OTA VOICE
Video Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Χαρίτσης: «Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αναδείξουν τον κοινωνικό τους ρόλο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, η συστηματική προεργασία των δύο πλευρών τον τελευταίο χρόνο ως την ανακοίνωση της συμφωνίας πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου, η αντίδραση της ΝΔ, τα σημεία της συμφωνίας και οι προοπτικές της, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς και η κάλυψη αναγκών της Αυτοδιοίκησης, συζητήθηκαν κατά την συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο στην ΕΡΤ1.

Στην εκπομπή παρενέβησαν οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στην ενότητα για τον εκλογικό νόμο και τις νέες αρμοδιότητες με τις οποίες επιφορτίστηκαν πρόσφατα οι Περιφέρειες.

Ο υπουργός απάντησε ότι τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων θα ξεκαθαρίσουν με τον «Κλεισθένη ΙΙ», ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις και επικαλύψεις. Για την υποστελέχωση τόνισε ότι γίνεται συνολικός σχεδιασμός για προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Ανέφερε την τελευταία προκήρυξη 8.500 θέσεων στην καθαριότητα και την ύδρευση, ενώ υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ακολουθήσει νέα, για τους μικρούς και ορεινούς δήμους.

Συμφώνησε στην ανάγκη των φορέων της Αυτοδιοίκησης για αύξηση των εσόδων τους. Σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αύξηση τους, με αύξηση των αυτοτελών φόρων , ενώ ανακοίνωσε αύξηση της  χρηματοδότησης τους κατά 5% το 2018 και άλλο ένα 5% το 2019. Επισήμανε ότι «υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα και θα υλοποιηθεί, όπως και μια σειρά από έργα βασικών υποδομών που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια παλαιότερα» και υλοποιούνται μέσα από προγράμματα των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, κόστους πάνω από 7 δισεκ. ευρώ μόνο για  το  2018.

Ο κ. Χαρίτσης αντιπαρήλθε την πρόταση για την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους φορείς της Αυτοδιοίκησης, εξηγώντας ότι «θα βαίνει μειούμενος τα επόμενα χρόνια, σύροντας σε αντίστοιχη πορεία τα έσοδα της ΤΑ», ενώ συμπλήρωσε πως θα επέφερε επίσης «διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ των φορέων ΤΑ». Κλείνοντας, τόνισε ότι οι φορείς της ΤΑ, τα χρόνια μετά τα μνημόνια, πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν και να τονίσουν τον κοινωνικό ρόλο τους κι όχι να επιδίδονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες, ή να αυξάνουν τους φόρους.

Σημεία από τη συνέντευξη του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, στην ενημερωτική εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ

  • Η φράση του κ. Σημίτη περί περιστασιακών ενοίκων της εξουσίας θα καταγραφεί στην ιστορία ως δηλωτική της νοοτροπίας που οδήγησε το παλιό πολιτικό σύστημα στην πλήρη απαξίωση. Δείχνει ότι ακόμη δεν έχουν κατανοήσει γιατί ο ελληνικός λαός τους έστειλε στο περιθώριο.
  • Το κοινό ανακοινωθέν Πρωθυπουργού – Αρχιεπισκόπου θα αποδειχτεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας. Αυτή η Κυβέρνηση δεν φοβάται να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία εδώ και δεκαετίες.
  • Η επαναφορά του κανόνα ένα προς ένα και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήσαμε μας επιτρέπουν να κάνουμε στοχευμένες προσλήψεις για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Μεσοπρόθεσμα το κόστος της μισθοδοσίας των κληρικών θα καλυφθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
  • Η αντιπολίτευση συμπεριφέρεται σαν να μην γνωρίζει τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης και του κοινωνικού κράτους – στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Αυξάνουμε μετά από χρόνια τη χρηματοδότηση προς την Αυτοδιοίκηση. Από τον «ΦιλόΔημο» υλοποιούνται έργα στις τοπικές κοινωνίες που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες (1,7 δισ. ευρώ μόνο το 2018). Για πρώτη φορά καλύπτονται βασικές ανάγκες που η ίδια η Αυτοδιοίκηση υποδεικνύει.
  • Περιμένουμε οι αυτοδιοικητικοί φορείς, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να σταθούν αρωγοί στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουμε για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με περισσότερους πόρους και προσωπικό.

Σχετικά Άρθρα

1o Φεστιβάλ Καντίνας στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

otavoice

Ξεκίνησε η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων του Δήμου Χαλκιδέων

otavoice

Κλειστά για προληπτικούς λόγους τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Π.Ε. Κέρκυρας την Τρίτη (27/9)

otavoice

Εκπαιδευτικό σεμινάριο Α’ Βοηθειών-ΚΑΡΠΑ στον Δήμο Βριλησσίων

otavoice

Με αξιοσημείωτη συμμετοχή η εκδρομή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας για τα ΚΑΠΗ της πόλης

otavoice

Ηλεκτρονικές αιτήσεις και πληρωμές από το αναβαθμισμένο arta.gr (Βίντεο)

otavoice