OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Δήμαρχος Λάρνακας στο OTAVOICE: “Να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη με τους πολίτες με έργα, ειλικρίνεια, σοβαρότητα και διαφάνεια”

Η Κύπρος είναι μία χώρα με πλούσια ιστορία. Ένας τόπος “κατοικίας” για πολλούς πολιτισμούς και λαούς. Θα βρει κανείς ευρήματα από τη πρώιμη Νεολιθική εποχή ενώ ακολουθούν δείγματα από τους Αιγύπτιους, τους Έλληνες και τους Φοίνικες. Κατά την κλασσική περίοδο, η Κύπρος πέρασε στην κατοχή των Περσών, και όταν ήρθε ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε στην κατοχή των Μακεδόνων. Στη συνέχεια έγινε κομμάτι της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αργότερα ανήκε στη Βυζαντινή αυτοκρατορία, στους Ενετούς και στους Τούρκους. Το 1960 ανεξαρτητοποιήθηκε, αλλά το 1974 οι Τούρκοι εισέβαλαν στο βόρειο κομμάτι της και δημιούργησαν ένα παράνομο κράτος, την “Τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου”.

Η ελεύθερη Κύπρος όμως στάθηκε γρήγορα στα πόδια της και αναπτύχθηκε. Και μπορεί να πέρασε, πρόσφατα, μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης ωστόσο παρέμεινε καλά “οχυρωμένη”, παρά τις όποιες απώλειες και ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Στο πέρασμα των χρόνων η Κύπρος οργανώθηκε σε όλα τα επίπεδα. Όπως και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προηγήθηκαν φυσικά πολλές μεταρρυθμίσεις μέχρι να πάρει το σύστημα τη σημερινή του μορφή.

Το OTAVOICE βρέθηκε στη Λάρνακα και φιλοξενήθηκε από τον Δήμαρχο της πόλης και πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου, Ανδρέα Βύρα.

Ο Ανδρέας Βύρας, που εξελέγη στις 18 Δεκεμβρίου 2016 στο αξίωμα του Δημάρχου Λάρνακας και αποτελεί το νεότερο Δήμαρχο στην ιστορία του Δήμου την τελευταία διετία έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο στην πόλη αλλά και στην Ένωση Δήμων Κύπρου. Στο OTAVOICE ο Δήμαρχος της πόλης και πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, μίλησε για την απόφαση του να κατέβει στις εκλογές και να διεκδικήσει τον Δήμο Λάρνακας, το όραμα του, τα προβλήματα που συνάντησε τους πρώτους μήνες της θητείας του, αποκάλυψε ποια ευρωπαϊκή πόλη θαυμάζει και αν υπάρχει κάποιο μοντέλο διοίκησης που έχει υιοθετήσει, τις διαφορές Κύπρου και Ελλάδας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για πολλά άλλα ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση γενικότερα.

Επίσης αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα των πολιτών για συμμετοχή στην τοπική Αυτοδιοίκηση τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της καθημερινότητάς του. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια μεγάλη τάση απαξίωσης του πολιτικού κόσμου από την κοινωνία. Είναι όμως στο δικό μας χέρι ως αιρετοί να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου προς εμάς και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από έργα, ειλικρίνεια, σοβαρότητα και διαφάνεια”.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Ανδρέα Βύρα στο OTAVOICE και τον Γρηγόρη Ραχωβίτσα.

 

Με τι ερέθισμα και τι κίνητρο πήρατε την απόφαση να κατεβείτε υποψήφιος Δήµαρχος; Ένας νέος άνθρωπος στον χώρο της Αυτοδιοίκησης τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει;

“Από την πρώτη στιγμή που έθεσα την υποψηφιότητα μου, έθεσα ως πρώτη μου αποστολή την ανάκτηση της αξιοπρέπειας της πόλης μας, της Λάρνακας και των δημοτών. Κι αυτό συνεχίζει να είναι η αποστολή μου. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η πόλη της Λάρνακας είχε περιέλθει σε ανυποληψία και στασιμότητα. Αυτό είναι που ήθελα να αλλάξω. Ήθελα να νιώσουν οι συνδημότες μου, ότι υπάρχει μια νέα Τοπική Αρχή, ένας νέος Δήμαρχος που διεκδικεί και κερδίζει για την πόλη μας. Ένας νέος Δήμαρχος συναινετικός, που συνεργάζεται με όλες τις πολιτικές δυνάμεις στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς και με όλους τους Φορείς, Οργανώσεις και τους Δημότες, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης.

Ένας νέος Δήμαρχος μακριά από πρακτικές του παρελθόντος, που θα πάει την πόλη μπροστά. Το ερέθισμα δεν ήταν σε καμία περίπτωση η υποβολή της υποψηφιότητας. Το ερέθισμα και η πρόκληση ξεκίνησε ακριβώς μετά τις εκλογές. Το ερέθισμα ήταν να αποκτήσει τη θέση που της αξίζει βάση των τεράστιων πλεονεκτημάτων της. Οπότε ναι, το ερέθισμα και η πρόκληση είναι μεγάλη. Αλλά ακόμα μεγαλύτερη είναι η ευθύνη. Ευθύνη, γιατί χρειάζεται να γίνουν πολλά”.

 


Υπάρχουν κοµµατικές “αντιπαλότητες” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της Κύπρου; Αν ναι πως μπορούν να παραμεριστούν;

“Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουμε ενώσει τις δυνάμεις μας μαζί με κάθε Υπηρεσία του Δήμου, τον κάθε Δημότη, Οργανώσεις, Φορείς και Προσωπικότητες της πόλης, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της πόλης μας.
Παράλληλα, η συνεργασία με άλλους Δήμους αλλά και Κοινότητες είναι επιβεβλημένη σε όλους τους τομείς, τόσο πολιτιστικού, εκπαιδευτικού, οικονομικού αλλά και αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Εξάλλου η συνεργασία αλλά και η χάραξη κοινής γραμμής σε θέματα που αφορούν την ευρύτερη πόλη και επαρχία Λάρνακας, θα βοηθήσει στη δυναμική διεκδίκηση για υλοποίηση αναπτυξιακών έργων αλλά και επίλυση προβλημάτων κοινού χαρακτήρα όπως η μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από το Παραλιακό Μέτωπο της πόλης.

Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μια καθοριστική κίνηση για την πόλη και επαρχία Λάρνακας που θα συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση των συνθηκών υγείας και ασφάλειας των πολιτών και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Λάρνακας, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης του χώρου, στα πλαίσια ενός σύγχρονου Σχεδίου Περιοχής.

Δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν αντιπαλότητες, αλλά εννοείται ότι υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις και προσεγγίσεις σε κάποια θέματα. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχει κατάληξη και αποτέλεσμα”.

Πώς οραματίζεστε τον Δήµο Λάρνακας;

“Ένα όραμα για τη Λάρνακα που ξεδιπλώνεται μέσα από το τρίπτυχο: Λάρνακα ανθρώπινη και λειτουργική για τους Δημότες της, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες της και ελκυστική στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα. Μια Λάρνακα, ανθρώπινη και λειτουργική για τους δημότες της.
Έχουμε όραμα και σχέδιο για να φτιάξουμε μια πόλη όμορφη, πράσινη και καθαρή. Προσβάσιμη για όλους, με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο και επαρκείς συγκοινωνίες. Τεχνολογικά ανεπτυγμένη και εξυπηρετική. Με πλήρη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων και σε κάθε οικονομική διαχείριση. Να ζωντανέψουμε γειτονιές, συνοικίες και εμπορικές περιοχές. Να δώσουμε σημασία ξανά στην παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους. Στους νέους μας. Στην τρίτη ηλικία. Στις γυναίκες. Στους μικρομεσαίους. Στα άτομα με αναπηρίες. Ευκαιρίες να ζήσουν. Να συν – δημιουργήσουν στην πόλη μας.

Μια Λάρνακα, φιλόξενη για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες της. Να αναδείξουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Τα ιστορικά μας μνημεία. Να διεκδικήσουμε συνετές, βιώσιμες και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις που θα δίνουν επιλογές στους επισκέπτες μας. Να προσελκύσουμε ολόχρονα, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως αθλητικό και συνεδριακό. Να σχεδιάσουμε εξειδικευμένες για τον τουρισμό υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Να αναδείξουμε το φυσικό μας περιβάλλον και τις ομορφιές της πόλης μας.

