Οι επιλογές της Πειραιώς στις Περιφέρειες

Φαίνεται να οριστικοποιείται η κατάσταση στη Νέα Δημοκρατία με τις υποψηφιότητες στις περιφερειακές εκλογές αφού δεν αναμένονται διαφοροποιήσεις στα πρόσωπα που για την ώρα έχουν πάρει το πράσινο φως είτε πρόκειται να το πάρουν τις επόμενες μέρες.

Ήδη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από την Άρτα που περιόδευσε έδωσε την υποστήριξη του κόμματος στους εν ενεργεία Περιφερειάρχες οι οποίοι στις προηγούμενες εκλογές είχαν εκλεγεί με τη σημαία της Πειραιώς.

Αυτοί είναι οι:
Κώστας Αγοραστός, πρόεδρος της ΕΝΠΕ για την Θεσσαλία
Απόστολος Τζιτζικώστας για την Κεντρική Μακεδονία
Αλέξανδρος Καχριμάνης για την Ήπειρο
Χριστίνα Καλογήρου για το Βόρειο Αιγαίο
Χρήστος Μέτιος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Γιώργος Χατζημάρκος στο Νότιο Αιγαίο

Θεωρούν λοιπόν ότι αυτοδίκαια λαμβάνουν την στήριξη, αλλά συνάμα εκτιμούν ότι συγκεντρώνουν όλα τα ποιοτικά στοιχεία που εγγυώνται την επανεκλογή τους. Όμως και στις υπόλοιπες Περιφέρειες η κατάσταση δείχνει να ξεδιαλύνει και δεν απέχουμε πολύ από την χρονική στιγμή που και επίσημα θα ανακοινωθούν τα ονόματα. Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν βέβαια στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην Αττική όπου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητα του.

Στην Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι ο Γιώργος Πατούλης συγκεντρώνει βασικά στοιχεία όπως εμπειρία και αναγνωρισιμότητα που τον καθιστούν φαβορί στην κούρσα απέναντι στη Ρένα Δούρου και στον Γιάννη Σγουρό. Η Περιφέρεια Αττικής είναι ιδιαίτερα απαιτητική και προϋποθέτει ότι το πρόσωπο θα πρέπει να έχει εκείνα τα ποιοτικά στοιχεία που θα μπορέσει να αγγίξει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα σε μια περιφέρεια που είναι ανομοιογενής και με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές αντιθέσεις.

Μια ακόμη κρίσιμη και κομβική Περιφέρεια όπου η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά καταγράφει εκλογικά ποσοστά είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εδώ λοιπόν φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να στηρίξει τον Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα μιας και οι σχέσεις με τον νυν Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, που προέρχεται από τις τάξεις της δεν είναι οι καλύτερες. Άλλωστε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δηλώνει μοναχικός καβαλάρης και διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επιθυμεί καμιά κομματική στήριξη και θα δώσει μια ακόμη αυτοδιοικητική μάχη με τις δικές του δυνάμεις.

Βέβαια δεν είναι λίγοι και αυτοί που κρατάνε ακόμα κάποιες αμφιβολίες για το αν τελικά θα υπάρξει οριστικό ρήγμα Τατούλη-Μητσοτάκη, δεδομένου ότι φημολογείται έντονα το ενδιαφέρον να συνεχίσει στην Αρκαδία την παρουσία του ονόματος Τατούλη, η κόρη του, στα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ίσως στην ερχόμενη εβδομάδα στην περιοδεία Μητσοτάκη στην Κορινθία να έχουμε κάποια εξέλιξη.

Στη Στερεά Ελλάδα η αποχώρηση του Κώστα Μπακογιάννη φέρνει αναγκαστικά στο φως την ανάγκη να βρεθεί ένα εξίσου ικανό πρόσωπο μιας και στην Πειραιώς δεν θέλουν με τίποτα να χαθεί η Περιφέρεια αυτή που θεωρείται ίσωνος σημασίας για τις εθνικές εκλογές. Διάδοχος λοιπόν θεωρείται ότι θα είναι ο σημερινός Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας Φάνης Σπανός, γόνος πολιτικής οικογένειας με εμπειρία στα αυτοδιοικητικά και δυναμικό προφίλ.

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Κασαπίδη που θεωρείτε ικανός να διεκδικήσει με αξιώσεις την νίκη απέναντι στο σημερινό περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη που θα έχει αυτή την φορά το χρίσμα από το Μαξίμου, σε αντίθεση με την προηγούμενη που είχε την στήριξη μόνο των Ανεξάρτητων Ελλήνων , αλλά που είχαν παραδοσιακά ισχυρά πολιτικά χαρτιά στην περιοχή, που μετά τις αποχωρήσεις αποδυναμώθηκαν. Το σημείο που ποντάρουν στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και ευρύτερα στην Μακεδονία είναι η συμφωνία των Πρεσπών που συναντά την καθολική αντίδραση των τοπικών κοινωνιών.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προκρίνεται για την ώρα η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα και όλα δείχνουν ότι θα είναι το πρόσωπο που θα παλέψει απέναντι σε ένα βαρύ χαρτί της κυβέρνησης τον Θόδωρο Γαλιατσάτο.

Στη Δυτική Ελλάδα τα δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρα και φημολογείται ότι το χρίσμα θα πάρει ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Νεκτάριος Φαρμάκης, όπως και στην Περιφέρεια της Κρήτης, όπου υπάρχει και η ιδιαιτερότητα της καταγωγής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως φημολογείται έντονα ότι θα στηριχτεί ο νυν Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει επίσημη στήριξη από την κυβερνητική πτέρυγα.

Εν κατακλείδι ο στόχος της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης και του κόμματος συνολικά , είναι να διατηρηθεί και να διευρυνθεί η εκλογική επιρροή σε Περιφέρειες και Δήμους, μιας και θεωρούν ότι θα δημιουργηθεί πολιτικό ρεύμα υπεροχής για τις εθνικές εκλογές, αν βέβαια αυτές δεν συμπέσουν τον Μάιο και εξαντληθεί η τετραετία όπως διαβεβαιώνει ο Πρωθυπουργός.
Σχολιάστε