OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Σινάνης: «Η αλλαγή στον τρόπο εκλογής Προέδρου οξύνει φαινόμενα συνδιαλλαγής και αποθαρρύνει τη συμμέτοχη στα ψηφοδέλτια»

Τις ενστάσεις του για την αλλαγή στον τρόπο εκλογής του Προέδρου Κοινότητας εξέφρασε ο Συντονιστής Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Προκόπης Σινάνης με επιστολή που δημοσιοποίησε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προανήγγειλε αλλαγές στον νόμο για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Συγκεκριμένα ανέφερε πως ο αριθμός των υποψηφίων θα είναι τουλάχιστον ίσος με το αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου του αντίστοιχου δήμου, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα να είναι αυξημένος και κατά 50%. Επίσης η ίδια τροπολογία θα προβλέπει ότι πρόεδρος στις τοπικές κοινότητες θα εκλέγεται μόνο μεταξύ των δυο πρώτων σε ψήφους συνδυασμούς.

Η τελευταία εξαγγελία του Υπουργού προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Συντονιστή Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου, Προκόπη Σινάνη ο οποίος με επιστολή του τόνισε τους κινδύνους που εγκυμονεί η απόφαση αυτή και ανακοίνωσε τις προτάσεις του για το εν λόγω θέμα.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου μέσω του συντονιστή του, Προκόπη Σινάνη:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ.

Με έκπληξη παρακολουθήσαμε από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, την αλλαγή που θα επέλθει στον τρόπο εκλογής του Προέδρου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων όπου, καθ’ ερμηνεία της εξαγγελίας σας, δεν θα υπάρχει επικεφαλής συνδυασμού Κοινότητας , αλλά συνδυασμοί χωρίς επικεφαλής, τέσσερις μόνο μήνες μετά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Αυτό πρακτικά θα δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα, ξεκινώντας από το πιο απλό που είναι η ευθύνη συγκρότησης και κατάθεσης συνδυασμού έως τους ενδοπαραταξιακούς  διαξιφισμούς που ενδέχεται να διαστρεβλώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα , αφήνοντας στο περιθώριο ανθρώπους που θα επιλέξουν οι τοπικές κοινωνίες με την ψήφο τους.

Επειδή ως Δίκτυο Κοινοτήτων τασσόμενοι αναφανδόν υπέρ της ανεξαρτησίας των ψηφοδελτίων των κοινοτήτων από τους κεντρικούς Δημοτικούς συνδυασμούς,  μετείχαμε στην διαβούλευση του Κλεισθένη εκθέτοντας μάλιστα από το βήμα της Βουλής τις απόψεις μας ως προσκεκλημένοι του Υπουργείου Εσωτερικών, θεωρούμε πως η εισαγωγή μιας τέτοιας ρύθμισης θα οξύνει  τα φαινόμενα συνδιαλλαγής και θα αποθαρρύνει τη συμμέτοχη στα ψηφοδέλτια μεγάλης μερίδας πολιτών, στο πιο υγιές ίσως κύτταρο της  Δημοκρατίας μας , την Κοινότητα.

Αφού λοιπόν σας καλέσουμε να μην προχωρήσετε στην εξαγγελθείσα ρύθμιση, προτείνουμε είτε να παραμείνουν ως έχουν οι διατάξεις του Κλεισθένη με τη διατήρηση των επικεφαλής τοπικών παρατάξεων βελτιώνοντας την ώστε άμεσα ο επικεφαλής του πρώτου σε ψήφους συνδυασμού στην κοινότητα να εκλέγεται πρόεδρος (λαμβάνοντας ποσοστό άνω του 40%), είτε να επεκταθεί το ενιαίο ψηφοδέλτιο σε μεγαλύτερες κοινότητες και πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, προτάσεις που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης και συνδιαλλαγής.

Ως Δίκτυο Κοινοτήτων Λέσβου, είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και βοήθεια προκειμένου ο θεσμός της Κοινότητας να λάβει εξέχουσα θέση στο αυτοδιοικητικό στερέωμα , όπως ακριβώς του αξίζει.

Με εκτίμηση

Προκόπης Σινάνης

Συντονιστής Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου»

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Γεωρ. Καραϊσκάκη: Οι ετεροδημότες των Αθηνών ψήφισαν Ελευθερία Κοσσυβάκη

otavoice

Μακρακώμη: Επίθεση υποψηφίου συμβούλου σε άτομα στο εκλογικό κέντρο Καραγιάννη

otavoice

Τατούλης στην Άλωση της Τριπολιτσάς: «Αφύπνιση συνειδήσεων για μια περήφανη σύγχρονη χώρα»

otavoice

Συνεργεία του Στρατού στην αποκομιδή ογκωδών, σε Γιάννουλη, Φαρκαδόνα και Παλαμά

otavoice

Θεσσαλία: Σε 74 σημεία επιχειρούν μηχανήματα για καθαρισμό ποταμών και αποκατάσταση αναχωμάτων

otavoice

Στην SEREXPO ο Απ. Τζιτζικώστας- Επισκέφθηκε Σέρρες, Ηράκλεια, Σιδηρόκαστρο

otavoice