OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Εκατό χρόνια ζωής για τον Δήμο Καβάλας ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου

Ακριβώς εκατό χρόνια ζωής συμπλήρωσε χθες ο Δήμος Καβάλας ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, από την ημέρα της σύστασής του με Βασιλικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 3 Δεκεμβρίου 1918.

Η Δήμαρχος της πόλης, Δήμητρα Τσανάκα, στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στη διοικητική και γεωγραφική εξέλιξη του Δήμου και τις μεταβολές που επήλθαν όλα αυτά τα χρόνια, ενώ παρουσίασε το επετειακό μετάλλιο που φιλοτέχνησε ο δήμος για να τιμήσει την εκατονταετηρίδα του Δήμου,  έχοντας στο επίκεντρό του το εντυπωσιακό κτίριο του δημαρχείου.

Χρειάστηκαν πολλές γενιές ανθρώπων για να οικοδομήσουν τη σημερινή κοινωνία της σύγχρονης Καβάλας. Χρειάστηκε ο μόχθος εκατοντάδων καπνεργατών για να αναπτύξουν μια οικονομία που στηρίζονταν στην  καλλιέργεια, την επεξεργασία και το εμπόριο του καπνού. Χρειάστηκε η προσπάθεια χιλιάδων προσφύγων για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα που στηρίζονταν στη δουλειά, τη συνέπεια, τη μεθοδικότητα. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια από τότε για να διαπιστώσει ο επισκέπτης του σημερινού δήμου ότι η Καβάλα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά ώστε να γίνει μια σύγχρονη κοινωνία. Μια ευρωπαϊκή κοινωνία με υποδομές ικανές να βοηθήσουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και ολοκληρωμένες κοινωνικές δομές που στοχεύουν στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Η εικόνα αυτή της σύγχρονης κοινωνίας αντικατοπτρίζεται μέσα από την ιστορική πορεία των εκατό χρόνων του Δήμου Καβάλας ως Νομικό Πρόσωπο.

Στα χρόνια αυτά η πόλη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, γνώρισε πάνω από 30 δημάρχους, εκλεγμένους και διορισμένους. Υπήρξαν εποχές που έμειναν στα καθήκοντά τους μόνο για μερικές ημέρες. Ο δήμαρχος Καβάλας με τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα θητεία (διοίκησε 16 συνεχή χρόνια 1981 – 1997) ήταν ο αείμνηστος Λευτέρης Αθανασιάδης, ενώ δύο δικαστικοί λειτουργοί άσκησαν τα καθήκοντα του δημάρχου (1950 – 1951 και 1974 – 1975) διορισμένοι από την κεντρική διοίκηση.

Πρώτος δήμαρχος Καβάλας ήταν ο Γεώργιος Πρωτόπαπας, καπνέμπορος στο επάγγελμα, που ανέλαβε λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση της πόλης στις 26 Ιουνίου 1913 και άσκησε τα καθήκοντα του δημάρχου μέχρι τον Αύγουστο του 1913.

Στις σκληρές βουλγαρικές κατοχές των περιόδων 1916-1918 και 1941-1944, οι κατακτητές όρισαν δικούς τους δημάρχους. Στην πρώτη περίοδο δημάρχευσαν από κοινού και για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο Νίκος Σερδάρογλου και ο μουσουλμάνος Χαμδή Σουλεϊμάν. Στη μικρής διάρκειας γερμανική κατοχή (Απρίλιος – Μάιος 1941) ως δήμαρχος ορίστηκε από τους Γερμανούς ο γιατρός Αναστάσιος Αποστολάτος.

Οι εκλεγμένοι δημοκρατικά δήμαρχοι Δημήτρης Παρτσαλίδης (1934) και Κώστας Τσολάκης, ο επονομαζόμενος και «κόκκινος δήμαρχος» (1967) είχαν απομακρυνθεί από τότε καθεστώτα.

Ο Στάθης Εριφυλλίδης, ήταν ο πρώτος δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου Καβάλας με τις πρώην κοινότητες Νέας Καρβάλης και Χαλκερού από την 1η Ιανουαρίου 1999.

Ο Κωστής Σιμιτσής ήταν ο πρώτος δήμαρχος του διευρυμένου πλέον καποδιστριακού δήμου, στον οποίο εντάχθηκε και ο πρώην Δήμος Φιλίππων.

Η σημερινή δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, είναι η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα δήμαρχος.

Σχετικά Άρθρα

Βράβευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το «Ψηφιακό Μουσείο: Μνήμες 1821»

otavoice

Δ. Μαλεβιζίου: Ξεκίνησαν οι εργασίες της πλατείας στην Αγία Μαρίνα

otavoice

Ξεκινούν τα Αθλητικά Προγράμματα του Δήμου Αμαρουσίου (Βίντεο)

otavoice

Επίσκεψη του Δημάρχου Αιγιαλείας στις αθλητικές εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου

otavoice

Δ. Σιντικής: Έργο πνοής για το Σιδηρόκαστρο η Αναβάθμιση – Επέκταση του Διυλιστηρίου Σιδηροκάστρου

otavoice

Συναυλία με τον Μιχάλη Δημητριάδη & την Ειρήνη Ραφαήλ στη Νέα Ιωνία

otavoice