OTA VOICE
Απόψεις

Μόνο οι πολίτες θα κάνουν αντιπολίτευση στις Σέρρες;

Μόνο οι πολίτες θα κάνουν αντιπολίτευση στις Σέρρες;

Άρθρο του Νίκου Κουφοτόλη, Σέρρες 

Ο διάλογος είναι αυτούσιος πραγματικός…

– Θα ήθελα την άποψή σου για τα τεκταινόμενα στον Δήμο Σερρών, έχεις διαβάσει τόσα…

– Η άποψη μου δεν αφορά καλώς ή κακώς κανέναν. Μακάρι να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά με Ευχολόγια δεν έγινε ποτέ τίποτα.

Νέος οικογενειάρχης, εγκλωβισμένος σε ένα τόπο που δεν παράγει ευκαιρίες. Με ένα σύστημα που αναπαραγάγει τους μέτριους, αφού οι ευφυείς έχουν συνειδητά αποσυρθεί στο περιθώριο, σιωπώντας ή μεταναστεύοντας. Μια σύγκρουση ανάμεσα στο χθες και το αύριο. Η κομματοκρατορία κυριαρχεί και αναπαράγεται, με τη διαφορά ότι κάθε επόμενη γενιά είναι χειρότερη από την προηγούμενη.

Βαρέθηκα να βάζω «νερό στο κρασί μου», και τώρα δεν πίνεται είπε… τι να γράψω, όταν εξαρτώμαι σε μεγάλο βαθμό από δαύτους. Ποιος διαβάζει πάνω από δέκα γραμμές, κι έχει το νου να ενδιαφερθεί για τα κοινά και την διαχείριση του δημόσιου χρήματος; Κατάφεραν οι «ειδήσεις» που προσελκύουν τον κόσμο να είναι κηδείες, γάμοι, βαφτίσια και κανένα κουτσομπολιό.

«Να πετάξεις και τα τσόφλια» είναι το μυστικό.

Πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε πολλά όταν διοικούμε ανθρώπους. Και αν δεν πεις έγκαιρα και πειστικά όχι, τότε αποκτάς ημερομηνία λήξης. Νομοτελειακά θα συμβεί.

Είτε γιατί κούρασες, είτε γιατί απογοήτευσες, είτε γιατί το ίδιο το σύστημα πρέπει να σε ανακυκλώσει, γιατί δεν του είσαι πλέον χρήσιμος.

Πάνω από όλα είναι η δική του διαιώνιση.

«Αν βάλεις μια σάπια σταφίδα, σε ένα μπολ με σταφίδες, θα σαπίσουν όλες».

Δεν είναι μόνο το πρόσωπο, είναι η «αυλή» που δημιουργείται γύρω του. Οι φίλοι θα έπρεπε να συμβουλεύουν και με χαστούκια. Όμως η εξάρτηση από εκείνον, κάνει τις λέξεις να βγαίνουν δύσκολα. Δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ένα πρόσωπο και μια αυλή αλληλοεξαρτώμενα που κινούνται δέσμιοι μεταξύ τους με γνώμονα την επιβίωσης στην πολιτική σκηνή.

Να δεις που κάποια στιγμή αντιπολίτευση θα κάνουν μόνο οι πολίτες

Πόσο δίκιο δείχνει αυτό που είπε, σε ανύποπτη στιγμή, φίλη που μαθήτευσε σε πολιτική ακαδημία, «Να δεις κάποια στιγμή που αντιπολίτευση στις Σέρρες θα κάνουν μόνο οι πολίτες».

Ο λόγος στους πολίτες

Χωρίς υπέρμετρο ενθουσιασμό και με συγκρατημένες προσδοκίες, ξεκινάς. Σταματάς να κάνεις υπομονή. Το μυστικό είναι να μη σε αποθαρρύνει η απογοήτευση. Ξεκινάς και… «όσοι πιστοί…». Κάνεις την αρχή, δείχνεις τον δρόμο, όσοι θέλουν θα ακολουθήσουν, κάποιοι θα σε προλάβουν και ευελπιστείς να έρθουν οι καλύτεροι.

Γιατί με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Γιατί απλά κανείς μας δεν είναι ξένος. Συνάδελφοι, φίλοι, συντοπίτες που (θα έπρεπε) μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς και αγωνίες. Γνωριζόμαστε σχεδόν όλοι μεταξύ μας, από πού «κρατάει η σκούφια μας», ποιανού είμαστε, ποια είναι η στάση ζωής μας, πως αντιμετωπίζουμε το κακό και το άδικο. Η αδικία στις τοπικές κοινωνίες έχει όνομα και υπόσταση και δεν υποφέρεται γιατί πονάει περισσότερο.

