OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Συνάντηση του Ρώσου κοσμοναύτη Oleg Artemyev με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη

Η Κρήτη έχει τις δυνατότητες λόγω του κατάλληλου κλίματος και των φυσιοιατρικών και ξενοδοχειακών υποδομών να καταστεί κέντρο αποκατάστασης κοσμοναυτών, δήλωσε ο Ρώσος κοσμοναύτης Oleg Artemyev ο οποίος επισκέφθηκε την Περιφέρεια Κρήτης και συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παρουσίας του κοσμοναύτη στην Κρήτη.  Είναι ο έβδομος κατά σειρά Ρώσος κοσμοναύτης, που έρχεται στο νησί μας, στο πλαίσιο των προγραμμάτων αποκατάστασης, που ξεκίνησαν το 2015 υπό το συντονισμό του Έλληνα δημοσιογράφου στη Μόσχα Θανάση Αυγερινού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τον Ρώσο κοσμοναύτη, την οικογένεια του, αλλά και την επιστημονική ομάδα αποκατάστασης, ανέφερε ότι, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κρήτη που Ρώσοι κοσμοναύτες τα τελευταία χρόνια επιλέγουν την Κρήτη για την φυσιοιατρική αποκατάσταση της υγείας τους μετά από πολύμηνη παραμονή στο διάστημα.

«Η παρουσία του έβδομου κοσμοναύτη που επιλέγει την Κρήτη για να ακολουθήσει το πρόγραμμα αποκατάστασης,  δείχνει εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες που προσφέρονται στο νησί και είναι μια μεγάλη προβολή για την Κρήτη, την Ελλάδα. Από την παρουσία των Ρώσων κοσμοναυτών στην Κρήτη, το νησί μας μόνο οφέλη μπορεί να έχει»,  δήλωσε ο Περιφερειάρχης δίνοντας παράλληλα συγχαρητήρια για την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας της Aegeo SPA με το Κέντρο Αεροδιαστημικής Ιατρικής της Ρωσίας.

Να σημειωθεί ότι, Ο Ρώσος κοσμοναύτης Oleg Artemyev επέστρεψε από την δεύτερη διαστημική πτήση του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 5 Οκτωβρίου 2018. Μετά από το πρώτο στάδιο αποκατάστασης, που γίνεται πάντοτε στην ιατρική βάση του Διαστημικού Κέντρου Star City στα περίχωρα της Μόσχας, με επιλογή της υπηρεσίας του ο κοσμοναύτης και η ιατρική συνοδεία του εστάλησαν για τη συνέχιση της αποκατάστασης στην Κρήτη και ειδικότερα στις εγκαταστάσεις του Aegeo SPA στο Ηράκλειο, το οποίο είναι γνωστό και πιστοποιημένο στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών από προηγούμενες εξαιρετικά επιτυχείς αποκαταστάσεις. Μάλιστα χάρη σε αυτήν την προεργασία το Κέντρο Αεροδιαστημικής Ιατρικής της Ρωσίας, του οποίου υπεύθυνος είναι ο ειδικός ιατρός και πρώην μέλος της Ομάδας Κοσμοναυτών της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Ποτάποφ, υπέγραψε με την Aegeo SPA πρωτόκολλο περαιτέρω συνεργασίας.

Στις δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος κοσμοναύτης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την υποδοχή στη Περιφέρεια, μίλησε με θερμά λόγια για το νησί μας και τις ομορφιές του το οποίο, όπως είπε, το επισκέφθηκε με την οικογένεια του για πρώτη φορά πριν από δυο χρόνια για ολιγοήμερες διακοπές. «Πέρασα καταπληκτικά  εγώ και η οικογένεια μου στην διάρκεια των ολιγοήμερων διακοπών στην Κρήτη πριν από δυο χρόνια και τότε αποφάσισα το πρόγραμμα αποκατάστασης μετά την επιστροφή μου να το κάνω στο όμορφο νησί σας. Η Κρήτη είναι πανέμορφη και ξεχωρίζει στη Μεσόγειο από το διάστημα, την φωτογραφίζουμε συχνά, γιατί ο διαστημικός σταθμός ανά 24 ώρες κάνει 16 περιστροφές γύρω από την γη».

Στο τέλος της συνάντησης ο Ρώσος κοσμοναύτης χάρισε στον Περιφερειάρχη μια φωτογραφία με τα μέλη της διεθνούς αποστολής στο διάστημα, και πάνω σε αυτή έγραψε στα Ελληνικά χαρακτηριστικά: «Στον Σταύρο καλά αποτελέσματα».  Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χάρισε στον Ρώσο κοσμοναύτη το φωτογραφικό λεύκωμα η «Η Κρήτη της καρδιάς μας».

Ο Ολέγκ έχει συμπληρώσει 1 χρόνο (365 ημέρες) 23 ώρες και 5 λεπτά στο Διάστημα, έχει και στο παρελθόν κάνει διακοπές στην Κρήτη κι επέλεξε και αυτός την αποκατάσταση εδώ έπειτα από τις συστάσεις των προηγούμενων συναδέλφων του, που την έχουν δοκιμάσει. Τον Ρώσο κοσμοναύτη συνόδευαν στην Περιφέρεια η σύζυγός του Άννα, ο 7χρονος γιος τους Σαβέλι, ο ειδικός ιατρός διαστημικού πληρώματος Αλεξέι Γκρίσιν, ο προσωπικός γυμναστής-προπονητής του Γεβγκένι Σεμτσούκ και ο ειδικός αποκαστασιολόγος Μ.Ποτάποφ, ως εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ιατρικών-Βιολογικών Προβλημάτων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, το οποίο σχεδιάζει και συντονίζει τις αποκαταστάσεις και την περίπλοκη διαδικασία ιατρικής παρακολούθησης της εκπαίδευσης και εργασίας των Ρώσων κοσμοναυτών. Στη συνάντηση στη Περιφέρεια παρόντες ήταν επίσης η Γιούλη Κυριακάκη μέλος της διοίκησης του «AEGEOSPAS» και ο Γιώργος Μαματζάκης εκπρόσωπος της εταιρείας.

 

Σχετικά Άρθρα

Μαλεβίζι: Παρουσία Υφυπουργού Αθλητισμού & καλαθοσφαιριστών, τα εγκαίνια του νέου γηπέδου μπάσκετ (Βίντεο)

otavoice

1o Φεστιβάλ Καντίνας στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης

otavoice

Ξεκίνησε η λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων του Δήμου Χαλκιδέων

otavoice

Κλειστά για προληπτικούς λόγους τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Π.Ε. Κέρκυρας την Τρίτη (27/9)

otavoice

Εκπαιδευτικό σεμινάριο Α’ Βοηθειών-ΚΑΡΠΑ στον Δήμο Βριλησσίων

otavoice

Με αξιοσημείωτη συμμετοχή η εκδρομή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας για τα ΚΑΠΗ της πόλης

otavoice