OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Κοινή Διακήρυξη της Ελληνικής και Γερμανικής Αυτοδιοίκησης για τις βασικές αρχές και το πλαίσιο δράσεων και συνεργασιών

Σε ειδική τελετή εκπρόσωποι της Ελληνικής και Γερμανικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπέγραψαν το κείμενο της κοινής διακήρυξης της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Η Κοινή Διακήρυξη υπεγράφη παρουσία του νέου επιτετραμμένου της Καγκελαρίου Μέρκελ και Κοινοβουλευτικού Υφυπουργού, Νόρμπερτ Μπάρτλε, του Πρόεδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη, του Roger Kehle Αντιπροέδρου της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Γερμανίας του Ομόσπονδου κρατιδίου της Βάδης –Βυτεμβέργης, του Gerhard Bauer Έπαρχου της Ένωσης Περιφερειών της Γερμανίας και του εκπροσώπου της ΕΝΠΕ στην Ελληνογερμανική Συνέλευση, Πέτρου Τατούλη.

Οι κεντρικοί στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί μέσω της διακήρυξης αφορούν στους τομείς Τουρισμού, Ενέργειας Περιβάλλοντος και διαχείρισης υδάτινων πόρων, Διαχείρισης Αποβλήτων, Γεωργία, Νεολαία και κοινωνικά ζητήματα, Διοίκηση σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο, Πολιτισμού και Τοπικής Οικονομίας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα η «Ευρώπη να αποκτήσει σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης μια δυνατή βάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να στρέψει την προσοχή της και πάλι σε ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της: τους δήμους της, τις Επαρχίες και τις Περιφέρειες της. Η ενδυνάμωση και ανάπτυξη τους αποτελεί αποφασιστικό στοιχείο για τη συνοχή της Ευρώπης».

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη «οι βασικές αρχές της ιεράρχησης (επικουρικότητας) και της αναλογικότητας πρέπει να μετουσιωθούν σε πολιτικές στην πράξη. Ότι μπορεί να ρυθμιστεί σε Τοπικό –Περιφερειακό ή σε επίπεδο κρατών μελών, θα πρέπει να ρυθμίζεται εκεί».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά τη διάρκεια της υπογραφής του σχετικού κειμένου υπογράμμισε: «η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού εργάζεται συστηματικά  για την επίλυση των πρακτικών αναγκών των τοπικών μας κοινωνιών μας. Με συγκεκριμένες ενέργειες και πράξεις βάζουμε τις βάσεις για να υλοποιηθούν οι στόχοι της 8ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι στη Χερσόνησο της Κρήτης μπήκαν οι ουσιαστικές βάσεις, προκειμένου στην 9η διάσκεψη που θα  διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2019 στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο δήμο του Erding να υπάρξουν σημαντικά αποτελέσματα.

Παίρνοντας το λόγο ο Γερμανός Επιτετραμένος κ. Νόρμπερτ Μπάρτλε, ευχαρίστησε προσωπικά τον Γ. Πατούλη επισημαίνοντας ότι «οι σημαντικοί στόχοι» υλοποιούνται από «σημαντικούς άνδρες όπως είναι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ». Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, Ελλάδα και Γερμανία συνεργάζονται στενά τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι η διάσκεψη ολοκληρώθηκε χθες Σάββατο. Για πρώτη φορά κατά τη λήξη των εργασιών υπεγράφη και κοινή διακήρυξη σε επίπεδο εκπροσώπων των δύο Κυβερνήσεων. Τη διακήρυξή υπέγραψαν ο Εντεταλμένος της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Νόρματ Μπάρτλε και ο Βασίλης Τσολακίδης εκ μέρους της περιφερειάρχου Αττικής Ρ. Δούρου η οποία έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα ως εντεταλμένη για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ο δήμαρχος Γορτυνίας Στ. Κούλης

otavoice

ΠΣτΕ: Ξεκινά έργο προστασίας της παράκτιας ζώνης Πλατάνας Κύμης

otavoice

Γ.Μυλωνάκης για Ν.Ο.Κ: «Θα χειριστούμε το θέμα με υπευθυνότητα και σεβασμό στους Νόμους»

otavoice

Δ.Σύρου-Ερμούπολης: Ολοκληρώθηκε η εβδομάδα “Δ.Βικέλας”

otavoice

Άρης Παναγιωτόπουλος: «Ιερό καθήκον για εμάς η Αρχαία Ολυμπία!»

otavoice

Δ.Ν.Ιωνίας: Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μ. Θεοδωράκη «Αναμνήσεις ενός κοριτσιού»

otavoice