OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμοι Τρικκαίων – Αμπεργκ: Ευρωπαϊκή συνεργασία για την ανεργία

Τους τρόπους βελτίωσης των προϋποθέσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της κατάρτισης, εξέτασαν από τα Τρίκαλα οι Δήμαρχοι Τρικκαίων και Αμπεργκ. Σε προγραμματισμένη επίσκεψη με αφορμή τον 8ο Μύλο των Ξωτικών, η γερμανική πόλη βρίσκει επί της ουσίας σημεία συνεργασίας με την ελληνική πόλη. Και οι δύο Δήμαρχοι, οι κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και Μίκαελ Τσέρνι, ετοιμάζουν την ενίσχυση των δράσεων για τους ανέργους.

Η συνάντηση με αφορμή το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο πάρκο της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Αντικείμενό της, η συνεξέταση των τρόπων συνεργασίας σε θέματα απασχόλησης. Αυτός ο γενικός τίτλος, εξειδικεύθηκε σε πλήθος δράσεων που ήταν το αποτέλεσμα της ευρύτατης συζήτησης ανάμεσα στα μέλη των αντιπροσωπειών από τις δύο πόλεις. Διότι, όπως έχει τονίσει ο Δήμαρχος Τρικκαίων, η αδελφοποίηση έχει ουσία, όταν ενισχύεται και από δράσεις για τους πολίτες. Ετσι, αιρετοί, εκπρόσωποι Επιμελητηρίων και των ΟΑΕΔ των δύο χωρών, συζήτησαν τους τρόπους, με τους οποίους θα υπάρξει αμοιβαία ενίσχυση των όρων συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, η Ελλάδα οφείλει να εξειδικεύσει τη στρατηγική της, καθώς ήδη έχει χάσει πολλούς επιστήμονες που μετέβησαν στο εξωτερικό.

Επομένως, τόνισε, χρειαζόμαστε εξειδίκευση γνώσεων, προσέλκυση επενδύσεων και περαιτέρω – για όποιον επιθυμεί – κατάρτιση σε χώρες του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, με παρόντες εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Τρικάλων (τον κ. Απ. Κόκκοβα) και του Εμπορικού Συλλόγου (τον κ. Χρ. Καραγκούνη), καθώς και εκπροσώπους του ΟΑΕΔ Τρικάλων,  συζητήθηκαν οι τρόποι ενίσχυσης αυτής της συνεργασίας. Για τον λόγο αυτόν, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας, που θα καθορίζει τους στόχους, τα βήματα και τους τρόπους συνεργασίας. Εξάλλου, η γερμανική πλευρά βρέθηκε στα Τρίκαλα με σύμβουλο Ευρωπαϊκής Καθοδήγησης   & EURES από τον ΟΑΕΔ  της Νυρεμβέργης (την κ. Σοφία Τορνικίδου), τον επικεφαλής του ΟΑΕΔ  του Σβάντορφ (τον κ. Markus Nitsch), τον υπεύθυνο των έργων σε διεθνές επίπεδο από τη Στουτγάρδη (τον κ.  Udo Hensel), τον εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου του Αμπεργκ (τον κ. Christoph Fuchs), τον Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, Οικονομικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Άμπεργκ (τον κ. Franz Mertel), υπάλληλο της ίδιας υπηρεσίας (την κ. Gaby Scharf-Ehbauer) και τη δημοσιογράφο κ. Sibylle Sandler (ως εκπρόσωπο και του του Ελληνογερμανικού Συλλόγου Hellas Amberg).

Αυτή η αντιπροσωπεία, επομένως, μετέβη στα Τρίκαλα για να συγκεκριμενοποιήσει τα θέματα συνεργασίας, που δεν εξαντλούνται στη δωρεά παιδικής χαράς, η οποία εγκαινιάστηκε στις 24 Ιουνίου 2016 . Ούτε στη συνεργασία σε ζητήματα εκπαιδευτικά, με την ανταλλαγή επισκέψεων ανάμεσα σε μαθητές. Ούτε καν στις εθιμοτυπικές επισκέψεις. Αλλά δρα επί της ουσίας, για θέματα ουσίας, όπως και ο κ. Τσέρνι σημείωσε και ο κ Παπαστεργίου επιβεβαίωσε.

Νωρίτερα, πάντως, η επίσημη υποδοχή της γερμανικής αντιπροσωπείας, ήταν ιδιαιτέρως θερμή. Είχε, βεβαίως, προηγηθεί και επίσκεψη, το προηγούμενο βράδυ στον Μύλο των Ξωτικών, όπου οι Γερμανοί φίλοι των Τρικάλων διαπίστωσαν τη διαφορετική εκδοχή των ελληνικών Χριστουγέννων που από τον Δήμο Τρικκαίων δίνουν τα μηνύματα της χαράς σε όλη τη χώρα.

Ετσι, τα μηνύματα καλωσορίσματος ήταν ιδιαιτέρες θερμά, από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μιχ. Λάππα και την αντιδήμαρχο κ. Σοφία Αλεστά, που αναφέρθηκαν στο εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων. Παραβρέθηκαν επίσης, ο αντιδήμαρχος κ. Κ. Ψύχος και Αχ. Λασπάς και οι τ. αντιδήμαρχοι κ.κ. Δήμα, Λεβέντη και Γούλας.

Επίσης, ο κ. Παπαστεργίου ξενάγησε τους Γερμανούς φιλοξενούμενους στο control room του Smart Trikala με τις καινοτομίες στον τομέα της Πληροφορικής.

Οπότε, η ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στους δύο Δημάρχους και τις δύο αντιπροσωπείες, επιβράβευσαν το εξαιρετικό επίπεδο σχέσεων ανάμεσα στις δύο αδελφοποιημένες πόλεις, που πλέον βαδίζουν έναν δρόμο ουσιαστικής συνεργασίας σε μια Ευρώπη που αναζητά λύσεις και απαντήσεις.

Σχετικά Άρθρα

Να γίνει η Αρχαία Ολυμπία διεθνές θεσμικό κέντρο για την Ειρήνη

otavoice

Δήμος Λαμιέων: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 10ος Ποδηλατικός Άθλος στα βουνά της Ρούμελης

otavoice

Δήμος Δίου-Ολύμπου: Απολογισμός έργου της τελευταίας τριετίας και συνέντευξη τύπου του Β. Γερολιόλιου

otavoice

ΠΒΑ: Ο Κ. Μουτζούρης στην παράδοση του ασθενοφόρου από την Βουλή στο ΚΥ Καλλονης

otavoice

Εργασίες στον ΒΟΑΚ από κόμβο Κνωσσού-Παπαναστασίου και για 1.500 μ. προς Ρέθυμνο

otavoice

Σύσκεψη για θέματα ΕΣΠΑ υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου

otavoice