Σύρος: Η απάντηση του Γ. Πρίντεζη στις αιτιάσεις της Μ. Καζαντζάκη

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού Γουλιέλμος Πρίντεζης πήρε θέση για όσα ανέφερε η δημοτική σύμβουλος σε άρθρο της με τίτλο: «Η βιτρίνα είναι το πραγματικό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής και όχι ο αθλητισμός».

Με Δελτίο Τύπου που τιτλοφορείται «Η «επαναστάτρια» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ξαναχτυπά» με φωτοβολίδες κρότου λάμψης» απάντησε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Γουλιέλμος Πρίντεζης σε δηλώσεις που έκανε η δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη σχετικά με τον αθλητισμό και τις δράσεις του Δήμου.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε:

«Για μία ακόμη φορά η κα Καζαντζάκη, κατά τη συνήθη πρακτική της και με γνώμονα τη στείρα αντιπολίτευση, στην οποία πεισματικά αναλώνεται όλο αυτό το διάστημα, τοποθετείται μηδενιστικά απέναντι στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής για την αναβάθμιση και ανακατασκευή των αθλητικών υποδομών του νησιού μας.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και η Δημοτική Αρχή, από το ξεκίνημα της θητείας της, αναγνωρίζοντας την προβληματική, λειτουργική και χρηστική, κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του νησιού, για τις οποίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν είχαν γίνει σοβαρές παρεμβάσεις αλλά μόνο αποσπασματικά ή/και επιδερμικές παρεμβάσεις συντηρήσεων και επισκευών, με συγκεκριμένο σχέδιο και προγραμματισμό ξεκίνησε την εκπόνηση ολοκληρωμένων μελετών, με στόχο, αφενός να διαστασιολογήσει πλήρως τα προβλήματα που παρουσίαζαν και αφετέρου να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις, με ώριμους φακέλους έργων.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την από κοινού χρηματοδότηση των μελετών στατικής επάρκειας των Α’ και Β’ Κλειστών Αιθουσών του Αθλητικού Κέντρου «Δημήτριος Βικέλας» (η μελέτη για την Β’ Αίθουσα έχει ήδη παραληφθεί, ενώ η μελέτη για την Α’ Αίθουσα παραλαμβάνεται εντός των ημερών), ενώ εκπόνησε την οριστική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για την πλήρη ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Πευκακίων και παράλληλα την οριστική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης για την ανακατασκευή – επισκευή του Δημοτικού Σταδίου Ποδοσφαίρου πλησίον στο εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Βάσει των ανωτέρω, οι εξελίξεις που σημειώθηκαν, επί τη βάσει στοιχείων και αποτελεσμάτων και όχι θεωριών και ευχολογίων, είναι οι εξής:

Εξασφαλίστηκε η συγχρηματοδότηση εξ ημισείας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με το ποσό 753.677,36 €, για το έργο «Επισκευή – Αναβάθμιση Ανοικτού Δημοτικού Γυμναστηρίου στη θέση «Πευκάκια» Δήμου Σύρου – Ερμούπολης Ν. Κυκλάδων», ενώ με την υπ’ αριθμ. 446/09-10-2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης εγκρίθηκε ομόφωνα το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, η οποία έχει ήδη σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο στο αρμόδιο κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εντός των ημερών και μετά τη σχετική έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, προγραμματίζεται να έρθει στο νησί μας ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης, προκειμένου να υπογράψει τη Σύμβαση στη Σύρο.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί έργο πνοής για το νησί μας, το οποίο για περισσότερο από τρεις δεκαετίες απασχολούσε την τοπική μας κοινωνία και για το οποίο η Δημοτική Αρχή, όχι με επικοινωνιακές φανφάρες και πασαλείμματα, δίνει πλέον την οριστική λύση.

Εξασφαλίστηκε, σε συνεργασία με την ΕΠΣ Κυκλάδων και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 197.758,67 € του έργου «Αντικατάσταση 3 φωτιστικών ιστών και συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου Ερμούπολης». Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία υπεγράφη στις 13 – 06 – 2018 (ΑΔΑ: ΩΩΧΕΩΗΟ-9Ω9). Ήδη εντός των ημερών, το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί, προκειμένου οι ακαδημίες και τα αθλητικά σωματεία του νησιού μας να αθλούνται σε ένα ασφαλές και απόλυτα χρηστικό και λειτουργικό περιβάλλον.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργου Μαραγκού και του Υπουργού Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, συμφωνήθηκε να χρηματοδοτηθεί εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών η πλήρης δαπάνη για το έργο «Ενίσχυση φέροντα οργανισμού Β’ Κλειστής Αίθουσας Αθλητικού Κέντρου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης», συνολικού προϋπολογισμού 289.788,09 € και με την υπ’ αριθμ. 426/08-10-2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΣΑΕ 055 (Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της χώρας). Η επίσημη ανακοίνωση της χρηματοδότησης αναμένεται εντός των ημερών.

Τις επόμενες ημέρες τίθεται προς ψήφιση η παραλαβή και έγκριση της μελέτης στατικής επάρκειας της Α΄ Κλειστής Αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να αναζητηθεί χρηματοδότηση και για αυτό το έργο.  Στον Προϋπολογισμό του Ο.Ε 2018 έχει προβλεφθεί το ποσό των 33.125,92 € για «Επισκευή – Συντήρηση Ανοικτών Γηπέδων ΑΚΔΕ». Έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις – συντηρήσεις μικρότερης εμβέλειας και σε άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές.

Όλα τα παραπάνω έχουν προϋπολογισμό άνω των 1,2 εκ. €, ποσό εξωπραγματικό αν αναλογιστεί κανείς τα ποσά που είχαν διατεθεί για τους αθλητικούς χώρους τις προηγούμενες δύο δεκαετίες ή/και περισσότερο. Αυτά, βέβαια, ενώ φαίνεται να είναι σε γνώση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών μας, δυστυχώς δε φαίνεται να έχουν υποπέσει σε γνώση ή ορθή αξιολόγηση εκ μέρους της κας Καζαντζάκη.

Ο μοναχικός δρόμος, τον οποίο έχει ακολουθήσει η ανεξάρτητη, για μία ακόμη δημοτική θητεία, δημοτική σύμβουλος όλο αυτό το διάστημα την έχει οδηγήσει σε πολιτικά αδιέξοδα, τα οποία δεν της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει με αντικειμενικότητα την πραγματικότητα. Δυστυχώς για εκείνη, η πολιτική ανεπάρκειά της όχι μόνο δεν της επιτρέπει να λειτουργεί με πολιτική καλοβουλία και καλή προαίρεση στις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, αλλά παράλληλα δεν την βοηθάει να διατυπώνει συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις και θέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εξέτασης από τη Δημοτική Αρχή.

Την πολιτική συμπεριφορά και στάση της την αφήνουμε για μία ακόμη φορά στην κρίση των δημοτών.  Και μια καλοπροαίρετη συμβουλή για το τέλος, κα Καζαντζάκη. Πιστέψτε μας, δεν είναι κακό να χαίρεστε για οτιδήποτε καλό συμβαίνει σε αυτόν εδώ τον τόπο.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Αθλητισμού
Γουλιέλμος Πρίντεζης «.
Σχολιάστε