OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χατζηπέρος στο OTAVOICE: «Τα νησιά μας είναι ακατέργαστα διαμάντια»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος έκανε ένα μίνι απολογισμό των πεπραγμένων του στο OTAVOICE, μίλησε για τον «Κλεισθένη», αποκάλυψε τις προθέσεις του για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και σχολίασε την εκλογική «μάχη» του 2019 στην Περιφέρεια Αττικής.

Την ικανοποίησή του για την πορεία των έργων που δημοπρατήθηκαν, εντάχθηκαν, εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότησή τους αλλά και κάποια που παραδόθηκαν σε χρήση, εξέφρασε σε συνέντευξη του στο OTAVOICE ο Παναγιώτης Χατζηπέρος. Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, μιας και δηλώνει άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων, από το 2014 που ανέλαβε, «πάλεψε» για τα νησιά του Αργοσαρωνικού που ήταν εγκαταλελειμμένα, υποβαθμισμένα και με πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπισθούν, όπως αναφέρει ο ίδιος μεταξύ άλλων, αλλά και για μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και πιο ολοκληρωμένα – και λιγότερο υπερκοστολογημένα – έργα υποδομής.

Βέβαια δεν σταματάει εδώ… Ο ίδιος δηλώνει «παρών» και με το… πράσινο φως της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου έτοιμος να διεκδικήσει ξανά το χρίσμα στις προσεχείς εκλογές για να ολοκληρώσει το όραμα του. Σε μια περιφερειακή ενότητα με πλούσια ιστορία, φυσικό πλούτο και απαράμιλλη ομορφιά.

«Καταρχήν να ευχηθώ στο OTAVOICE καλή επιτυχία στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και των ίσων αποστάσεων. Σας ευχαριστώ που μου δίνετε το βήμα για να εκθέσω το έργο που κάνει η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Η Περιφέρεια Αττικής είναι πολυπληθέστατη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχει τον μισό πληθυσμό. Είναι μια… μικρή κυβέρνηση. Τα νησιά εγώ τα λέω τα διαμάντια του στέμματος. Είναι όμως ακατέργαστα και θέλουν επεξεργασία. Θέλουμε με μεθοδικότητα και πρόγραμμα να τα αναδείξουμε και να τα προβάλουμε. Τα νησιά μας έχουν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και πλούσιο πολιτιστικό αποτύπωμα. Από την Σαλαμίνα μέχρι τα Αντικύθηρα.

Η Σαλαμίνα είναι γνωστή παγκοσμίως για την περίφημη ναυμαχία της Σαλαμίνας πριν από 2.500 χρόνια που άλλαξε το ρου της ιστορίας. Η Αίγινα με το Καποδιστριακό, τον λιμένα των αρχαίων, πρωτοπορούσε στην οχύρωση και θωράκιση των λιμανιών. Το Aγκίστρι είναι επίσης ένα πανέμορφο νησί. Στα Μέθανα είναι το μοναδικό ηφαίστειο, που υπάρχει στον χερσαίο ελλαδικό χώρο. Η Τροιζηνία με τον Θησέα είναι επίσης γνωστή. Ο Πόρος με τον ναό του Ποσειδώνα αλλά και όλα τα άλλα ευρήματα στο κάβο Βασίλη. Για την Ύδρα… Είναι ένα brand name όπως και οι Σπέτσες που έχουν αρχαία ιστορία αλλά και σύγχρονη. Στον αγώνα της επανάστασης του ‘21 η παρουσία τους ήταν καθοριστική. Τα Κύθηρα είναι γνωστά σε όλους. Έχουν κάστρα, αρχαιολογικούς χώρους και το ιερό κορυφής με το λουτρό της Αφροδίτης. Και τα Αντικύθηρα με το περίφημο ναυάγιο. Εγώ το λέω τυχερό, όχι πως είναι φυσικά, τυχερά, τα ναυάγια. Απλά έτσι είχαμε την ευκαιρία να βρούμε τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, που είναι μοναδικός και δείχνει πόσο είχαν προοδεύσει οι αρχαίοι πρόγονοι μας στην τεχνολογία και στην επιστήμη. Συμπυκνώνει ιστορία, γνώση, παρατήρηση χιλιάδων ετών, όταν βλέπουμε ότι προβλέπει εκλείψεις για 274 χρόνια, σημαίνει πως περικλείεται ένα τεράστιο απόθεμα γνώσης τεχνολογίας και επιστήμης» ανέφερε αρχικά σε μια γρήγορη ιστορική αναδρομή και παρουσίαση της Περιφερειακής Ενότητας ο Παναγιώτης Χατζηπέρος.

Ερευνητικό κέντρο στα Αντικύθηρα

Στα Αντικύθηρα ξεκίνησε ερευνητικό κέντρο σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών για την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα κορυφαίο τόλμημα με παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως περιγράφει ο ίδιος. Ήδη έχουν στηθεί τα πρώτα όργανα από το Αστεροσκοπείο ενώ ξεκίνησαν οι μετρήσεις και οι έλεγχοι. Ο Παναγιώτης Χατζηπέρος απαντά αρχικά γιατί επιλέχτηκε αυτό νησί των Αντικυθήρων: «Από το Αστεροσκοπείο επελέγησαν τα Αντικύθηρα και εγώ αγκάλιασα αυτή την προσπάθεια από την πρώτη στιγμή διότι η περιοχή παρουσιάζει την λιγότερη ανθρώπινη παρέμβαση. Είναι σε στρατηγικό σημείο. Από την μια έχουμε την σκόνη της ερήμου, τα αέρια από τα ηφαίστεια της νότιας Ιταλίας και παράλληλα με τους βοριάδες και τους βορειανατολικούς ανέμους θα έχουμε την ρύπανση της Κεντρικής Ευρώπης. Είναι ένα μεγάλο πεδίο έρευνας.

Κάτι επίσης σημαντικό, όπου για μένα αποτελεί μνημόσυνο για τη μάνα μου, που ήταν από τα Αντικύθηρα, είναι το μνημείο που δημοπρατήσαμε για τους Συμιακούς σφουγγαράδες που βρήκαν το ναυάγιο σε βάθος 56 μέτρων και το παρέδωσαν. Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, πριν από 120 χρόνια. Η Πολιτεία έχει καθήκον και υποχρέωση να απονείμει την τιμή που τους αρμόζει για το παράδειγμα που έδωσαν. Ένας έχασε τη ζωή του και δυο έμειναν παράλυτοι» ανέφερε ο Παναγιώτης Χατζηπέρος και συνέχισε για τα Αντικύθηρα και τα Κύθηρα: «Είναι τα πρώτα νησιά που γίνεται αποκατάσταση των ΧΑΔΑ με ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας και της κ. Δούρου και τον Νοέμβριο θα κάνουμε εγκαίνια. Υπήρχαν πολλά προβλήματα. Όλες οι εκτάσεις είναι μεγίστου κάλους και ιστορικής σημαίας. Έχουμε την εποπτεία της αρχαιολογίας και ιδιαίτερα στην Ύδρα που είναι υπερπροστατευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού, έχουμε και τα Δασαρχεία γιατί είναι και δασικές εκτάσεις. Έχουμε δυσκολία να βρούμε τα κατάλληλα πράσινα σημεία για να διαχειριστούμε τα απορρίμματα».

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά

Ο Παναγιώτης Χατζηπέρος παραδέχθηκε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά είναι πολλά. Το μεγαλύτερο για εκείνον είναι η συγκοινωνία και επικοινωνία των νησιών μεταξύ τους: Όπως σημείωσε σχετικά: «Όταν μένεις στην Ύδρα και θες να πας στην Αίγινα, πρέπει να πας Πειραιά για να γυρίσεις και να πας Αίγινα. Τα Κύθηρα έχουν τα δικά τους προβλήματα. Αλλά τον τελευταίο ένα χρόνο βρήκαμε λύση σε ένα από αυτά. Είναι το «ΙΟΝΙΣ» που ξεκίνησε τέτοια εποχή πέρυσι γιατί το προηγούμενο έπαθε ζημιά. Κάνει δυο δρομολόγια από Πειραιά για Κύθηρα- Αντικύθηρα και Καστέλι, δυο δρομολόγια την εβδομάδα και κάνει και από το Γύθειο. Υπάρχει βέβαια και ανταπόκριση και από τη Νεάπολη με το «ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ» που πάει Κύθηρα και το χειμώνα και όταν δεν υπάρχει και το άλλο πάει και Αντικύθηρα. Επομένως είναι πενιχρή η συγκοινωνία για τα νησιά μας. Υπάρχουν και τα απαγορευτικά βέβαια και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε λύσεις με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη».

Ξεκίνησε το έργο επέκτασης του διαδρόμου απογείωσης-προσγείωσης στα Κύθηρα

«Τα Κύθηρα διαθέτουν ένα αεροδρόμιο. Εμείς είμαστε στο στάδιο προμελέτης σκοπιμότητας που τελειώνει αυτές τις μέρες. Περιμένουμε την έγκριση από την ΥΠΑ για να μπορέσουμε να κάνουμε την οριστική μελέτη και να χρηματοδοτήσουμε την επέκταση του διαδρόμου απογείωσης και προσγείωσης έτσι ώστε τα 5-6 τσάρτερ που προσγειώνονται εβδομαδιαία στα Κύθηρα, να γίνουν περισσότερα και παράλληλα να κάνουμε και τον ανεφοδιασμό των αεροπλάνων. Δεν έχουμε σύστημα ανεφοδιασμού και δεξαμενές στο αεροδρόμιο. Θα προβλεφτεί στη μελέτη να γίνει και αυτό».

Βιολογικός καθαρισμός και έργα ανάπλασης στο λιμάνι των Σπετσών

Οι Σπέτσες είναι ένα νησί, που όπως και στα υπόλοιπα της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, έχουν ξεκινήσει έργα υποδομής με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και την προσέλκυση ακόμα περισσοτέρων τουριστών. Σχετικά ανέφερε ο Παναγιώτης Χατζηπέρος. «Στις Σπέτσες, στο νησί που έχω σπουδάσει στην «Αναργύρειο» πέντε χρόνια και έχω μια ιδιαίτερη εκτίμηση και αγάπη κάνουμε τον βιολογικό καθαρισμό προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ. Ωστόσο θα πάει λίγο παραπάνω γιατί όπως είπαμε υπάρχουν δυσκολίες στα νησιά για να κάνεις ουσιαστικά έργα. Παράλληλα είμαι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής «Αναργύρειος & Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών» η οποία έχει στο νησί 9.000 στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Έχει τη σχολή, τα 5-6 κτίρια, το εμβληματικό Ποσειδωνιο και το αρχοντικό του Ανάργυρου που καταρρέει και πρέπει να το φτιάξουμε. Είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα» υπογράμμισε αρχικά και συνέχισε: «Παράλληλα έχουμε ξεκινήσει και την μελέτη για την αξιοποίηση του παλιού λιμανιού με αύξηση των θέσεων πρόσδεσης σκαφών αναψυχής κατά 150 που είναι σημαντικό για τις Σπέτσες. Έχουμε και αναπλάσεις που είναι σε εξέλιξη και θα κάνουμε και άλλες. Αλλά πρώτα, επειδή είμαστε κατά του «ράβε-ξύλωνε» πρέπει να γίνει το δίκτυο των ακαθάρτων του βιολογικού καθαρισμού για να κάνουμε την μεγάλη ανάπλαση από το Ποσειδώνιο μέχρι την Αναργύριο. Είναι στο πρόγραμμα… Έχουμε δεσμεύσει τα χρήματα. Άρα οι Σπέτσες, θα έλεγε κανείς πως είναι από τα ευνοημένα νησιά μας. Βέβαια έχουμε το πρόβλημα με τα απορρίμματα όπως και στα άλλα νησιά, πλην Κυθήρων-Αντικυθήρων. Κι αυτό θα το λύσουμε όμως. Είναι απαράδεκτο να μεταφέρουμε τα σκουπίδια από τις Σπέτσες στη Φυλή».

Πολιτισμός και αθλητισμός σε πρώτο πλάνο σε Ύδρα και Πόρο

Η Ύδρα είναι ένα brand name από μόνη της για τον Παναγιώτη Χατζηπέρο η οποία όμως δεν στερείται έργων και επενδύσεων. Ο Αντιπεριφερειάχης τόνισε πως: «Πρόσφατα τέλειωσε το γήπεδο και προσπαθούμε να το κάνουμε ασφαλές γιατί ο χώρος είναι περιορισμένος και λόγω του βραχώδους της Ύδρας δεν μας δίνονται πολλές δυνατότητες. Η Περιφέρεια εξασφάλισε 145.000 ευρώ για να γίνει το γήπεδο ασφαλές. Ολοκληρώσαμε το μονοπάτι από το Καμίνι στο Βλυχό, προϋπολογισμού περίπου 700.00 ευρώ. Επίσης έχουμε κάνει μελέτες και για την αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη». Να εκσυγχρονιστεί με ψύξη- θέρμανση και οπτικοασκουστικό εξοπλισμό. Είναι σε εξέλιξη επίσης η αποκατάσταση του επιβατηγού λιμένα που είχε υπόσκαφο από τις προπέλες των καραβιών. Έχουμε προβλέψει παράλληλα 760.000 ευρώ περίπου για να κάνουμε το υπόλοιπο λιμάνι και τα έργα θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Θα κάνουμε επίσης εργασίες στο πρώτο δημοτικό σχολείο που είναι το παλαιότερο, από καταβολής ελληνικού κράτους. Το σχολείο είναι από το 1780».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του για τον Πόρο με τα έργα που είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη: «Έχουμε φυσικά και τον Πόρο που κάνουμε διάφορα έργα. Έχουμε δώσει αρχικά έμφαση στα αντιπλημμυρικά, που μας ενδιαφέρει περισσότερο και η Περιφέρεια δίνει ιδιαίτερη έμφαση. Επίσης η αποκατάσταση του λιμανιού έχει δημοπρατηθεί, αλλά έχουμε κάποια θέματα με την εργολαβία και πιστεύω εντός των ημερών θα το λύσουμε. Ο βιολογικός του Πόρου και η ανακατασκευή στο κομμάτι της Σφαιρίας πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα. Γίνονται έργα οδοποιίας και βέβαια έχουμε στον Πόρο και το Λεμονοδάσος, όπου έχουμε κάνει δυο γεωτρήσεις για να μπορούν να ποτίζονται οι λεμονιές επαρκώς. Το Λεμονοδάσος αποτελεί μνημείο της φύσης. Παράλληλα θέλουμε να υδροδοτήσουμε την περιοχή Καραπολίτι και να βελτιώσουμε τους δρόμους της χερσαίας περιοχής που είναι ένας άλλος Πόρος στην ουσία στην Πελοπόννησο.

Πρόκειται για διοικητικά όρια του νησιού του Δήμου Πόρου, όπου είχα υποσχεθεί αυτά τα έργα όταν ήμουν υποψήφιος Δήμαρχος την δεκαετία του ’90 και τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να τα υλοποιήσουμε στην περίοδο της περιφερειακής μου εμπλοκής σαν Αντιπεριφερειάρχης».

Επίσης ο Παναγιώτης Χατζηπέρος πρόσθεσε για την ίδια περιοχή: «Έχουμε κάνει βελτιώσεις στο σημείο Καλλονης-Επιδαυρου, γιατί ανήκει σε εμάς ολόκληρος ο δρόμος. Εκεί κάναμε έργα για την προστασία από πτώσεις βράχων και τη βελτίωση του οδοστρώματος. Ουσιαστικά και σημαντικά έργα. Είναι παράλληλα σε εξέλιξη εργασίες φωτισμού των δρόμων με LED. Γίνονται έργα διαπλάτυνσης και έργα για τα όμβρια που συγκεντρώνονται. Ο «Ζορμπάς» ήρθε πρόσφατα και πλημμύρισε ο κάμπος. Βέβαια έχουμε κάνει και το γεφύρι της Ψήφτας, το οποίο λειτούργησε πολύ καλά. Ήταν “πεσμένο” για 20 χρόνια και το φτιάξαμε. Τώρα θα ξεκινήσει το έργο της υδροδότησης του Γαλατά και του Πόρου από τον κάμπο της Τροιζήνας.

Εκεί έχουμε ένα πρόβλημα με την ποιότητα του νερού και έχω κάνει πρόταση να επεκτείνουμε το νερό του Ανάβαλου που φτάνει στην Eπίδαυρο να έρθει και στον κάμπο της Τροιζήνας για να εξυγιάνουμε τον υδροφόρο ορίζοντα. Κάνουμε και ένα δεύτερο έργο οδοποιίας γύρω στα 2,5 εκ. ευρώ όπου είναι κι αυτό σε εξέλιξη. Επίσης υπάρχει κονδύλι για την βελτίωση του βιολογικού καθαρισμού στον Πόρο. Θα είναι η πρώτη απόπειρα να πάμε στον τρίτο και τέταρτο βαθμό για να βγάζουμε καθαρό νερό για άρδευση, πλύσιμο, αναδάσωση και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα. Θέλουμε να το κάνουμε σε όλα τα νησιά. Πρέπει να φροντίσουμε να περιορίσουμε την σπατάλη στο νερό και να εξασφαλίσουμε υδάτινους πόρους».

Έργα σε Αγκίστρι και Αίγινα

Μεταφερθήκαμε στο Αγκίστρι όπου ο Παναγιώτης Χατζηπέρος μας ενημέρωσε για την εξέλιξη διαφόρων άλλων έργων στην περιφερειακή ενότητα όπως: «Συνεχίζουμε το λιμάνι στη Σκάλα, ένα έργο που είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα δημοπρατείται το Γυμνάσιο-Λύκειο του νησιού το οποίο στεγάζεται σε προκάτ εγκαταστάσεις. Κάνουμε την ανάπλαση στο Μετόχι και μέλημα είναι πως θα λύσουμε και εκεί το πρόβλημα του βιολογικού και του νερού. Γιατί έχουμε μια αφαλάτωση που δεν επαρκεί. Το καλοκαίρι μεταφέρουμε νερό με τα πλοία και ευτυχώς μας βοήθησε φέτος το Πολεμικό Ναυτικό, που έστειλε υδροφόρες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας».

Όσο για το νησί της Αίγινας υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως: «Έχουμε το νέο γήπεδο που φτιάξαμε. Παράλληλα κάνουμε και ένα μεγάλο έργο οδοποιίας ενώ προσπαθούμε να βρούμε λύση με το ΕΚΠΑΖ. Το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων. Όταν το παραλάβαμε το αγκαλιάσαμε χωρίς να ξέρουμε τι πρόβλημα αντιμετωπίζει. Είναι τα κτίρια ετοιμόρροπα. Υπήρχε μια εγκατάλειψη. Είχαν και μεταξύ τους κάποιους δικαστικούς αγώνες οι άνθρωποι που το διαχειρίζονταν. Υπάρχει μια άλλη ομάδα τώρα που ασχολείται με αυτό. Εμείς βγάλαμε γύρω στις 900.000 ευρώ για να μπορέσουμε να κάνουμε ξανά τα κτίρια. Και θέλουμε να κάνουμε το παρασκευαστήριο τροφών σύμφωνα με τις προδιαγραφές που πρέπει αλλά και τον βιολογικό καθαρισμό εκεί. Επίσης, είχαμε ένα πρόβλημα με την γέφυρα της Σκοτεινής. Το έργο όμως ολοκληρώθηκε και έχει δοθεί στην κυκλοφορία. Είναι όμως και ένα σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο γιατί κάποτε κινδύνεψαν άνθρωποι να πνιγούν».

Μεγάλο έργο σε εξέλιξη για πόσιμο νερό στην Αίγινα

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη ένα τεράστιο έργο που αφορά την μεταφορά νερού της ΕΥΔΑΠ από την Σαλαμίνα στην Αίγινα. Ένα κορυφαίο έργο, όπως χαρακτηρίζουν στην Περιφερειακή Ενότητα για πολλούς λόγους. Ο αγωγός κατασκευάζεται και θα έχει απόσταση 14 χλμ. Είναι ερώτημα το πότε βέβαια θα είναι έτοιμος. Ωστόσο ο Παναγιώτης Χατζηπέρος εύχεται να ολοκληρωθεί με τη λήξη αυτής της θητείας του. Επίσης συνεχίζοντας με τα έργα που είναι σε εξέλιξη υπογράμμισε: «Προβλέψαμε 2 εκ. ευρώ για τον ηλεκτροφωτισμό και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου για το ναό της Αφαίας και την ανακατασκευή του Ελλάνιου μονοπατιού, το οποίο πάει στο πιο ψηλό βουνό, που ήταν ιερό κορυφής και ανέβαιναν στον Ελλάνιο Δία. Επίσης η επέκταση λιμανιού Αγιάς Μαρίνας και Πέρδικας».

Γήπεδα στη Σαλαμίνα και δίκτυο ομβρίων υδάτων

Η Σαλαμίνα είναι το πιο πολυπληθές νησί της Περιφερειακής Ενότητας και εκεί βρίσκεται ο μισός πληθυσμό της. Φυσικά είναι ένα νησί με τις δικές του ανάγκες και όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Χατζηπέρος ένα μέρος που έχει δομηθεί άναρχα. Αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη έργα οδοποιίας ενώ η Περιφέρεια ανακαινίζει τρία ανοιχτά γήπεδα και δυο κλειστά. Το ένα μάλιστα, κλειστό, είναι ήδη έτοιμο. Παράλληλα θα ανακαινιστεί το κέντρο νεότητας ενώ γίνονται έργα για τον βιολογικό καθαρισμό στα Αμπελάκια και στα Σελήνια. «Θα κάνουμε βελτιώσεις για να γίνει λειτουργικό το δίκτυο ακαθάρτων στα Παλούκια. Ολοκληρώνουμε το δίκτυο ομβρίων παρά τις δυσκολίες που έχουμε λόγω των πολλών αρχαιολογικών ευρημάτων που βρίσκουμε στις ανασκαφές» πρόσθεσε παράλληλα.

Θετικό πρόσημο στον τουρισμό

Βρισκόμαστε στην λήξη της τουριστικής σεζόν και τα στοιχεία ήταν ενθαρρυντικά για την Περιφερειακή Ενότητα. Φέτος παρατηρήθηκε μια ελαφρά αύξηση στην προσέλευση τουριστών με τον Παναγιώτη Χατζηπέρο να δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον: «Φέτος τα πράγματα ήταν ενθαρρυντικά. Θέλουμε όμως να προωθήσουμε πολύ περισσότερο τον περιπατητικό τουρισμό, τον θρησκευτικό και να δώσουμε πιο πολλά κίνητρα για να έρχεται ο κόσμος. Και όλα αυτά θα τα πετύχουμε με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Και τα έργα στα λιμάνια που κάνουμε θα βοηθήσουν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση».

«Με σωστή διαχείριση όλα γίνονται»

Η οικονομική κρίση άφησε το σημάδια της και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Για τον Παναγιώτη Χατζηπέρο όμως και την Περιφέρεια Αττικής τα πράγματα μάλλον ήταν αντιστρόφως ανάλογα. Όπως αναφέρει και ο ίδιος αξιοποιήθηκαν στο έπακρο όλοι οι πόροι και τα προγράμματα της Περιφέρειας και με σωστή διαχείριση υλοποίησαν πολλές από τις προγραμματικές τους δεσμεύσεις. «Η Περιφέρεια έχει δικούς της πόρους και τους διαχειρίζεται με ιδανικό τρόπο για το συμφέρον του πολίτη. Έχουμε και τα προγράμματα που αξιοποιούμε για τα καλύτερο αποτέλεσμα. Έχουμε να επιδείξουμε τεράστιο έργο. «Ξεκολλήσαμε» πολλά έργα που ήταν στο συρτάρι για 20 χρόνια. Παλεύαμε και συνεχίζουμε ασφαλώς και κυνηγάμε το όραμα μας με πάθος» εξήγησε ο Παναγιώτης Χατζηπέρος.

«Δεν είμαστε αυτοδιοίκηση αλλά ετεροδιοίκηση»

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεκινά και ήδη οι υποψήφιοι προσπαθούν να εντοπίσουν στις εκατοντάδες σελίδες του νέου νόμου «Κλεισθένη», τις αλλαγές αλλά και τις παγίδες για να κάνουν τις σωστές κινήσεις τακτικής, αποφεύγοντας τυχόν λάθη. Στην ουσία πρόκειται για την τρίτη μεταρρύθμιση που πραγματοποιείται στην τοπική αυτοδιοίκηση, μετά το γνωστό σε όλους πρόγραμμα «Καποδίστριας». Από φέτος όμως τη σκυτάλη παίρνει ο νόμος «Κλεισθένης». Πως σχολιάζει όμως ο Παναγιώτης Χατζηπέρος τη… νέα τάξη πραγμάτων;

«Αυτό που περίμενα με αγωνία και προσμονή ήταν το θέμα του νόμου, το οποίο δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν έλυσε πολλά προβλήματα. Εμείς δεν είμαστε αυτοδιοίκηση. Είμαστε ετεροδιοίκηση γιατί όλες οι αποφάσεις περνάνε μέσα από την έγκριση της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας. Εμείς θέλουμε να είμαστε αυτοδιοίκηση για να πάρουμε τους πόρους και να τους διαχειριστούμε. Ο νέος υπουργός είπε πως θα υπάρξουν αλλαγές… Αναμονή».

Έτοιμος για θέση… “μάχης” στις εκλογές

Αρκετά από τα έργα της Περιφερειακής Ενότητας βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση τους, Υπάρχουν όμως και κάποια που θα χρειαστεί χρόνος για την αποπεράτωση τους. Ο Παναγιώτης Χατζηπέρος πιστεύει πως με μια δεύτερη θητεία θα ολοκληρώσει το έργο του και προπαντώς το όραμα του για τα νησιά, θέτοντας στην ουσία τον εαυτό του στη διάθεση της Ρένας Δούρου για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. «Εγώ θέλω να συνεχίσω το έργο μου που είναι μεγάλο. Υπάρχει όραμα και καλή προοπτική. Το τρένο έχει μπει στις ράγες και προχωρά. Μια θητεία δεν είναι αρκετή για να ολοκληρώσεις το έργο σου. Ξεκίνησα κάποια έργα και θέλω να τα δω τελειωμένα. Δεν νομίζω πως είναι παράλογη η απαίτηση. Έχω ένα όραμα για τα νησιά μας και μου έδωσε την ευκαιρία η Ρένα Δούρου να δουλέψω για αυτό. Και την ευχαριστώ δημόσια. Είμαι δίπλα της μια θα είμαι και στα εύκολα και στα δύσκολα. Περάσαμε δύσκολες καταστάσεις για τις οποίες δεν ευθύνεται η Δούρου. Και για το προπατορικό αμάρτημα φταίει η Δούρου. Είναι δυνατόν να φταίει για όλα; Εάν θέλει θα “κατέβω” ξανά».

Νικήτρια στην κούρσα η Δούρου

Στο τέλος ο Παναγιώτης Χατζηπέρος κλήθηκε να σχολιάσει τις υποψηφιότητες των Δούρου, Πατούλη και Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής με τον ίδιο να δηλώνει σίγουρος για τη νίκη της Περιφερειάρχη στις εκλογές του 2019. «Εγώ βλέπω την Ρένα Δούρου να επικρατεί. Έχουμε δώσει μια άλλη ποιότητα στην αυτοδιοίκηση β’ βαθμού με απόλυτη διαφάνεια. Δεν μπορεί να μας κατηγορήσει κανείς για κάτι. Είμαστε δίπλα στον πολίτη. Ακόμα και εγώ μέσα από τα social media επικοινωνώ καθημερινά με τον κόσμο. Διαβάζω τα σχόλια, αρνητικά και θετικά. Είμαστε στο γραφείο συνεχώς. Είμαι στις επάλξεις. Έχουμε αυτό το πλεονέκτημα. Πετύχαμε πολλά και είμαστε από πάνω σε ότι κάνουμε. Δεν αφήνουμε κάτι στην τύχη του».

Γρηγόρης Ραχωβίτσας

Σχετικά Άρθρα

Συγκέντρωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ

otavoice

Συνάντηση εργασίας της Αντιπεριφερειάρχη Ανατ. Αττικής με το Δήμαρχο Ωρωπού

otavoice

Σιωπηλή πορεία των Σχολείων Μουζακίου για τα Τέμπη

otavoice

Σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πορεία υλοποίησης της Πατρών – Πύργου

otavoice

Η Κολυμβητική Ομοσπονδία αναγνωρίζει την προσπάθεια του δήμου Τρίπολης για το κολυμβητήριο

otavoice

Π.Δ.Ε: Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Γ.Ντάτσικα με τον Γεν. Περιφερειακό Αστυν.Δ/ντή

otavoice