Μια Λάρνακα, ελκυστική στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα. Να αναδείξουμε την προνομιακή θέση της πόλης μας. Κι όλα αυτά που την κάνουν μοναδική. Να σχεδιάσουμε υπηρεσίες που θα διευκολύνουν και θα παροτρύνουν την επιχειρηματικότητα στην πόλη μας, αλλά δεν θα «χαρίζονται» με ιδιοτελή κριτήρια. Να δώσουμε κίνητρα για νέες οικογενειακές, μικρομεσαίες, καινοτόμες επιχειρήσεις και start-ups. Να προσελκύσουμε επενδύσεις, χωρίς να ξεπουλήσουμε. Να εμπνεύσουμε ξανά εμπιστοσύνη βάζοντας στην άκρη πρακτικές που ταύτισαν την πόλη μας με τη διαφθορά. Να διεκδικήσουμε δυναμικά την υλοποίηση των μεγάλων έργων κι έτσι να μπορέσουμε να στοχεύσουμε στην ανάπτυξη. Να δημιουργήσουμε ευκαιρίες και θέσεις εργασίας. Να φέρουμε ευημερία για όλους τους δημότες της”.

Ο Ανδέας Βύρας τι ήθελε να πετύχει από την πρώτη μέρα της θητείας του;

“Στόχος μας είναι να καταστήσουμε μια πόλη φιλική στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αν το πετύχουμε αυτό θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και ευημερία για τους δημότες μας. Είναι πολλά αυτά που έχουμε να κάνουμε και εμπόδια πάντα υπάρχουν πολλά. Σημαντικό όμως είναι να βρίσκουμε πάντα τους τρόπους να τα υπερπηδούμε με γνώμονα την ευημερία της πόλης.

Ανάπτυξη βέβαια, δεν σημαίνει μόνο μεγάλα αναπτυξιακά έργα. Ανάπτυξη για μια πόλη είναι και η καθημερινότητα, το πράσινο, η πρόσβαση, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός. Κάθε έκφανση της ζωής των δημοτών μας. Και θα δώσουμε και σε αυτά εξίσου σημασία, όπως και στα μεγάλα έργα.
Δυνατότητες υπάρχουν πάντα και για αυτό στηριζόμαστε σε αυτές. Διεκδικούμε, μελετούμε, προγραμματίζουμε, υλοποιούμε και «εκμεταλλευόμαστε» και το τελευταίο ευρώ μέσα από κάθε διαθέσιμο ταμείο.

Παράλληλα, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό σύγχρονων, τεχνολογικά αναβαθμισμένων, χωρίς γραφειοκρατία και με ταχύτητα υπηρεσιών που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και τους επενδυτές, αλλά δεν θα «χαρίζονται» με ιδιοτελή κριτήρια.
Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον αναπτυξιακά έργα στηριγμένα στις ανάγκες της πόλης μας, τα οποία θα φέρουν με τη σειρά τους ευημερία και πρόοδο στην πόλη μας και στους Δημότες της”.

 


Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την πόλη;

“Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν για να κάνουμε μια νέα αρχή και να χτίσουμε μια «νέα πόλη», κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Σε ότι αφορά τις άμεσες προτεραιότητες, είναι αλήθεια ότι ενώπιον μας έχουμε ανοιχτά ζητήματα: από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα έως καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Δημοτών της πόλης μας. Στόχος μας είναι μέσω μεθοδικής διεκδικητικότητας, σωστής μελέτης, σωστού προγραμματισμού και συνεχούς παρακολούθησης, να βάλουμε όλα τα μικρά και μεγάλα ζητήματα σε τροχιά επίλυσης.

Φυσικά μπορούμε να λέμε πολλά και μπορούμε να υποσχόμαστε ακόμα περισσότερα. Στην πραγματικότητα όμως, τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μια αποτελεσματική, σωστά οργανωμένη και με το Δημότη στο επίκεντρο, Δημοτική Υπηρεσία. Τίποτα δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν η «καρδιά» αυτού που ονομάζουμε Δήμος, δεν είναι υγιής και δε λειτουργεί σωστά.

Είμαστε εδώ για να εξυπηρετήσουμε και να υπηρετήσουμε τους Δημότες της Λάρνακας. Σε αυτούς λογοδοτούμε. Εργαζόμαστε με μοναδικό γνώμονα και συμφέρον το καλό της πόλης και των δημοτών μας”.

Μπορεί ο Δήµος σας να γίνει πρότυπο Δήµου στην Κύπρο;

“Η Λάρνακα, την πενταετία που διανύουμε, αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και ίσως να είναι και η πιο καθοριστική για το μέλλον της κατά τις επόμενες δεκαετίες. Τα θέματα τα οποία έχει να αντιμετωπίσει, αναμένεται να διαφοροποιήσουν τον ρόλο της σε Τοπικό και Περιφερειακό επίπεδο.
Με όλα αυτά που αναμένεται να πραγματοποιηθούν, πιστεύω ότι η Λάρνακα δεν μένει ο «φτωχός συγγενής». Μεθοδικά εργαζόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση για την ευημερία της πόλης μας, σε όλους τους τομείς και κατ’ επέκταση του τόπου μας! Μέσα στα πλαίσια αυτά αλλά και σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα της, σίγουρα μπορεί να καταστεί ένα Δήμος προοδευτικός και ελκυστικός και συνάμα και πρότυπο για άλλους Δήμους”.

Ποια ευρωπαϊκή πόλη θαυμάζετε και αν υπάρχει κάποιο μοντέλο διοίκησης που έχετε υιοθετήσει;

“Είμαι μεγάλος θαυμαστής της Βαρκελώνης αφού θεωρώ την πόλη αυτή ένα μοντέλο πολεοδομίας. Καταφέρνει να συνδυάζει αρμονικά τον μοντέρνο με τον ιστορικό της χαρακτήρα χωρίς παραφωνίες, τα μέσα μαζικής κυκλοφορίας λειτουργούν με άρτιο τρόπο και οι πράσινες πολιτικές είναι σεβαστές από τους πολίτες δημιουργώντας ένα καθαρό και αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα.

Ως Δήμαρχος Λάρνακας, δεν έχω υιοθετήσει κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο διοίκησης. Πιστεύω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε τοπικής κοινωνίας, αυτός είναι και ο κύριος λόγος ύπαρξης μας. Ως εκ τούτου, θεωρώ ότι η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των διαφόρων Τοπικών Αρχών είναι μια εξαιρετικά ωφέλιμη πρακτική, όμως η κάθε κοινωνία πρέπει να προσαρμόζει το μοντέλο στα δικά της μέτρα, αντί το ανάποδο”.

Σε τι διαφέρει η Κύπρος από την Ελλάδα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

“Στην Κύπρο υπάρχουν οι Τοπικές Αρχές, που απαρτίζονται από Δήμους και Κοινότητες. Δήμαρχοι, Δημοτικά Συμβούλια, Πρόεδροι Κοινοτικών Συμβουλίων και τα μέλη τους εκλέγονται με απλή πλειοψηφία για θητεία πέντε ετών.

Διοικητικά, το νησί είναι χωρισμένο σε έξι επαρχίες, αρμόδιοι για τις οποίες είναι οι Έπαρχοι, οι οποίοι είναι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι που διορίζονται από την εκτελεστική εξουσία και υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Αξίζει να σημειωθεί και η ύπαρξη των Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων, οι οποίοι συνεχίζουν να λειτουργούν εκτοπισμένοι στις ελεύθερες περιοχές. Όσον αφορά τους Κατεχόμενους Δήμους, ο Δήμαρχος και το Συμβούλιό του εκλέγονται στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ ο Πρόεδρος της Κατεχόμενης Κοινότητας διορίζεται”.


Με το σύστημα «Κλεισθένης» που… εγκαινιάζεται στην Ελλάδα έχουμε την αποσυσχέτιση των ευρωεκλογών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στην Κύπρο τι ισχύει;

“Στην Κύπρο γίνεται η αντίθετη προσπάθεια, δηλαδή να μπορέσουμε να συνδυάζουμε τις εκλογές για σκοπούς οικονομίας, πρωτοβουλία και φιλοσοφία που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο αφού μπορεί να εξοικονομήσει κρατικούς πόρους, αλλά και να ενθαρρύνει τους πολίτες να ασκούν τα εκλογικά τους δικαιώματα πιο συστηματικά”.

Με το νέο νόμο στην Ελλάδα καθιερώνεται ο θεσμός των δημοψηφισμάτων. Στη Μεγαλόνησο, αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο από την κεντρική εξουσία; Και αν ναι η τοπική αυτοδιοίκηση της Κύπρου θα είχε ανάγκη αυτή τη δυνατότητα;

“Ναι, στην Κύπρο μέχρι στιγμής ο θεσμός του δημοψηφίσματος ανήκει αποκλειστικά στην κεντρική εξουσία. Θεωρώ όμως ότι μια μετάβαση προς το ελβετικό σύστημα η οποία να επιτρέπει στις τοπικές κοινωνίες να εκφράζονται χρησιμοποιώντας αυτό το δημοκρατικό εργαλείο για κάποιες σημαντικές αποφάσεις θα ήταν πολύ χρήσιμη για τις τοπικές αρχές. Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τόσο την δημοκρατική εντολή των αιρετών, όσο και την ενεργή συμμετοχή της κοινωνίας σε θέματα που την αφορούν άμεσα”.

Κομβικό σημείο για το μέλλον είναι να ξεκαθαρίσει ο ρόλος που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρείτε πως πρέπει να γίνουν αλλαγές ούτως ώστε να μπορούν οι δήμοι να αποφασίζουν για το μέλλον των τοπικών τους κοινωνιών, την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, για βιώσιμες πόλεις;

“Μια από τις βασικές διεκδικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση αλλά και διαχρονικά, είναι η πραγματική αυτονομία του θεσμού των τοπικών αρχών. Ο λόγος της διεκδίκησης αυτής είναι για να αποκτήσουμε επιτέλους ουσιαστική ελευθερία όσον αφορά το έργο μας χωρίς να μπλεκόμαστε κάθε φορά στο γραφειοκρατικό γρανάζι του κεντρικού Κράτους. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε την οικονομική αυτονομία των τοπικών αρχών καθώς και ξεκάθαρες θεσμικές αρμοδιότητες. Συνέργειες με κρατικούς και άλλους φορείς πάντα θα υπάρχουν όμως πρέπει να χτιστεί ένα πλαίσιο στο οποίο οι Δήμοι να μπορούν να δρουν και αυτόνομα. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είμαι βέβαιος ότι θα μπορούμε να διαδραματίσουμε ένα ακόμα πιο καταλυτικό και ουσιαστικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες μας όσον αφορά τον τομέα της ανάπτυξης και των βιώσιμων πόλεων”.

Ένα από τα βασικά αιτήματα που προβάλει η Αυτοδιοίκηση σήμερα είναι να της δοθεί η δυνατότητα να συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Με ποιον τρόπο και ποια εργαλεία θεωρείτε ότι μπορούν να στηριχθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες των Δήμων σήμερα;

“Τα αναπτυξιακά έργα που εκκρεμούν είναι πολλά και ποικιλόμορφα. Δυστυχώς, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυστηρών περικοπών λόγω λιτότητας, έχει προκύψει η ανάγκη ιεράρχησης και ως εκ τούτου ο ρυθμός υλοποίησης των έργων αυτών έχει επιβραδυνθεί δραματικά. Είναι σημαντικό να τονιστεί το γεγονός ότι στην Κύπρο αρμόδιο για τα αναπτυξιακά έργα είναι το κεντρικό Κράτος το οποίο χρηματοδοτεί κατά 80%, ενώ οι Δήμοι καταβάλλουν το υπόλοιπο 20%. Θεωρώ ότι η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο για την επιτάχυνση των διαδικασιών και πιο στοχευμένα έργα σε τοπικό επίπεδο”.

Είναι γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέστη πρωτοφανείς περικοπές των εσόδων της. Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι άμεσες οικονομικές διεκδικήσεις των Δήμων;

“Πράγματι η οικονομική κρίση είχε τεράστιες επιπτώσεις στη λειτουργία των Δήμων. Με την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, διεκδικούμε από τη μια την επαναφορά της κρατικής χορηγίας στα επίπεδα του 2010 και από την άλλη την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων για την πιο αποτελεσματική παροχή υπηρεσιών και εκτέλεση έργων”.


Ποιες οι σχέσεις των Ο.Τ.Α. με τους κρατικούς και κοινωνικούς θεσμούς.

