ΠΕΔ ΚΜ: Ζητά από την κυβέρνηση ρύθμιση για τα αναδρομικά στα επιδόματα εορτών και αδείας

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αναδρομική καταβολή επιδομάτων εορτών και αδείας σε εργαζομένους των Δήμων, ζητά το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), από τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ Αλέξη Χαρίτση και Ευκλείδη Τασακαλώτο.

Με απόφαση του, το Δ.Σ του οργάνου εκφράζει την υποστήριξή του προς τους εργαζομένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που διεκδικούν και, με σειρά δικαστικών αποφάσεων, επιτυγχάνουν την αναγνώριση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών των επιδομάτων τους εορτών και αδείας, που επιβλήθηκαν το 2012, και που αναδρομικά τώρα θα πρέπει να τους αποδοθούν.

Σε επιστολή που απέστειλε στους δυο αρμόδιους υπουργούς, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισημαίνει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία μπορεί να αναληφθεί, όπως συνέβη με αναλόγου περιεχομένου διατάξεις του πρόσφατου Ν. 4575/2018), η οποία συνιστά και την μόνη ενδεδειγμένη λύση.

Αναφέρει ότι η λύση αυτή είναι ενδεδειγμένη, τόσο για την απόδοση των αναδρομικών αυτών σε όλους τους εργαζομένους, όσο και για την διασφάλιση της εφεξής απρόσκοπτης καταβολής των ως άνω επιδομάτων εορτών και αδείας, στο σύνολο των εργαζομένων

«Τα απαιτούμενα δε ποσά, στο σύνολό τους (μικτές αποδοχές), θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μην επιβαρύνουν τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, των οποίων τα έσοδα στα χρόνια των μνημονίων (με την επίκληση και των επιβληθεισών μισθολογικών περικοπών) υπέστησαν δραματικές μειώσεις» υπογραμμίζει ο κ. Κυρίζογλου

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ υπενθυμίζει ακόμη πως, μέχρι την συνολική διευθέτηση και την οριστική ρύθμιση του ζητήματος, οι Δήμοι, σε βάρος των οποίων εκδίδονται δικαστικές αποφάσεις, θα πρέπει να σταθμίζουν τις υπάρχουσες δυνατότητες για την άσκηση ή μη των κατά περίπτωση ενδεδειγμένων ενδίκων μέσων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των σχετικών νόμων.
Σχολιάστε