OTA VOICE
Αυτοδιοικητικά Νέα Περιφέρειες

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης στο OTAVOICE: “Να είμαστε η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θα βγει από την κρίση”

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας, Κώστας Καλαϊτζίδης μίλησε στο OTAVOICE και την Εύη Μιχωλού για την πορεία της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας, εξέφρασε την επιθυμία του η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θα βγει από την κρίση και αποκάλυψε πως θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα και θα είναι υποψήφιος με την «Αλληλεγγύη» με όποιο εκλογικό σύστημα και αν γίνουν οι εκλογές τον Μάιο του 2019.

Ημαθία. Μια γωνιά της Μακεδονίας που ευλογήθηκε να περπατήσει στη γη της ο Μέγιστος της Οικουμένης Αλέξανδρος και ο Απόστολος των Εθνών Παύλος. Αιγές, Μίεζα, βυζαντινή Βέροια, Σέλι, 3-5 Πηγάδια, ξινόμαυρο, ρεβανί. Και κυρίως «κίτρινος χρυσός», το ροδάκινο. Για την πορεία της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας συζητάμε με τον Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη περιγράψτε μας την Ημαθία των… μνημονίων:

“Κυρία Μιχολού, κατ΄αρχάς σας ευχαριστώ για τούτη τη συνέντευξη και εύχομαι το «καλορίζικο» στην διαδικτυακή προσπάθεια του…. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αντίστροφα. Από την Ημαθία των μεγαλείων. Την γη του Βασιλέως Φιλίππου του Δευτέρου, την γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον τόπο που διδάχθηκε ο Αλέξανδρος από τον Αριστοτέλη. Η Ημαθία είναι ο μοναδικός τόπος, όπου συνυπήρξαν οι δυο μέγιστοι της Οικουμένης. Όντως η Ημαθία επλήγη όχι μόνο από τα μνημόνια, αλλά και από την αποβιομηχάνιση του «αναπτυξιακού» νόμου που μας έφερε ο Σημίτης, όταν επιδότησε την μετεγκατάσταση των βιοτεχνιών και των βιομηχανιών της Βόρειας Ελλάδας στα Βαλκάνια. Παρ΄όλα αυτά αντέξαμε, με κυρίαρχη δύναμη το ροδάκινο μας. Στην Ημαθία δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες βιομηχανίες μεταποίησης του.

Εδώ βγαίνει η κομπόστα που εξάγει η χώρα μας σε όλο τον πλανήτη. Και εδώ φυσικά βγαίνει και το επιτραπέζιο ροδάκινο, το οποίο καταστρέφεται από τον παραλογισμό του ρώσικου εμπάργκο, χωρίς πλέον καμιά στήριξη από κυβέρνηση και Κομισιόν. Όμως είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα κόψουμε τον «Γόρδιο Δεσμό» με επικεφαλής τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Η Κεντρική Μακεδονία για τέταρτη συνεχή χρονιά είναι πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ στην χώρα και Τρίτη περιφέρεια στην Ευρώπη. Αισιοδοξώ ότι σύντομα θα είμαστε πρώτοι”.

Η βάση αυτής σας της αισιοδοξίας;

“Πρωταρχικό ρόλο παίζει η βελτίωση των μεταφορικών υποδομών, με «επανίδρυση» των σιδηροδρόμων που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην πρώτη εξαγωγική περίοδο των ροδάκινων στην αγορά του Μονάχου. Και φυσική η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον σιδηρόδρομο, με την παράλληλη δρομολόγηση μεταφοράς φορτίων μέσω Μαύρης Θάλασσας. Ήδη η ΠΚΜ στηρίζει αυτή την, εθνικής σημασίας, προσπάθεια. Σας προείπα για το εμπάργκο.Πρέπει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση να λύσει το ζήτημα, αντί να δημιουργεί νέα προβλήματα στις σχέσεις μας με την Ρωσία. Αλλιώς ας ζητήσει από τους εταίρους μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ να επωμιστούν αυτοί το κόστος του εμπάργκο, που έχει καταστρέψει πλήρως τους αγρότες της περιφερειακής μας ενότητας, αφού η Ημαθία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ροδάκινο. Δεν καταλαβαίνω γιατί η Μέρκελ μπορεί να εξάγει «Μερσεντές» στη Ρωσία και η Πελοπόννησος και η Κρήτη λάδι και εμείς να είμαστε εκτός αυτής της μεγάλης αγοράς”.

Στηρίζετε την ανάπτυξη σας στον αρχαιολογικό τουρισμό;

“Σαφώς και ναι. Ήδη βρίσκεται στο τελικό στάδιο το νέο Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών, όπου θα εκτεθούν χιλιάδες αντικείμενα και επιγραφές που βοούν το αυτονόητο, ότι η Μακεδονία είναι Ελλάδα και αντιστρόφως. Δίνοντας απάντηση στην απαράδεκτη συμφωνία των Πρεσπών, για την οποία έπρεπε να αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο ο ελληνικός λαός, όπως τονίζει ο περιφερειάρχης μας, όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Επίσης αναστηλώνεται το ανάκτορο του Βασιλέως Φιλίππου στην περιοχή των Αιγών, της αρχαίας πρωτεύουσας των Μακεδόνων, το οποίο αποτέλεσε αρχιτεκτονικό πρότυπο για τα παλάτια της αναγεννησιακής Ευρώπης. Δεκάδες εκατομμύρια του ΕΣΠΑ της ΠΚΜ διατέθηκαν για αυτά τα σημαντικά έργα πνοής στην περιοχή μας.

Να τονίσω επίσης ότι σημαντικά είναι τα βήματα που γίνονται, με τις ευλογίες και τις δράσεις του Μητροπολίτη μας κ.Παντελεήμονος στον θρησκευτικό τουρισμό. Κυρίαρχο στοιχείο το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, η βυζαντινή Βέροια με τις δεκάδες εκκλησιές της και προσφάτως ο Ναός του Αγίου Λουκά του Ιατρού, του Ρώσου, που κατασκευάζεται στο Μοναστήρι της Παναγιάς Δοβρά και αποτελεί χώρο προσέλκυσης ορθόδοξων επισκεπτών, Ρώσων, Ουκρανών, Ρουμάνων και άλλων ανατολικών λαών”.

Κλείνοντας, ο δικός σας στόχος για την επόμενη τετραετία;

“Το έχω δηλώσει πολλάκις. Συνεχίζω στο πλευρό του Απόστολου και θα είμαι υποψήφιος με την «Αλληλεγγύη» με όποιο εκλογικό σύστημα και αν γίνουν οι εκλογές τον Μάιο του 2019. Ο Τζιτζικώστας είναι ένας ηγέτης μακράς πνοής και είμαι ευτυχής που είμαι συνεργάτης του. Οι Ημαθιώτες γνωρίζουν τον Κώστα Καλαϊτζίδη. Γνωρίζουν ότι είμαι κοντά σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αγωνίζομαι και παλεύω μέσα από την επιχείρηση σου και πάνω από όλα ότι αγαπώ τον τόπο μου. Μαζί με τους υπόλοιπους του ψηφοδελτίου που θα επιλέξει ο περιφερειάρχης μας συνεχίζουμε να στηρίζουμε το όραμα μας. Να είμαστε η πρώτη περιφέρεια της χώρας που θα βγει από την κρίση”.

Σχετικά Άρθρα

Δ.Ηρακλείου Κρήτης: Ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας στις 26/2

otavoice

Δ.Αρταίων: Αποφασισμένος να εφαρμόσει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους πεζόδρομους

otavoice

Ακόμη δύο ευρωπαϊκά έργα για τον Δήμο Καβάλας

otavoice

ΠΟΠ-ΟΤΑ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα συνδικαλιστικής ηθικής και αγωνιστικότητας από κανέναν

otavoice

Δ.Καντάνου-Σελίνου: Ξεκίνησαν οι εργασίες για το νέο Δημαρχιακό κτίριο

otavoice

Δ.Ιωαννιτών: Νέα Διοικητικά Συμβούλια σε Θέατρο, Ραδιόφωνο και ΔΗΑΝΕΤΑΙ

otavoice