Συνέδριο ΚΕΔΕ: Η Ελλάδα ψηλά – Η Αυτοδιοίκηση Μπροστά!

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του τριήμερου ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου βρέθηκαν θέματα που απασχολούν το σύνολο των αιρετών της χώρας, όπως οι αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Δήμων, μετά την ψήφιση του «Κλεισθένη», η συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στο διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τα οικονομικά των Δήμων, η ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών, η αποκέντρωση, η προώθηση της τοπικής ανάπτυξης, κ.α.

Το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ ζητά την αντικατάσταση του νόμου «Κλεισθένη» στη βάση της πρότασης της ΚΕΔΕ, την οποία  επαναφέρει για συζήτηση, για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς ο «Κλεισθένης, όπως τονίζει «δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στα δύο χρόνια που διήρκησε ο διάλογος». Σ΄ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε, κατά πλειοψηφία, το συνέδριο της ΚΕΔΕ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο.

Για να θυμηθείτε όσα έγιναν την ημέρα έναρξης του συνεδρίου πατήστε ΕΔΩ.

Για να θυμηθείτε όσα έγιναν την 2η μέρα εργασιών του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ πατήστε ΕΔΩ.

Οι εργασίες της τρίτης και τελευταίας ημέρας του συνεδρίου ξεκίνησαν λίγο πριν τις 10:00 με τον απολογισμό του οικονομικού έτους 2017 από τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, Κώστα Τζανακούλη. Αφού εγκρίθηκε ο ισολογισμός ξεκίνησε η ειδική συνεδρία: Συνταγματική Αναθεώρηση

Εισηγητές ήταν οι:

Δημήτρης Καφαντάρης, Α΄Αντιπρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Δήμαρχος Πύλου Νέστορος

Γιώργος Γεραπετρίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίο

Σπύρος Φλογαΐτης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Ε.Κ.Π.Α.

Πατούλης: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση ευκαιρία για να πάει η Ελλάδα μπροστά»

Ως  σημαντική ευκαιρία για το θεσμικό  εκσυγχρονισμό και την αναπτυξιακή επανεκκίνηση του κράτους χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ την αναθεώρηση του Συντάγματος κατά τη διάρκεια της εισήγησής του. Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά ειλικρινή συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων «για το γενικό καλό και όχι το κυβερνητικό και κομματικό καλό» και σημείωσε ότι η Συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να αποτελέσει τη βάση να επιτευχθούν όλες εκείνες οι θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα διαμορφώσουν τις συνθήκες προκειμένου να μη φεύγουν οι νέοι μας στο εξωτερικό.

«Δεν πάει άλλο η Ελλάδα να είναι ουραγός της Ευρώπης» τόνισε και πρόσθεσε ότι το κράτος οφείλει να λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις τις Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μην την αγνοεί όπως κάνει η παρούσα κυβέρνηση. Ως ενδεικτικό παράδειγμα επικαλέστηκε την απουσία εκπροσώπου της Αυτοδιοίκησης Πρώτου Βαθμού από την Επιτροπή Διαλόγου για την Συνταγματική αναθεώρηση. Ο Γ. Πατούλης με αφορμή και την επικείμενη κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από τις αρχές του 2019 επισήμανε ότι «δεν πρέπει να φοράμε κομματικά γυαλιά. Θέλουμε να τηρούνται οι αρχές της νομιμότητας και της  διαφάνειας, αλλά με αντικειμενικές και αξιοκρατικές διαδικασίες χωρίς γραφειοκρατία».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, τα ζητήματα που θα θέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού είναι μεταξύ άλλων:

-Η φορολογική αποκέντρωση και ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο για τους φορολογικούς πόρους των ΟΤΑ, ώστε να απαλλαγούμε από την άμεση εξάρτηση μας από το Κράτος, που καθιστά την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία μας «γράμμα κενό».

-Η αποκέντρωση με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων, ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών.

-Η Συνταγματική καθιέρωση «Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης», ως επίσημου κοινού θεσμικού εκπροσώπου της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία και την κεντρική διοίκηση

-Η Συνταγματική κατοχύρωση υποχρεωτικής διαβούλευσης και νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη συμμετοχή στο νομοθετικό έργο των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

-Η ρητή αναφορά στον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας, βάσει των οποίων οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας στις τοπικές δημόσιες υποθέσεις.

-Συνταγματικές τροποποιήσεις ως προς το εκλογικό σύστημα και τα πολιτικά δικαιώματα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

-Η αποσαφήνιση επακριβώς της έννοιας των τοπικών υποθέσεων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη σχετική θεματική ενότητα ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης εισηγήθηκε μεταξύ άλλων τη θωράκιση του Πρώτου Βαθμού της τοπικής Αυτοδιοίκησης με συγκεκριμένες προβλέψεις. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για την πρόβλεψη και τη συνταγματική καθιέρωση του Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης το οποίο θα λειτουργεί ως θεσμικός συνομιλητής με τους νομοθέτες, ενώ χαρακτήρισε ως αναγκαία προϋπόθεση τη παράλληλη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως η νέα γενιά παρακρατηθέντων. Τέλος επανέλαβε την ανάγκη υιοθέτησης της νομοθετικής πρόβλεψης που ισχύει για το κοινοβούλιο, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή νέων εκλογικών συστημάτων γίνεται στις μεθεπόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του χαρακτήρισε ως μείζων ζήτημα τον προσδιορισμό και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης, του Πρώτου και Δευτέρου Βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης έκανε λόγο για την ανάγκη φορολογικής αποκέντρωσης και πληρέστερης διασφάλισης των πόρων της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.

Στη συνέχεια υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το διάστημα από τις 3 έως και σήμερα 5 Δεκεμβρίου.

Στο ψήφισμα επισημαίνεται πως είναι επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της οργάνωσης του Κράτους και των θεσμών του και υπογραμμίζεται ότι στο πλαίσιο μιας Νέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι αναγκαίο να καταστεί η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας.

«Το ψήφισμα είναι ένας συγκερασμός των αποφάσεων που έχουμε λάβει στα ετήσια και στα θεματικά μας Συνέδρια όπως και των πάγιων θέσεων της ΚΕΔΕ οι οποίες συνάδουν και με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» επισήμανε ο Γ. Πατούλης στην ομιλία του, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Η Αυτοδιοίκηση ενωμένη και πιο ώριμη από ποτέ υψώνει τη φωνή της και διεκδικεί οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, μέσα από ένα νέο αποκεντρωμένο μοντέλο διοίκησης του κράτους. Οφείλουμε να αφήσουμε κατά μέρος τις κομματικές ταυτότητες και να μιλάμε μόνο αυτοδιοικητικά».

Για περισσότερα σχετικά με το ψήφισμα διαβάστε ΕΔΩ.

Ακολούθησαν ειδικές συνεδρίες και συζήτηση για θέματα πολιτικής προστασίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τελετή βράβευσης των Εθελοντικών Οργανώσεων της Αττικής.

 

 

 
Σχολιάστε