Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά: «Με υπευθυνότητα και σοβαρότητα αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας τα ζητήματα των πολιτών»

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά απάντησε στους νεφροπαθείς, οι οποίοι με δελτίο τύπου, στις 20 Νοεμβρίου έκαναν αναφορά στην πίστωση για το διατροφικό τους επίδομα στον Προϋπολογισμό υποστηρίζοντας ότι: «Σε χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον οικονομικό σύμβουλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννη Ανδρίτσο πληροφορηθήκαμε ότι στη συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 δεν αναφέρεται πουθενά η πίστωση για το διατροφικό επίδομα των νεφροπαθών” (δείτε εδώ την αναφορά από το Σύλλογο Νεφροπαθών νομού Πέλλας)».

Σήμερα, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά ΑθανασιάδουΑηδονά με μία εκτενή επιστολή προς το Σύλλογο Νεφροπαθών Ν. Πέλλας, αναφέρεται στο θέμα με στοιχεία δίνοντας πλήρη και αξιόπιστη πληροφόρηση, απαντώντας σε εκείνους που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας στους ενδιαφερόμενους, δίχως λόγο.

Αναλυτικά η επιστολή της κας Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας:

«Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ.,

Διαβάζοντας την ανακοίνωση του Συλλόγου σας στον τοπικό τύπο θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε έγκυρα και αξιόπιστα για το θέμα που σας απασχολεί και το οποίο θίγετε ως Σύλλογος.

Όπως ανέφερα διεξοδικά στην εισήγηση μου ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2019 (Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018), δεν προβλέπεται από το ερχόμενο έτος η καταβολή του διατροφικού επιδόματος των νεφροπαθών από τις Περιφέρειες, διότι, σύμφωνα με το άρθρο 4 του Ν.4520/2018 (ΦΕΚ Α’/30) η αρμοδιότητα της καταβολής του διατροφικού επιδόματος σε νεφροπαθείς δίνεται στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.)  – πρώην Ο.Γ.Α.

Συνεπώς, ορθώς και κατόπιν σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (υπ’ αριθ. 38348/25-4-2018) με οδηγίες προς τις Περιφέρειες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, δεν υπάρχει πρόβλεψη και, συνεπώς, δεν συμπεριλαμβάνεται το διατροφικό επίδομα νεφροπαθών στον προϋπολογισμό της Π.Κ.Μ. για το 2019, όπως και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της Χώρας.

Εξάλλου, το σχέδιο του Προϋπολογισμού της Π.Κ.Μ. για το 2019, κρίθηκε άρτιο στην κατάρτιση του, σύμφωνα και με την άποψη του Οικονομικού Παρατηρητηρίου των Ο.Τ.Α. καλύπτοντας πλήρως τις προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας (υπ’ αριθ. 38348/2018 ΚΥΑ).

Οι ενέργειες όμως της Π.Κ.Μ. μετά την έκδοση της ανωτέρω Κ.Υ.Α. συνεχίστηκαν, καθώς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επικοινώνησε άμεσα με τη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών θέτοντας το ερώτημα για τη διαδικασία πληρωμής του διατροφικού επιδόματος στους δικαιούχους νεφροπαθείς από εδώ και στο εξής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε ως Περιφέρεια, το ΥΠ.ΕΣ. βρίσκεται εν αναμονή έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία θα καθορίζεται η διαδικασία πληρωμής του επιδόματος από το νέο έτος από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.), δεδομένης της μεταβίβασης της αρμοδιότητας με το Ν.4520/2018.

Επίσης, η πληρωμή του επιδόματος για έναν μήνα, όπως γνωρίζετε, πραγματοποιείται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα. Εάν και εφόσον παρουσιαστεί κάποια ενδεχόμενη δυσλειτουργία στην καταβολή του επιδόματος από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λάβει νέες οδηγίες για το θέμα, θα το αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά μέσω των οικονομικών της υπηρεσιών.

Συνεπώς, θα θέλαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν… «ξέχασε» κάποιον κωδικό, όπως αφήνεται να εννοηθεί και ούτε προσπαθεί να παραπλανήσει τους συμπολίτες μας και, ειδικά, μια πολύ ευαίσθητη κοινωνική ομάδα όπως οι νεφροπαθείς.

Με την παρούσα επιστολή δίδονται όλες οι έγκυρες πληροφορίες που αφορούν το πολύ σημαντικό θέμα της καταβολής του επιδόματος που λαμβάνουν τα μέλη του Συλλόγου σας.

Χρήσιμο είναι δε, να ζητείται πληροφόρηση από την Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όχι από τρίτους που οι πληροφορίες τους δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και δημιουργούν κλίμα προβληματισμού και ανησυχίας στους ενδιαφερόμενους δίχως λόγο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εγώ προσωπικά είμαστε δίπλα σας, κάτι το οποίο το έχουμε αποδείξει και το έχουμε συζητήσει στις συναντήσεις που έχουν γίνει κατ’ ιδίαν στο γραφείο μου στο Διοικητήριο.

Με εκτίμηση,

Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά

Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας».

 

 

 
Σχολιάστε