“Σαν ένας γάμος! Δεν είναι όλες οι μέρες ονειρικές, υπάρχουν διαφωνίες και συγκρούσεις όμως με βούληση και καλή θέληση κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο και γνωρίζουμε ότι εκεί που υπάρχουν υγιείς συνεργασίες έχουμε και τα βέλτιστα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής του πολίτη, ο οποίος είναι και ο βασικός και σταθερός μας στόχος”.

Υπάρχει συμμετοχή των πολιτών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

“Είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρχει και να ενθαρρύνεται από τις Τοπικές Αρχές. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της καθημερινότητάς του. Για να γίνεται σωστά η δουλειά μας, οφείλουμε να αφουγκραζόμαστε τον κάθε πολίτη ξεχωριστά και αυτό είναι δυνατό μόνο με τη δική του ενεργή συμμετοχή. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια μεγάλη τάση απαξίωσης του πολιτικού κόσμου από την κοινωνία. Είναι όμως στο δικό μας χέρι ως αιρετοί να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου προς εμάς και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσα από έργα, ειλικρίνεια, σοβαρότητα και διαφάνεια”.

Θεωρείτε ότι υπάρχουν κάποιες παθογένειες που βασανίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τη γνώμη μου πάσχει από δύο σοβαρά θέματα τα οποία βρίσκονται στη βάση των πλείστων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε.
Πρώτον, η έλλειψη οικονομικής αυτονομίας στέκεται εμπόδιο στη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των Τοπικών Αρχών που είναι μονίμως αναγκασμένες να αντιμετωπίζουν το γρανάζι της κρατικής γραφειοκρατίας για να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.
Δεύτερον, τα τελευταία χρόνια είδαμε με λύπη να εμφανίζονται σοβαρά φαινόμενα διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα οποία προκάλεσαν και την απαξίωση της κοινωνίας προς το θεσμό μας. Στο χέρι μας είναι να ασκούμε τα καθήκοντα μας με απόλυτη διαφάνεια ώστε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του πολίτη προς εμάς. Και αυτός είναι ένας πολύ εφικτός στόχος”.

 


Ποιος είναι ο Ανδρέας Βύρας

Ο Ανδρέας Βύρας γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 27/02/1978. Είναι παντρεμένος με την Άντρεα Χριστοδούλου.
Φοίτησε στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Διοίκησης Επιχειρήσεων µε ειδικότητα στη Χρηµατοοικονοµική. Ακολούθως μετέβηκε στην Αγγλία και στο Πανεπιστήμιο του Southampton. Εκεί απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, MBA.

To 2002 επέστρεψε στην Κύπρο όπου και ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία. Αρχικά εργάστηκε για περίοδο δύο ετών στο Υπουργείο Οικονοµικών, στην υπηρεσία ΦΠΑ. Ακολούθως εργάστηκε για δέκα και πλέον χρόνια στο Συνεργατικό Ταμιευτήριο Αμμοχώστου – Λάρνακας, αρχικά ως Εσωτερικός Ελεγκτής και ακολούθως ως Γενικός ∆ιευθυντής/ Γραμματέας. Από το 2015 μέχρι και την εκλογή του στο αξίωμα του Δημάρχου Λάρνακας εργαζόταν ως Διευθυντικό Στέλεχος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική δράση και συμμετείχε στις αντίστοιχες φοιτητικές ενώσεις Πανεπιστημίου Κύπρου και Αγγλίας. Ήταν για τρία χρόνια µέλος της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ΦΕΠΑΝ. Διετέλεσε ταμίας του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Λάρνακας και από το 2003 μέχρι το 2009 µέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου. Από το 2009 μέχρι το 2013, διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και παράλληλα Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αντιναρκωτικού Συµβουλίου Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προήδρευσε της Συνάντησης Γενικών Διευθυντών για Θέματα Νεολαίας. Επίσης, αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε δεκάδες συναντήσεις για θέματα νεολαίας τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σχετικά Άρθρα

Η Δήμαρχος Σερρών απένειμε το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας στην Πρόεδρο του ΣτΕ

otavoice

Κομοτηνή: Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σ. Σακοράφα στον Περιφερειάρχη Χρ. Τοψίδη

otavoice

Ο Υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας

otavoice

Στις Βρυξέλλες για το EUTeens4Green ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός

otavoice

Πρότυπο το παρατηρητήριο Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης

otavoice

Καλαμαριά: Αναστολή των οικοδομικών αδειών στο Καραμπουρνάκι

otavoice