OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι Περιφέρειες

Εντυπωσιακές και πετυχημένες στην Αυτοδιοίκηση – Εύα Κοντοσταθάκου

Το OTAVOICE συνεχίζει την ενότητα του με τίτλο: «Εντυπωσιακές και πετυχημένες στην Αυτοδιοίκηση» και σήμερα σας παρουσιάζει την Εύα Κοντοσταθάκου.

Η Εύα Κοντοσταθάκου είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών στο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας , στην Αθήνα. Πέρα από μια εντυπωσιακή γυναικεία παρουσία , έχει ξεχωρίσει για την σημαντική αυτοδιοικητική, κοινωνική, συνδικαλιστική και επαγγελματική της δραστηριότητα. Η Εύα Κοντοσταθάκου είναι από τις περιπτώσεις  που δεν περνά απαρατήρητη σαν γυναίκα αλλά και σαν ενεργός πολίτης. Ποιά είναι όμως η όμορφη Αντιδήμαρχος της Αθήνας , ας την γνωρίσουμε καλύτερα..

H Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατέχει Master of Science στο Marketing και την Επικοινωνία με Νέες Τεχνολογίες, ενώ είναι Πτυχιούχος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο 1998- 2006 διατέλεσε Τομεάρχης Χρηματοδότησης της Διεύθυνσης Χρηματοδότησης και Παρακολούθησης Κοινοτικών Προγραμμάτων στήριξης ΔΕΠΑ Α.Ε. ενώ ένα χρόνο αργότερα και μέχρι το 2010 ήταν τομεάρχης Χρηματοδότησης της Διεύθυνσης Οικονομικών ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

Το 2011 ορίστηκε Αντιδήμαρχος Διαφάνειας, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη Δήμου Αθηναίων και λίγο αργότερα Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Αθηναίων μέχρι το 2014. Την περίοδο 2014-2015      ήταν Αντιδήμαρχος Σχεδίου Πόλεως και Πολεοδομίας Δήμου Αθηναίων ενώ το 2015 έως το 2016 Πρόεδρος της Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων και Εντεταλμένη Σύμβουλος Διεύθυνσης Σχεδίου Πόλεως και Πολεοδομίας Δήμου Αθηναίων.

Πλούσια όμως είναι και η συνδικαλιστική της δραστηριότητα καθώς έχει διατελέσει Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΔΕΣΦΑ Α.Ε.

Η Εύα Κοντοσταθάκου εξελέγη το 2006 σύμβουλος με τον συνδυασμό «Η ΑΘΗΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ» στην 1η δημοτική κοινότητα του Δήμου Αθηναίων ενώ το 2010 και το 2014 εξελέγη με τον συνδυασμό «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων.

Από εκεί και πέρα έχει υπάρξει μέλος της «Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ελλάδας», του συνδέσμου των «Εν Αττική Λακεδαιμονίων», του ελληνικού συλλόγου «Μαρία Κάλλας», του Συλλόγου Μανιατών «Αρχιστράτηγος Πέτρος Μαυρομιχάλης, Μάνη» και της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών «Η Μάνη».

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας η 8η Μαρτίου – Ο ρόλος της Γυναίκας ως σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη

Ποιος όμως είναι ο ρόλος της γυναίκας ως σύζυγος, μητέρα και εργαζόμενη; Η απάντηση από την Εύα Κοντοσταθάκου η οποία εξηγεί αρχικά: «161 χρόνια από τα γεγονότα στο Σικάγο, οι καιροί άλλαξαν , πολλά και σημαντικά βήματα έχουν πραγματοποιηθεί για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας όμως οι διεκδικήσεις παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ.

Οι Γυναίκες μπορούν πλέον να επιχειρούν , να συμμετέχουν σε διοικητικά συμβούλια, να ανεβαίνουν την κλίμακα της διοικητικής ιεραρχίας και να καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις.

Η αλήθεια όμως είναι εν μέρει διαφορετική.

