OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Αμ. Γιασεμή: “Το Μάτι χρειάζεται σχέδιο και δράσεις!”

Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ με επικεφαλής τον υποψήφιο Δήμαρχο Μαραθώνα Σπύρο Λιβαθινό, Αμαλία Γιασεμή, γράφει για το Μάτι και την επόμενη μέρα της βιβλικής καταστροφής.

“Στις 23 Ιουλίου 2018 συνέβη μια βιβλική καταστροφή στην περιοχή μας, στο Μάτι.

Οι συνέπειες είναι τεράστιες που συνοψίζονται ως ακολούθως :

  1. Στην απώλεια ανθρωπίνων ζωών.
  2. Στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
  3. Στην μόλυνση του αέρα, του υδροφόρου ορίζοντα και της θάλασσας από την απελευθέρωση ρυπογόνων και άλλων καρκινογόνων ουσιών, καπνού, και αμιάντου.
  4. Στον κίνδυνο πλημμυρών της περιοχής.
  5. Στην καταστροφή περιουσιών και απόλυτο μηδενισμό της εμπορικής αξίας της περιοχής και των ατομικών ιδιοκτησιών.
  6. Στην οικονομική απαξίωση του τόπου.
  7. Στην απώλεια εισοδημάτων των κατοίκων ( από ενοίκια, αγοραπωλησίες, αξιοποίηση ακινήτων).
  8. Στην αύξηση ανεργίας των κατοίκων.
  9. Στην τουριστική απαξίωση της περιοχής.
  10. Στην απώλεια της υγείας των κατοίκων και αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων.
  11. Στον ξεριζωμό των κατοίκων από τα σπίτια τους / προσφυγοποίηση σε χώρους φιλοξενίας.

Προκειμένου να επιλυθούν τα πιο πάνω προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά, χρειάζεται να ληφθούν σοβαρές πρωτοβουλίες κυρίως από το Κράτος και τις Υπηρεσίες του και από μία αποφασιστική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, εκ του αποτελέσματος προκύπτει, ότι ελάχιστα πράγματα επέλυσε κι όλα όσα έγιναν, έγιναν με «πυροσβεστικό τρόπο» χωρίς διάρκεια και ό,τι επετεύχθη, επετεύχθη από εθελοντική προσφορά των κατοίκων της περιοχής.

Δυστυχώς, αυτή η αδράνεια θα συνεχιστεί , καθόσον η Νέα Δημοτική Αρχή θα αναλάβει τη διαχείριση του Δήμου την 1η Σεπτεμβρίου 2019. Μέχρι τότε όμως, μεσολαβεί ένα κρίσιμο εξάμηνο με όλους να ασχολούνται με τις εκλογές, με τις υποσχέσεις και όχι με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου.

Αυτό το κενό όμως, η ΣΥΜΜΑΧΙΑ πριν ακόμα αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου, προτίθεται να το καλύψει με δράσεις σαν να ήταν στην κανονική διοίκηση, με μοναδικό σκοπό να επιλυθούν, έστω και μερικά, από τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Για τον σκοπό αυτό συγκροτεί ειδική ομάδα υποψηφίων και φίλων της παράταξης, όχι για ψηφοθηρικούς εκλογικούς λόγους, αλλά για ζητήματα ουσίας και φυσικά εκ του αποτελέσματος θα κριθούμε όλοι μας, θεωρώντας ότι τα ζητήματα που δημιούργησε η πυρκαγιά είναι άμεσης προτεραιότητας κι έχουν τη μορφή του επείγοντος.

Κατατάσσει  δε η ΣΥΜΜΑΧΙΑ τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν σε άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες, δεδομένου ότι μεσολαβεί ένα ολόκληρο καλοκαίρι όπου εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες θα περάσουν από την περιοχή για τις διακοπές τους και θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα που προκάλεσε η φωτιά.

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

  1. Ολοκλήρωση της κοπής των καμένων δέντρων, καθαρισμός οικοπέδων και αποκομιδή των προϊόντων αυτών. Να ενεργοποιηθούν οι Υπηρεσίες του Δήμου για να ολοκληρωθούν πριν το καλοκαίρι.
  2. Ολοκλήρωση αποκατάστασης ηλεκτροφωτισμού της περιοχής.
  3. Αποψίλωση των θάμνων και κόψιμο αυτών που εμποδίζουν την κυκλοφορία στους δρόμους και την ορατότητα και καλύπτουν πεζοδρόμια.
  4. Αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης αμιάντου στο Μάτι και όπου υπάρχουν.
  5. Τοποθέτηση πινακίδων κυκλοφορίας και σήμανσης, όπου έχουν καταστραφεί.
  6. Δημιουργία απρόσκοπτης πρόσβασης στις παραλίες.
  7. Αποκατάσταση / Επιδιόρθωση / Ασφαλτόστρωση σε πολλούς δρόμους της καμένης περιοχής από τις βλάβες που προκάλεσαν τα μηχανήματα πάσης φύσεως τα οποία διακινήθηκαν στην περιοχή.

ΑΜΕΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

  1. Επίσπευση αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες περιοχές, ώστε να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα, που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και απώλεια ανθρώπινης ζωής.
  2. Επίσπευση έκδοσης αδειών επισκευής και ανακατασκευής κτιρίων.
  3. Έκδοση των δασικών χαρτών περιοχής Β΄ Φάσης (Αμπελούπολη και αλλού).
  4. Άμεση χρηματική αποζημίωση των πληγέντων κατοίκων.
  5. Άμεση ένταξη στο σχέδιο πόλης των περιοχών που πληρούν τις προϋποθέσεις ρυμοτομίας και κοινοχρήστων χώρων.

Οι κάτοικοι του Ματιού χρειάζονται πρωτοβουλίες. Χρειάζονται από τώρα υποστήριξη και πλάνο ενόψει του ερχόμενου καλοκαιριού. Δεν έχουν ούτε μια μέρα για χάσιμο. Και επειδή τα προβλήματα που άφησε πίσω της η φονική πυρκαγιά δεν λύνονται μέσα σε έξι μήνες, η νέα Δημοτική Αρχή καλείται να προβεί σε προγραμματισμό και υλοποίηση δράσεων που εκ της φύσεώς τους απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου προγραμματισμού”.

* H Αμαλία Γιασεμή είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμπελούπολη, που είδε το σπίτι της να καταστρέφεται στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.    

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice