Δήμος Πατρέων: Συνάντηση Δημάρχου με συμβασιούχους αρχαιολόγους

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης συναντήθηκε με συμβασιούχους εργαζόμενους του υπουργείου Πολιτισμού που απασχολούνται στο έργο της Ψηφιοποίησης των Κινητών Μνημείων της Διεύθυνσης Διαχείρισης του Εθνικού Αρχείου Μνημείων και απολύονται.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν το Δήμαρχο πως το Υπουργείο Πολιτισμού  αποφάσισε να τους απολύσει και να σταματήσει το έργο της ψηφιοποίησης, με πρόσχημα την έκπτωση της ιδιωτικής αναδόχου εταιρείας που είχε αναλάβει να δημιουργήσει το πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα υποδεχόταν το πλήθος των πληροφοριών που συλλέγουν οι αρχαιολόγοι εδώ και τέσσερα χρόνια. Στο έργο της Ψηφιοποίησης εργάζονταν πανελλαδικά 57 εργαζόμενοι, που μετά από 22 ανανεώσεις των συμβάσεών τους, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν μηνιαίες και διμηνιαίες, απολύθηκαν οριστικά και  παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν το δικαίωμά τους στην μόνιμη και σταθερή δουλειά, να παρθούν άμεσα πίσω οι απολύσεις, να φύγουν οι ανάδοχοι και οι ιδιώτες από τον πολιτισμό και όχι οι εργαζόμενοι.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Πατρέων, εξέφρασε τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Τόνισε πως   πρέπει να συνεχίσουν αυτοί οι εργαζόμενοι την εργασία τους, αλλά άμεσα πρέπει να γίνουν και νέες προσλήψεις, για να γίνει η καταγραφή και η ψηφιοποίηση και σε όσες Εφορείες Αρχαιοτήτων και Μουσεία δεν υπάρχει εργαζόμενος που να κάνει αυτήν τη δουλειά. Πρόκειται για έργο που βοηθάει τόσο στην προστασία των αρχαιοτήτων από την αρχαιοκαπηλία, όσο και στην άμεση πρόσβαση ερευνητών, επιστημόνων, φοιτητών και κάθε ενδιαφερόμενου στον πολιτιστικό πλούτο του λαού μας.
Σχολιάστε