου να επιλυθούν και άλλα ανοιχτά  ζητήματα που μας απασχολούν, η επίλυση των οποίων θα λειτουργήσει προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατ’ επέκταση των πολιτών».

 

Σχετικά Άρθρα

Δ. Μαλεβιζίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες της πλατείας στην Αγία Μαρίνα

otavoice

Ξεκινούν τα Αθλητικά Προγράμματα του Δήμου Αμαρουσίου (Βίντεο)

otavoice

Επίσκεψη του Δημάρχου Αιγιαλείας στις αθλητικές εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου

otavoice

Δ. Σιντικής: Έργο πνοής για το Σιδηρόκαστρο η Αναβάθμιση – Επέκταση του Διυλιστηρίου Σιδηροκάστρου

otavoice

Συναυλία με τον Μιχάλη Δημητριάδη & την Ειρήνη Ραφαήλ στη Νέα Ιωνία

otavoice

Π. Φάληρο: Παρουσίαση βιβλίου «Τα ελληνοτουρκικά & οι Κωνσταντινουπολίτες εθελοντές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

otavoice