Τα στοιχεία από την Ευρώπη δείχνουν ότι μόλις το 1/3 των γυναικών επιχειρεί  ενώ παρά το ότι οι γυναίκες ανώτερα στελέχη αποδίδουν περισσότερο δεν επιλέγονται σε κομβικές θέσεις.

Τα φαινόμενα σεξισμού και σεξουαλικής παρενόχλησης δεν έχουν εκλείψει, ενώ το πρόσφατο σκάνδαλο στο Hollywoodείναι η πιο πρόσφατη απόδειξη ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Όλα αυτά σε Ευρωπαϊκό έδαφος και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στον υπόλοιπο κόσμο ας μην το σχολιάσουμε καλύτερα.

Η γυναίκα αποτελούσε ανέκαθεν το θεμέλιο λίθο της οικογένειας , όμως οι ραγδαίες και τραγικές πολιτικοκοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις, δημιούργησαν στις μέρες μας ένα μεγάλο δίλημμα: καριέρα ή οικογένεια .

Οι ίδιες, διαισθητικά επιχειρούν να συνδυάσουν και τους δύο ρόλους. Στο παρελθόν, στις παραδοσιακά δομημένες κοινωνίες, η γυναίκα κέρδιζε τον σεβασμό και την εκτίμηση των τρίτων από το ρόλο της συζύγου και της μητέρας, στην εποχή μας η εικόνα έχει αλλάξει, καθώς έχει επικρατήσει η αστική και πυρηνική οικογένεια» και συνεχίζει λέγοντας:

«Η Γυναίκα στην εποχή μας και δεδομένου της οικονομικής κρίσης η οποία μαστίζει τη χώρα μας, έχει κληθεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε πολλαπλούς ρόλους: της συζύγου, της μητέρας και της εργαζόμενης, το αποτέλεσμα δεν την δικαιώνει σε όλες τις περιπτώσεις. Η φυσική της απουσία από τις καθημερινές δραστηριότητες και την ανατροφή των παιδιών δημιουργεί στην εργαζόμενη μητέρα ένα ενοχικό αίσθημα μη ανταπόκρισης στον κύριο ρόλο της, τον ρόλο της μητέρας.

Οι εργαζόμενες Ελληνίδες στις μέρες μας, αποκηρύσσοντας  τα όποια διλλήματα, δηλώνουν υπερήφανες για την εργασιακή τους καριέρα, ευτυχισμένες ως σύζυγοι και σκληρά εργαζόμενες για  την σωστή ανατροφή των παιδιών τους.

Ως Γυναίκες διεκδικούν, προγραμματίζουν και απολαμβάνουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια τους, δεν εγκαταλείπουν ποτέ τα πιστεύω τους και προχωρούν πάντα ένα βήμα εμπρός.

Μαγική συνταγή για να επιτύχει μία γυναίκα τον συνδυασμό των ρόλων σύζυγος-μητέρα-εργαζόμενη φυσικά δεν υπάρχει. Θέληση και επιμονή χρειάζεται.

Εύα Κοντοσταθάκου

Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Δήμου Αθηναίων».

 

 

Σχετικά Άρθρα

Η Ξένια Δρίτσα, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης

otavoice

Προώθηση του Δήμου Αριστοτέλη στις Κάτω Χώρες, ως προορισμό για περιπατητές και ποδηλάτες

otavoice

Ο Κ. Πελετίδης καλεί τον ΣΥΔΙΣΑ να αναλάβει τις ευθύνες του για την διαχείριση των απορριμμάτων

otavoice

“Κλείδωσε” το ψηφοδέλτιο της παράταξης του Χάρη Δούκα για την ΚΕΔΕ- Όλα τα ονόματα

otavoice

Αντιπροσωπεία δημάρχων της Ηλείας στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

otavoice

JobDay στον Δήμο Χαλανδρίου, για όσους αναζητούν εργασία

otavoice