Πατούλης: «Μισούν την Αυτοδιοίκηση και θέλουν ένα κράτος κομματικό»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης τόσο για το νόμο «Κλεισθένη» όσο και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Γιώργος Πατούλης, στη δεύτερη μέρα εργασιών του συνεδρίου της ΚΕΔΕ και κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του στην ενότητα: «Κλεισθένης» – Εφαρμογή – Η επόμενη μέρα» εξαπέλυσε «επίθεση» στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη. «Μισούν την Αυτοδιοίκηση και θέλουν ένα κράτος κομματικό. Μας κορόιδεψε σε ένα ανύπαρκτο διάλογο. Εξυπηρέτησε τα συμφέροντα του ΣΥΡΙΖΑ αδιαφορώντας αν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μείνουν ακυβέρνητοι» ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προσθέτοντας πως θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα ο «Κλεισθένης» ενώ επεσήμανε πως ο νυν Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης είναι «όμηρος του Σκουρλέτη και της Κουμουνδούρου». Παράλληλα εξαπέλυσε «επίθεση» και στην Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, αναφέροντας πως απαξίωσε το συνέδριο της ΚΕΔΕ που έγινε στην περιφέρεια της.

«Η ΚΕΔΕ κατέθεσε πολύ έγκαιρα τις προτάσεις της για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Το υπ. Εσωτερικών όμως και ο πρώην υπ. Π. Σκουρλέτης δεν συζήτησαν μαζί μας ουσιαστικά αλλά έκαναν ένα υποκριτικό, προσχηματικό διάλογο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση δεν αγαπά την Αυτοδιοίκηση. Μας κορόιδεψαν καθώς όπως αποδείχθηκε δεν είχαν καμία πρόθεση να φύγουμε από το συγκεντρωτικό κράτος και να πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, με αναπτυξιακό πρόσημο, αλλά να εξυπηρετήσουν εκλογικές σκοπιμότητες» υπογράμμισε ο Γιώργος Πατούλης και συνέχισε:

«Ακούσαμε χθες τον υπουργό Εσωτερικών Α. Χαρίτση να παραπέμπει για το μέλλον κάποιες ανούσιες αλλαγές, την ίδια στιγμή που εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε λίγο διάστημα, οι Δήμοι δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Απαιτείται υπέρβαση του Κλεισθένη, καθώς είναι ένα νομοσχέδιο που ανήκει στο χτες και είναι ξεπερασμένο από τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η υπέρβαση αυτή θα γίνει με ένα άλλο νομοσχέδιο, που θα έρθει από μια άλλη κυβέρνηση και το οποίο θα αλλάξει την ίδια τη φιλοσοφία του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους. Το Κράτος δεν χρειάζεται απλά ανακαίνιση. Αναδόμηση χρειάζεται».

Στη συνέχεια, επικαλούμενος την πρόταση της ΚΕΔΕ για μία ριζική διοικητική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση προσδιόρισε 10 βασικές κατευθύνσεις οι οποίες είναι οι εξής:

1. Αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, σε ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας.

2. Φορολογική αποκέντρωση, με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων.

3. Διοικητική μεταφορά στην αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Δημόσιας Διοίκησης .

4. Ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης.

5. Θεσμοθέτηση συστήματος μητροπολιτικής διακυβέρνησης και ειδικές μορφές Διοίκησης στις νησιωτικές περιφέρειες και τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.

6. Οργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Περιφερειών, των Δήμων και των Νομικών τους Προσώπων.

7. Κατοχύρωση της διοικητικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων.

8. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των Δήμων.

9. Εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών.

10. Ανάπτυξη της πολυχωρικής συνεργασίας.

Το περιεχόμενο της πρότασης θα τεθεί στην κρίση των Συνέδρων, ώστε να συνδιαμορφωθούν οι τελικές θέσεις και να αποτυπωθούν στο ψήφισμα του Συνεδρίου
Σχολιάστε