OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Xορός φιλίας στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα σε Πόντιους και Βλάχους υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Χιλιάδες χορευτές αναμένεται να συμμετέχουν στην τελετή αδελφοποίησης ανάμεσα στους Πόντιους και τους Βλάχους που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 18.00 στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης.

«Μία ρίζα, δύο πολιτισμοί» είναι το μότο της τελετής στην οποία Πόντιοι και Βλάχοι θα «αδελφοποιηθούν» και θα παρουσιάσουν τα δικά τους παραδοσιακά χορευτικά με κοινό στόχο την προβολή της παράδοσης δύο διαφορετικών πολιτισμών που όμως μοιράζονται την ίδια ρίζα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων θα υπογράψει σύμφωνο αδελφοποίησης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, σε μία τελετή όπου θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 2.000 χορευτές ενώ θα κυριαρχήσουν αυθεντικές παραδοσιακές μελωδίες, δρώμενα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς Ποντίων και Βλάχων, χαρακτηριστικοί ρυθμοί των δύο πολιτισμών και όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα σύμπνοιας και φιλίας.

Η τελετή αδελφοποίησης των δύο Πανελληνίων Ομοσπονδιών, θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

«Έπειτα από πάρα πολλές συναντήσεις που έγιναν μεταξύ μας σε εκδηλώσεις είτε δικές τους είτε δικές μας, φάνηκε πως είμαστε μία ρίζα, δύο πολιτισμοί. Γνωρίζοντας την ιστορίας τους και εκείνοι τη δική μας, έχουμε πιο δυνατή  φωνή ενωμένοι» επισημαίνει στο makthes.gr, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου.

«Περίπου ένα με ενάμιση χρόνο κάναμε συνεχώς συναντήσεις και παρευρισκόμασταν σε εκδηλώσεις των Ποντίων και εκείνοι σε δικές μας. Εμείς καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει στην εκδήλωση να γνωρίσει τα ήθη και τα έθιμα των Βλάχων και των Ποντίων και να γνωρίσει τους χορευτικούς συλλόγους μας που θα συγκεντρωθούν στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο της εκδήλωσης από όλους τους νομούς της Ελλάδας» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, Μιχάλης Μαγειρίας.

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice