OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκαν τα εξής σχετικά με την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, όπως έχει καθιερωθεί στη χώρα μας η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου:

« Η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού τιμά την επέτειο της Διακήρυξης του Innocenti που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την UNICEF τον Αύγουστο του 1990 με στόχο τη χάραξη πολιτικών υγείας που θα βοηθούσαν στην προστασία, προώθηση και υποστήριξη του θηλασμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Unicef μαζί με την Παγκόσμια Συμμαχία για το Θηλασμό (WABA) είναι οι παγκόσμιοι υποστηρικτές της προώθησης του θηλασμού. Εορτάζεται σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου (1-7) κάθε έτους. Στη χώρα μας, από το 1996 έχει καθιερωθεί η πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου (1-7) ως η εβδομάδα μητρικού θηλασμού.

Φέτος η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας αγκάλιασε την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού και παρότρυνε τα κράτη – μέλη να υποστηρίξουν την προώθησή του ως πολύτιμο αγαθό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  και τα μέλη του έχοντας αναγνωρίσει τον κρίσιμο ρόλο της διατροφής στην υγεία και την ανάπτυξη ενέκριναν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για τη μητρική, βρεφική και παιδική διατροφή. Το σχέδιο είναι ότι  μέχρι το 2025 τουλάχιστον το 50% των βρεφών παγκόσμια θα πρέπει να θηλάζει αποκλειστικά.

Η μείωση της βρεφικής θνησιμότητας και η υγεία των μητέρων συμπεριλαμβάνονται στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού είναι « θηλασμός, θεμέλιο ζωής ».

Ο μητρικός θηλασμός είναι η φυσική συνέχεια μετά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και απαιτεί αγάπη, υπομονή, επιμονή καθώς και την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη των μητέρων.

Το μητρικό γάλα είναι η φυσική πρώτη τροφή για μωρά, περιέχει όλη την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το βρέφος τους πρώτους μήνες της ζωής του και επί πλέον προάγει την αισθητηριακή και γνωστική ανάπτυξη ενώ το προστατεύει από τις λοιμώξεις και τα χρόνια νοσήματα.

Ο θηλασμός είναι επίσης το πρώτο εμβόλιο του νεογέννητου παρέχοντας έτοιμα αντισώματα και ενίσχυση ανοσίας.

Παρά τα διακριτά οφέλη, μόνο δύο στα πέντε από όλα τα νεογνά τοποθετούνται στο μαστό μέσα στην πρώτη ώρα μετά τη γέννηση και μόνο το 40% των παιδιών κάτω των έξι μηνών θηλάζουν αποκλειστικά.

Ο θηλασμός είναι όντως το θεμέλιο για τη ζωή καθώς δίνει στα παιδιά για μια φορά στη ζωή τους μια ευκαιρία να αναπτυχθούν και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού,  το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και  Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετέχει, με εισήγηση από την ιατρό Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ Ασημένια Αδαμίδου,   σε εκδήλωση με θέμα το θηλασμό που διοργανώνεται από το Ιδιωτικό Μαιευτήριο «Γένεσις»  στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018.

Στην εκδήλωση θα παραστεί επίσης ο Αν. Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Σοφοκλής Κουρτίδης ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης   Δημόσιας Υγείας και  Αλληλεγγύης Δημήτρης Χατζηβρέττας και η προϊσταμένη του Τμήματος Δημόσιας Υγείας Μαρία Σιδηροπούλου,  ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ».

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Φωτιά σε παιδική χαρά καταγγέλλει ο Δήμος Χαλκιδέων

otavoice

Με οργανωτική επιτυχία η γιορτή του βόλλευ Κ20 Κοριτσιών στην Κατερίνη

otavoice

Συνάντηση Δημάρχου Σαρωνικού με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος

otavoice

Δ. Σερρών: Σύμβαση για την αδειοδότηση των 12 Δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών

otavoice

Η Πάτρα αποκτά ουσιαστική πρόσβαση στο Παναχαϊκό όρος

otavoice

Δ.Ραφήνας-Πικερμίου: Σύσκεψη για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

otavoice