Είναι υποχρέωση μας, οι τοπικές κοινωνίες να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Η αναμονή ελεημοσύνης από την κεντρική κυβέρνηση και η εξάρτηση από τα αποσπασματικά «ξεροκόμματα» των εκάστοτε κυβερνητικών βουλευτών του νομού, έχει προσφέρει ελάχιστα, γιατί γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού, με γνώμονα την επανεκλογή τους, χωρίς να είναι ενταγμένα σε ένα γενικότερο αναπτυξιακό σχέδιο. Ο τόπος μας θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο ναδίρ ενώ τα ποσοστά ανεργίας των νέων έχουν απογειωθεί.

Γιατί ενδιαφέρει;

Γιατί αυτοί που αποφασίζουν για εμάς είναι δικές μας επιλογές.

Είναι κανόνας, πως σε μια ομάδα μεγαλύτερη από 20 άτομα, πάντα υπάρχει μια μικρότερη ομάδα 4-5 ατόμων που αυτή αποφασίζει. Οι άλλοι νομίζουν πως συμμετέχουν, αλλά τελικά μόνο επικυρώνουν.

Προσδοκία τους, κάποτε να αποτελέσουν κι αυτοί μέρος αυτού του πυρήνα. Παρακολουθείστε όμως και εκείνους που μένουν διακριτικά συνειδητά έξω από αυτό το σύστημα. Έχουν ενδιαφέρον.

Γιατί με το Δήμο Σερρών;

Γιατί, οι διοικούντες συμπεριφέρονται λες και είναι «χαμένοι στη μετάφραση», την αντιγραφή και στο «εμείς δεν έχουμε μπάρμπα, αλλά σύμμαχο στην Κορώνη»!

Γιατί η αντιπολίτευση «λάμπει δια της απουσίας της» με συνέπεια τα φαινόμενα έπαρσης, αλαζονείας έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Γιατί δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι η κριτική που ασκείται στις πράξεις τους, έχει ως στόχο τον διαφορετική άποψη και θεώρηση αυτών, όχι την αποδόμησή τους. Όλοι στο όνομα για το «καλό του τόπου» έχουν σημείο αναφοράς.

Γιατί το «πάρτυ» των απευθείας αναθέσεων (όχι οι απευθείας αναθέσεις που είναι χρήσιμες για τη διοίκηση) δεν έχει θέση σε μια χρηστή διοίκηση.

Απευθείας αναθέσεις συνολικά ξεπέρασαν τις 100.000 ευρώ παραμονές Πρωτοχρονιάς. Αγωνία κι αυτή, να προλάβουμε πριν φύγει ο παλιός ο χρόνος. Αναθέσεις που φτάσανε μέχρι την… Καστοριά. Όλες αναρτημένες στη Διαύγεια. (Ένα ευχαριστώ αξίζει αυτός που την θεσμοθέτησε στην Ελλάδα).

Όποιος θέλει να προβληματιστεί ας ανατρέξει στο https://diavgeia.gov.gr/f/dhmos_serron και να μην ξεχάσει να ρίξει μια ματιά και στους εποπτευόμενους φορείς του Δήμου. Αυτό είναι το κέρδος. Να αρχίσει ο κόσμος να ενημερώνεται, να διερωτάται, να προβληματίζεται, να αντιδρά… αν δεν συμφωνεί!

Θα πεις έχει και άλλα. Ναι και χειρότερα. Αρκεί λίγο χρόνο να… «διαυγίσεις» … εδώ ένας αρκούδος, δηλαδή η μασκώτ των εορτών μας, προκάλεσε και έφερε τόση αναστάτωση, όχι για το ύψος των 4,5 μέτρων του αλλά για το κόστος του.

Όμως όλες οι αποφάσεις είναι σύννομες;

Το σύστημα έχει δικλείδες ασφαλείας. Απλά κάποιοι «Δον Κιχώτες» θα πρέπει να τις ανοίξουν είτε προσφεύγοντας στην Αποκεντρωμένη, ή ακόμη και στην Εισαγγελία. Ανεξάρτητες αρχές υπάρχουν όπως και δίωξη οικονομικού εγκλήματος υπάρχει.

Η θεσμοθετημένη αντιπολίτευση απέναντι σε μια εξουσία αποτελεί την πρώτη αποτρεπτική δικλείδα ασφαλείας μιας ευνομούμενης κοινότητας, όταν αυτή ασκείται η διοίκηση δεν εκτροχιάζεται, όταν αυτή απουσιάζει ή ανέχεται ή πολύ περισσότερο συμπράττει με την διοίκηση, τότε η φαυλότητα επικρατεί.

Τότε το «κενό» που δημιουργείται καλύπτεται από μεμονωμένους εκλεγμένους συμβούλους, ή πολίτες, που μπορεί στα μάτια κάποιων να φαντάζουν γραφικοί, «φωνακλάδες», αλλά τελικά είναι αυτοί που μπορούν να φρενάρουν την αμετροέπεια των διοικούντων σε ορισμένα θέματα, καθώς η δύναμη τους και οι δυνατότητές τους υπολείπονται αυτής της οργανωμένης αντιπολίτευσης. (Κοινώς ο χρόνος τους είναι περιορισμένος και η πολυπλοκότητα των υποθέσεων αποτρεπτική για την διερεύνησή τους ατομικά)

Το παράδειγμα των κατοίκων της περιοχής της Σιγής

Αποδείχθηκε ότι μια ομάδα σκεπτόμενων, αποφασισμένων πολιτών, που αναδεικνύει και αγωνίζεται για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, για την καθημερινότητα και τα συμφέροντα της πόλης είναι σε θέση να ενεργοποιήσει «δυσκοίλιους» μηχανισμούς. Να αποδώσουμε τα εύσημα στην ομάδα της περιοχής Σιγής. Η δράση τους προκάλεσε αντίδραση. Η αντίδραση σημαίνει ενεργοποίηση. Ενώ πάντα οι εισαγγελικές αρχές αποτελούν το «φόβητρο» υπηρεσιακών παραγόντων και όχι μόνο ώστε να τους παρακινήσει να βρουν λύσεις, που σε άλλη περίπτωση θα κατέληγαν από την αδιαφορία στα αιτήματα, έως την μελλοντική υποσχεσιολογία.

Ο μέσος πολίτης συνήθως, δεν γνωρίζει και αδυνατεί να παρακολουθήσει διάφορα θέματα που προκύπτουν ή το πρόβλημα κάποιων συμπολιτών του. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να του αποδώσει ευθύνες. Άλλοι έχουν το ρόλο να «βγάλουν το φίδι από την τρύπα», να καθαρίσουν το κόπρο του Αυγεία.

Πλοκές και πλέγματα συνδέονται μεταξύ τους. με ένα δίκτυο συμφερόντων συνήθως αόρατο στους πολίτες που είτε «αδιαφορούν» ή δεν θέλουν να γνωρίζουν, αφού επικρατεί η … «λογική»: «ετσι κάνουν όλοι»

Ο γέρος Παπανδρέου έλεγε μην εμπιστεύεσαι την εξουσία στους νηστικούς.

Σήμερα θα πρόσθετες «κράτα επιφυλάξεις και μην εμπιστεύεσαι την εξουσία σε αυτούς που την επιζητούν επίμονα χρόνια». Μην εμπιστεύεσαι εκείνους τους αυτάρεσκους που «όπου γάμος, (συγγνώμη… κάμερα) και χαρά, η Βασίλω πρώτη». Όλους εκείνους που θέλουν να φαίνονται και να υπάρχουν εκμεταλλευόμενοι την… ανοχή των συμπολιτών τους.

Οι μέτριοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η σύγκρουση στα κοινά θα πρέπει να επιζητείται και να αξιοποιείται ανάλογα. Οι πολίτες όμως μπορούν να αντιληφθούν ότι η σύγκριση είναι εκείνη που έχει ευεργετικές συνέπειες.

Εκεί είναι το μυστικό. Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ!

Ο ενημερωμένος πολίτης είναι ο σύμμαχος κάθε δημοτικής αρχής.

Όταν στους διοικούντες πρυτανεύουν λογικές τύπου:

«Καλός σύμμαχος είναι εκείνος που σιωπά». «Ομαδική προσπάθεια σημαίνει μια ομάδα συμμάχων που θα κάνει ΜΟΝΟ αυτό που λέει ο επικεφαλής». Τελικά δεν είναι έξυπνη. Απλά συμπεριφέρεται ως πανέξυπνη.

Στον αντίποδα απαιτούνται πολίτες που πραγματικά επιθυμούν και απαιτούν την διαφάνεια και την λογοδοσία. Να στείλουν μήνυμα και να δώσουν το στίγμα.

Μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων και αποφασισμένων ανθρώπων μπορεί να αλλάξει πολλά.

Αφορά και τη διοίκηση, αγγίζει και την αντιπολίτευση και φυσικά την ίδια την κοινωνία.

«Το άδικο το τρως μα δεν το χωνεύεις»

Η κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αλλάζουν.

Οι «χουβαρντάδες» και «γαλαντόμοι» (με χρήματα όχι δικά τους) είναι ανεύθυνοι πολιτικοί, αν δεν καταλαβαίνουν, ότι το να ξοδεύεις αντιπαραγωγικά και «ανέμελα», το υστέρημα σκληρά φορολογούμενων πολιτών, για να εξασφαλίσεις την πολιτική σου επιβίωση, το μόνο που καταφέρνεις είναι να χάσεις στην παράταση.

Αυτό που φοβούνται θα έρθει, ακόμη κι αν καθυστερήσει.

Σχετικά Άρθρα

Το Δημογραφικό – Ένα πρόβλημα με πολλές επιπτώσεις

otavoice

Ανακύκλωση από την αρχή

otavoice

Ο Ν. Χαρδαλιάς για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

«Η ευκαιρία επαναφοράς της αυτοδιοίκησης στον θεσμικό της ρόλο…»

otavoice

Το βέτο είναι η δύναμη των μικρών κρατών και η Γερμανο-Γαλλική Ευρωπαϊκή Ένωση

otavoice

Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που να προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών

otavoice