OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Χαρίτσης: «Ο Κλεισθένης είναι μια μεγάλη δημοκρατική τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης συμμετείχε με ομιλία του σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ριζοσπαστική Δημοτική Κίνηση Μοσχάτου – Ταύρου “Πολίτες σε Δράση για την Ανατροπή”, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», με θέμα «Οι μεγάλες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση με τον νόμο “Κλεισθένης”».

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του την εμβάθυνση της δημοκρατίας και το άνοιγμα της ΤΑ στην κοινωνία με τον “Κλεισθένη” καθώς και την δυνατότητα που δίνει για ουσιαστική παρέμβαση σε πολίτες, κινήσεις πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα ήταν εκτός των τειχών.

Διαβάστε τα κύρια σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση:

«ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ»-ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΜΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι για πρώτη φορά υλοποιείται μία τόσο μεγάλη προσπάθεια ενδοδημοτικής αποκέντρωσης με

  • Εμβάθυνση της δημοκρατίας και άνοιγμα της ΤΑ στην κοινωνία.
  • Δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης σε πολίτες, κινήσεις πρωτοβουλίες που μέχρι τώρα ήταν εκτός των τειχών.
  • Με την απλή αναλογική που βάζει τέλος στο καλπονοθευτικό σύστημα, στο δημαρχοκεντρικό μοντέλο & τον μονοπαραταξιακό έλεγχο των επιτροπών.
  • Με μεταρρυθμίσεις που διευρύνουν τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών (δημοτικά/περιφερειακά δημοψηφίσματα, ισχυροποίηση επιτροπών διαβούλευσης & λαϊκών συνελεύσεων).

Σε ό,τι αφορά τις βασικές αλλαγές που φέρνει ο Κλεισθένης, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε τη νέα κατηγοριοποίηση των δήμων με επιπλέον κριτήρια πέρα από τον πληθυσμό (νησιωτικότητα, ορεινότητα, έκταση, ανεργία κλπ) και την πιο δίκαιη κατανομή των ΚΑΠ, την καθιέρωση της απλής αναλογικής και της δημιουργικής λευκής ψήφου, την αναμόρφωση, τον εξορθολογισμό και το δημοκρατικό έλεγχο στις διαδικασίες ψήφισης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος, αλλά και την υποχρεωτική ποσόστωση (τουλάχιστον 40%) στους συνδυασμούς υποψηφίων για κάθε φύλο.

Ειδικότερα, για την ενδοδημοτική αποκέντρωση, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι η ανάδειξη των αρχών των κοινοτήτων αποσυνδέεται από τα δημοτικά ψηφοδέλτια και γίνεται με ξεχωριστή κάλπη.

  • Στις κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους εισάγεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή του προέδρου της κοινότητας.
  • Στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων εκλέγονται συμβούλια κοινότητας, με απλή αναλογική και ψηφοδέλτια συνδυασμών.
  • Η  εκλογή του προέδρου των κοινοτήτων  θα γίνεται πλέον ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους, υποψηφίους, των δύο πρώτων συνδυασμών.
  • Ενισχύονται λελογισμένα οι αρμοδιότητες των κοινοτήτων καθώς θα αποφασίζουν για την αξιοποίηση ενός ποσοστού των επενδυτικών πόρων του δήμου που θα τους αναλογεί, προκειμένου να προωθήσουν τις δράσεις/έργα που οι τοπικές κοινωνίες επιλέγουν για την κοινότητα.

Ταυτόχρονα, με τον «Κλεισθένη», ο έλεγχος νομιμότητας αποσπάται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (πάγιο αίτημα της αυτοδιοίκησης), ενισχύονται οι Αναπτυξιακές δυνατότητες των ΟΤΑ και  συγκροτούνται για πρώτη φορά στη χώρα Διυπουργικές Επιτροπές Ανακαθορισμού Αρμοδιοτήτων και Διαδικασιών και Επιτροπή Συντονισμού και Ελέγχου Εποπτείας ΟΤΑ, για την ποιοτική αναβάθμιση και την ομογενοποίηση των όρων ελέγχου νομιμότητας.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι η στήριξη της ΤΑ είναι κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης και γι αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη μία μεγάλη προσπάθεια

  • Με αύξηση της χρηματοδότησης από τους ΚΑΠ για το 2018 και 2019, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια.
  • Με Χιλιάδες στοχευμένες, νέες προσλήψεις μόνιμου και σταθερού προσωπικού στους ΟΤΑ, για την αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την άρση της εργασιακής ομηρίας χιλιάδων εργαζομένων. Και οι προσλήψεις αυτές γίνονται εφικτές γιατί καταφέραμε να επαναφέρουμε τον κανόνα 1/1, ενώ η  Αξιωματική Αντιπολίτευση επιμένει στο «πάγωμα» των προσλήψεων και στην επαναφορά του κανόνα 1/5.

Με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως ο «ΦιλόΔημος». Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ στους ΟΤΑ μέσα σε λίγους μήνες, από το καλοκαίρι του 2018 που ξεκίνησε το πρόγραμμα, για έργα στην ύδρευση & αποχέτευση, τις κτιριακές υποδομές και την αγροτική οδοποιία.

https://www.facebook.com/acharitsis/videos/347044989476296/

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice