OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Η ΚΕΔΕ συγκροτεί Επιτροπή για διαμόρφωση προτάσεων για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Την πεποίθηση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού μέσω της αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων, με αφορμή την προωθούμενη από την κυβέρνηση Συνταγματική Αναθεώρηση, διατύπωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

«Η ΚΕΔΕ θα κάνει συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο να διορθωθούν στρεβλώσεις και παθογένειες που διαχρονικά οδήγησαν τη χώρα στην παρακμή και την Αυτοδιοίκηση σε θεσμική και οικονομική απογύμνωση. Η κυβέρνηση μας ασκεί κριτική, μας απέδωσε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, αλλά δεν έκανε αυτοκριτική. Επιμένει στο μοντέλο του συγκεντρωτικού κράτους, σε αντίθεση με ότι ισχύει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης και συστηματικά μας αγνοεί, λειτουργώντας με κομματικές παρωπίδες και όχι με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Πώς αλλιώς να εκλάβουμε την απόφαση να μην συμμετέχει στην αρμόδια Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, η Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού και να υπάρχει μόνο εκπροσώπηση από την κ. Δούρου και τον κ. Αγοραστό; Ζούμε τον απόλυτο παραλογισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγηση του ο κ. Πατούλης.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν σχετικής εισήγησης του προέδρου, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί από την ΚΕΔΕ μία επιτροπή με τη συμμετοχή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού μέλους από όλες τις παρατάξεις του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα και θα έχει ως αντικείμενο την επεξεργασία των προτάσεων και των θέσεών της επί των άρθρων που σχετίζονται με την Αυτοδιοίκηση και χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, με στόχο την ισχυροποίηση του θεσμού.

Ο Πατούλης υπογράμμισε ότι γνώμονας των αλλαγών που θα δρομολογηθούν πρέπει να είναι το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και σημείωσε ότι σε βασικά θέματα όπως το ζήτημα της πολιτικής προστασίας, είναι μονόδρομος η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων.

«Τα ζήσαμε όλοι με τις πρόσφατες τραγωδίες στο Μάτι και τη Μάνδρα. Η Περιφέρεια Αττικής διαχειρίζεται τα χρήματα για την πολιτική προστασία, αλλά τα αποτελέσματα είναι μηδενικά. Δεν μπορούν να κάνουν τους τροχονόμους με χρήματα δικά μας που προορίζονται για τους πολίτες» ανέφερε, ολοκληρώνοντας την εισήγησή του.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Κομοτηνή: Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σ. Σακοράφα στον Περιφερειάρχη Χρ. Τοψίδη

otavoice

Ο Υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

otavoice

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

otavoice

Πρότυπο το παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης

otavoice

Καλαμαριά: Αναστολή των οικοδομικών αδειών στο Καραμπουρνάκι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο

otavoice

Προβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Ισπανική κρατική τηλεόραση

otavoice