OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Δήμοι

Εντυπωσιακές και πετυχημένες στην Αυτοδιοίκηση – Θωμαή Μενδρινού, Σύρος

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού της Δημοτικής Ενότητας Άνω Σύρου Θωμαή Μενδρινού εγκαινιάζει τη νέα ενότητα του OTAVOICE με τίτλο: «Εντυπωσιακές και πετυχημένες στην Αυτοδιοίκηση».

Η 31χρονη Θωμαή Μενδρινού, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο, ενώ κατοικεί μόνιμα στην Άνω Σύρο. Είναι απόφοιτη της σχολής Οικονομίας Διοίκησης στο τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κατεύθυνση «Ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», στο Α.Τ.Ε.Ι Καλαμάτας. Υπήρξε γραμματέας του Διευθυντή της Γ΄ Ορθοπεδικής Κλινικής ΚΑΤ και υποψήφιου Βουλευτή Μεσσηνίας κ. Θανάση Αντωνόπουλου. Επίσης, εργάστηκε ως ασκούμενη στην Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων.

Συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 2014, στις οποίες εξελέγη δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό «Η Σύρος που αξίζουμε» του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού. Έως το 2015 διετέλεσε πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και έκτοτε ανέλαβε τα καθήκοντα της Αντιδημάρχου Πολιτισμού και της Προέδρου της Επιτροπής Πολιτισμού και από το 2018 ξανά ως πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Επίσης, είναι μέλος του Δ.Σ της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Σύρου και υποστηρίκτρια της WWF ΕΛΛΑΣ.

Επί θητείας της, το Τμήμα Πολιτισμού ολοκλήρωσε με επιτυχία εκδηλώσεις με σημαντικούς φορείς της χώρας, όπως με την Εθνική Πινακοθήκη, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή κ.ά, καθιέρωσε από το 2016 την ναυαρχίδα του πολιτιστικού προγράμματος του νησιού το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» ενώ έχει κατατεθεί πρόταση για την δημιουργία ‘’Ανάπτυξη Ψηφιακών εφαρμογών για την επαφή με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη’’ προς το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής όπου έχει δοθεί η προέγκριση του Τεχνικού Δελτίου γι’ αυτό το σπουδαίο εγχείρημα.

Επίσης, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συντηρήσεις και αναβαθμίσεις σε κτίρια του Πολιτισμού, με πρωτοβουλία του Τμήματος, όπως το ιστορικό Θέατρο Απόλλων. Σημαντικός στόχος ήταν και η πρόσβαση ΑμεΑ σε όλους τους πολιτιστικούς χώρους, γεγονός που έχει επιτευχθεί έως τώρα στους περισσότερους χώρους.

Χαρακτηριστικό κομμάτι της θητείας της είναι ότι εστίασε στον πολιτισμό με κοινωνικό πρόσωπο με επίκεντρο ‘’το παιδί’’. Συγκεκριμένα, συνέβαλε καθοριστικά στην εξεύρεση στέγης για την Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Σύρου, ενώ το 2015 δημιούργησε το Παιδικό Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών κάθε χρόνο. Πραγματοποίησε εκδηλώσεις αλληλεγγύης, στις οποίες συνελέγησαν δώρα από χιλιάδες παιδιά της Σύρου τα οποία διανεμήθηκαν μέσω κοινωνικών δομών του νησιού σε παιδιά με ανάγκη τόσο εντός της Σύρου όσο και εκτός, όπως το Ίδρυμα Χατζηκώνστα και την Κιβωτό του κόσμου.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι, έχοντας στη διάθεσή της πολύ μικρότερο προϋπολογισμό για τον πολιτισμό, κατάφερε να ανεβάσει ακόμη πιο υψηλά το πολιτιστικό προϊόν της Σύρου, προβάλλοντας το πανελλαδικά αλλά και στο εξωτερικό και καθιερώνοντας τη Σύρο ως το «Νησί των Φεστιβάλ» & εδραιώνοντας μέσω του πολιτιστικού προγράμματος «Σύρος Πολιτισμός» εκδηλώσεις για 12 μήνες τον χρόνο.

Αποτέλεσμα είναι να έχει συμβάλλει καταλυτικά στο να καταστεί η Σύρος δημοφιλής προορισμός με ότι συνεπάγεται για την τοπική ανάπτυξη.

Επίσης με μεθοδικότητα και πολλή δουλειά, κατάφερε να ανακοινώσει για πρώτη φορά εντός του 2018, τα 15 Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν στο νησί το 2019, όπως θα έκανε κάθε ευρωπαϊκή πόλη, γεγονός που δεν έχει καταφέρει κανένας Δήμος στην Ελλάδα ούτε καν ο Δήμος Αθηναίων με το μεγαλύτερο φεστιβάλ στην χώρα.

Τέλος στις μεγάλες της… κατακτήσεις είναι η διάσωση και διαφύλαξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της Σύρου, τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού. Οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων ημερών με στόχο τη σταδιακή διαμόρφωση ενός τμήματος της αποθήκης σε εκθεσιακό χώρο, τον οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται σχολεία της Σύρου και άλλων περιοχών, αλλά και όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν τη μεγάλη βιομηχανική ιστορία του νησιού.

 

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Αιγιαλείας: Μήνυμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, στην κοπή πίτας

otavoice

Δήμαρχος Εορδαίας: “Καινοτομώ και μένω στον τόπο μου”

otavoice

Χ. Δούκας: «Ξεκινάμε δυναμικά την προσπάθεια για ανακύκλωση. Η πράσινη Αθήνα αρχίζει τώρα»

otavoice

Δήμος Κατερίνης: Πρώτη συνεδρίαση για την ΔΕ Ισότητας των Φύλων

otavoice

Σε πλήρη λειτουργία το νέο δίκτυο ύδρευσης του οικισμού των Ψαρών

otavoice

Νέα σύγχρονη παιδική χαρά στο Βέλος, στον δήμο Κύμης-Αλιβερίου

otavoice