OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Ξεκινά η υποβολή προτάσεων για την δημιουργία Δομών για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων στην Περιφέρεια Ηπείρου

Το «πράσινο φως» για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου και συγκεκριμένα στην ενότητα «Δράσεις Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων» έδωσε με την υπογραφή της σχετικής πρόσκλησης ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σε αυτή περιλαμβάνονται δράσεις για όλη την Ήπειρο οι οποίες αφορούν την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση κάθε μορφής εξαρτήσεων. Ειδικότερα για την Πρέβεζα όπως και για την Άρτα προβλέπονται δύο Πολυδύναμα Κέντρα που θα υλοποιηθούν από το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ και έχουν στόχο να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους (εξαρτημένοι από ναρκωτικά, περιστασιακοί χρήστες, χρήστες αλκοόλ, άτομα με διπλή διάγνωση κα) και να παραπέμπουν σε πιο εξειδικευμένες δομές εφόσον κρίνεται αναγκαίο (προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας, μονάδες αποτοξίνωσης κλπ).

Επίσης προβλέπεται πρόγραμμα υπηρεσιών πρόληψης στα αντίστοιχα κέντα της Ηπείρου με δράσεις που αφορούν στην ενίσχυση και τον εμπλουτισμό των παρεμβάσεων πρόληψης των εξαρτήσεων από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές σε εθνικό επίπεδο, με προγράμματα καθολικής και επικεντρωμένης πρόληψης που απευθύνονται σε γενικό πληθυσμό και ειδικές ομάδες (άνεργοι, μετανάστες, άποροι και κοινωνικά περιθωριοποιημένοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας κ.α) ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η μονάδα Σωματικής Αποτοξίνωσης και κινητή μονάδα με έδρα στα Ιωάννινα. Όπως υπογραμμίζεται τα ναρκωτικά δεν είναι πλέον οι μόνες ουσίες που προκαλούν εξάρτηση. Άλλες μορφές εξαρτήσεων και εξαρτητικών συμπεριφορών έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι εξαρτήσεις από τον τζόγο, τα ψυχοδραστικά φάρμακα, το διαδίκτυο κ.α., που δείχνουν να πλήττουν σε παγκόσμιο επίπεδο και με διάφορες μορφές. Επιπλέον ανησυχητικό εμφανίζεται το γεγονός ότι η εκδήλωση τέτοιων εξαρτήσεων παρατηρείται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν θα βασίζονται τόσο στην αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος υλικού (εγχειριδίων πρόληψης) όσο και στη δημιουργία νέου μεθοδολογικού πλαισίου και εργαλείων ανίχνευσης νέων εξαρτήσεων, εξαρτητικών συμπεριφορών, περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού (bullying).

πηγή: epirusgate.blogspot.com

Σχετικά Άρθρα

Ν. Χαρδαλιάς: «Σπάμε τη διαπλοκή, βάζουμε τέλος στα “φακελάκια”»

otavoice

Χάρης Δούκας: «Το έργο της Διπλής Ανάπλασης αποκτά σφυγμό»

otavoice

Κ. Γιουτίκας: Νέος κύκλος μετρήσεων με το ΑΠΘ για την δυσοσμία στον Εύοσμο

otavoice

Χρηματοδότηση 485.000 ευρώ για έργα οδοποιίας στον δήμο Τήνου

otavoice

Έγκλημα στα Τέμπη: Το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας απέρριψε την προσφυγή Αγοραστού

otavoice

Π.Δ.Ε: Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020

otavoice