OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Πυλώνες στήριξης της κοινωνίας στη Δυτική Ελλάδα τα 19 Κέντρα Κοινότητας

Στα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Ερυμάνθου, που τελέστηκαν παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων και πολλών πολιτών παρευρέθηκε   σήμερα Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Τα Κέντρα Κοινότητας, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020»,  συνιστούν μία δομή που λειτουργεί υποστηρικτικά στην εξυπηρέτηση των πολιτών, συνδράμοντας ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες.

«Η λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας είναι ζήτημα δημοκρατίας. Βρισκόμαστε δίπλα, αθόρυβα και αποτελεσματικά σε κάθε πολίτη που μας έχει ανάγκη»  τόνισε ο κ. Κατσιφάρας κατά το χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων που οργάνωσε ο Δήμος κι ευχαρίστησε τα στελέχη για τη μέχρι σήμερα συμβολή τους στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Μάλιστα ζήτησε να πλησιάσουν περισσότερο την κοινωνία και να προσεγγίσουν οι ίδιοι τους πολίτες που έχουν ανάγκη.

«Στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε υπάρχει κόσμος που, επειδή δεν έχει συνηθίσει να προσφεύγει σε δομές, διστάζει να ζητήσει βοήθεια. Όλους αυτούς έχουμε υποχρέωση να τους βρούμε εμείς και να σταθούμε δίπλα τους με όποιον τρόπο μπορούμε. Εμείς, ως Περιφέρεια είμαστε στο πλευρό σας» πρόσθεσε ο κ. Κατσιφάρας.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιούργησε έναν νέο θεσμό διαπιστώνοντας τις αυξημένες ανάγκες ενημέρωσης και συνδρομής των πολιτών και ιδιαίτερα των ευάλωτων οικονομικά ομάδων» πρόσθεσε η βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ισότητας και Άρσης των Κοινωνικών Ανισοτήτων Αναστασία Τογιοπούλου κατά την τοποθέτησή της και εστίασε στον εμπιστευτικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής ευχαρίστησε την Περιφέρεια, θυμίζοντας ότι ο Δήμος Ερυμάνθου είχε αρχικά εξαιρεθεί από τα Κέντρα Κοινότητας, αλλά έπειτα από κοινή παρέμβαση που έκαναν με τον Περιφερειάρχη κατάφεραν την ένταξή του. «Σήμερα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η μοναδική Περιφέρεια που λειτουργεί 19 Κέντρα Κοινότητας, έναν σε κάθε Δήμο και καθημερινά διαπιστώνουμε τη χρησιμότητά τους» πρόσθεσε ο κ. Καρπής.

Στο Κέντρο Κοινότητας Ερυμάνθου δημιουργήθηκαν τέσσερις θέσεις εργασίας επιστημονικού προσωπικού. Το Κέντρο, διανύει το δεύτερο χρόνο λειτουργίας του. Μεταστεγάστηκε στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίτσας, διαμορφώνοντας συνθήκες κατάλληλες για την εξυπηρέτηση του κοινού. Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017 είχε περί τους 80 ωφελούμενους, ενώ από τις αρχές του 2018 έως σήμερα έχει εξυπηρετήσει πάνω από 800 πολίτες, γεγονός που αναδεικνύει την αναγκαιότητα του θεσμού, αλλά και την ανάγκη διεύρυνσής του.

Στο διάστημα της λειτουργίας του έχει  συνδράμει εκατοντάδες πολίτες που έχουν απευθυνθεί  σε αυτό ζητώντας  πληροφόρηση για επιδόματα, συμπλήρωση αιτήσεων, για διεκπεραίωση υποθέσεων, για ψυχολογική υποστήριξη κ.α. Το  Κέντρο Κοινότητας Ερυμάνθου λειτουργεί και ως παράρτημα Ρομά για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Στα εγκαίνια παρέστησαν ακόμη ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας, ο Αντιπεριρεφειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου και ο Διευθυντής του Γραφείου Περιφερειάρχη Γιώργος Παπαδιαμαντόπουλος.

Τα Κέντρα Κοινότητας στη Δυτική Ελλάδα

«Mε σωστό σχεδιασμό και μεθοδικότητα καταφέραμε να λειτουργήσουμε 19 Κέντρα Κοινότητας στην Περιφέρειά μας. Ένα σε κάθε Δήμο. Οι κοινωνικές δομές είναι μια κατάκτηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Σχεδιάσαμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης για τις ευάλωτες ομάδες. Διεκδικήσαμε πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Προγράμματος. Σήμερα ο σχεδιασμός είναι πραγματικότητα, με 30 συνολικά κοινωνικές δομές» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας. Και πρόσθεσε:

«Πρώτοι σε όλη την Ελλάδα προκηρύξαμε σχετικές δράσεις προϋπολογισμού 27,2 εκ ευρώ. Καταφέραμε πριν την λήξη του 2016, ένα μεγάλο εύρος δράσεων για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού να έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και να συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με πράξεις και δομές απαντάμε στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας»

Σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος είναι ενεργά  Κέντρα Κοινότητας και δομές αντιμετώπισης της φτώχειας (Κοινωνικά φαρμακεία, παντοπωλεία κλπ). Αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Από τα συνολικά  19 Κέντρα, τα οκτώ περιλαμβάνουν και παράρτημα για Ρομά, στους Δήμους Δυτικής Αχαΐας, Ήλιδας (Αμαλιάδα), Ερυμάνθου  (Χαλανδρίτσα), Μεσολογγίου, Ναυπάκτου, Πύργου, Αγρινίου και Πηνειού (Γαστούνη). Ένα  Κέντρο Κοινότητας λειτουργεί και ως Κέντρο Ένταξης Μεταναστών (ΚΕΜ) στο Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης, ενώ δύο Κέντρα στην Πάτρα και το Αίγιο διαθέτουν κινητή Μονάδα. Οι Υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Κοινότητας κινούνται σε τρεις κεντρικούς άξονες: Υποδοχή – Ενημέρωση – Υποστήριξη των πολιτών – Συνεργασία με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας – Παροχή Υπηρεσιών.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ν. Κοροβέσης: Παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της ΠΕ Ηλείας

otavoice

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής με τον Γενικό Επιθεωρητή Πυροσβεστικής Ν. Ελλάδος

otavoice

Προγραμματισμός κοινών δράσεων για την προβολή και ανάδειξη του Δήμου Πύργου

otavoice

Νέα σύγχρονη και ασφαλής παιδική χαρά στην παραλία της Κύμης

otavoice

Ν. Χαρδαλιάς: «Ζητάμε άμεσες και κάθετες διαδικασίες για όλα τα μεγάλα έργα της Αττικής»

otavoice

Ο Ν. Φαρμάκης στην Κίνα, η Δυτική Ελλάδα στον «Ψηφιακό Δρόμο του Μεταξιού»

otavoice