Ημέρες και έργα των θιασωτών του σύγχρονου απολυταρχισμού!

Γράφει ο Θανάσης Περδικάρης, Δημοτικός Σύμβουλος – πρώην Αντιδήμαρχος

Τον Ιούλιο του 2019 η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και ο Κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Ακριβώς τον επόμενο μήνα ξεκίνησε, άρον-άρον, η εφαρμογή του σχεδίου για ευνουχισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τελικό στόχο την πλήρη χειραγώγησή της.

Ήταν και είναι προφανές, ότι στην ατζέντα των -πολύ ή λίγο- ακροδεξιών του Μητσοτάκη όχι μόνο δεν υπάρχει χώρος για την δημοκρατία αλλά αυτή αποκηρύσσεται μετά μανίας, χρησιμοποιούμενη πλέον μόνο ως διακοσμητικό εξωραϊσμού του πολιτικού τους χώρου, επειδή έτυχε να εμπεριέχεται στον τίτλο τους.

Αυτό που συμβαίνει με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, σήμερα το 2021, δεν έχει προηγούμενο, πάρα μόνον αν το αντιστοιχίσουμε με θλιβερές σελίδες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας. Δυστυχώς (και εννοώ το δυστυχώς ως μέλος αυτής της κοινωνίας) στην αντιστοιχία και τον παραλληλισμό μας ωθούν, χωρίς δεύτερη σκέψη, οι σημερινοί κυβερνήτες, οι πρόθυμοι συνοδοιπόροι τους και οι «συρόμενοι» σύμμαχοί τους.

Βέβαια κορωνίδα όλων των παρεμβάσεων θεωρείται η αντικατάσταση της απλής αναλογικής με ένα γελοίο και συνάμα πολύ επικίνδυνο νόμο, που αναμφισβήτητα απομακρύνει την αυτοδιοίκηση από τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και μας καθιστά, ως χώρα, παράδειγμα προς αποφυγήν, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ένωσης και όχι μόνο. Ακραίο παράδειγμα της… «λατρείας» των κυβερνώντων και των ακολούθων τους προς την Αυτοδιοίκηση, είναι η παραταξιοποίηση και η κομματικοποίηση τοπικών κοινοτήτων με μερικές δεκάδες κατοίκους!

Όμως στους λάτρεις του Λουδοβικισμού δεν αρκούσε μόνο αυτό. Από τον Αύγουστο του 2019 ξεκίνησε η αποδόμηση των συλλογικών οργάνων, συνεχίστηκε με κάθε λογής νομοσχέδια ή τροπολογίες και δεν έχει σταματημό μέχρι και σήμερα, λίγες ημέρες πριν το 2022!   

Τραγικό αποτέλεσμα είναι η πλήρης αποψίλωση των δημοτικών συμβουλίων από αρμοδιότητες και η μεταφορά τους στην Οικονομική Επιτροπή, την οποία η ΝΔ φρόντισε να μετατρέψει σε «μαγαζάκι» του δημάρχου. Και είναι πολύ θλιβερό να συναντάς αιρετούς, πλήρως παροπλισμένους αυτοδιοικητικά από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, που συντάσσονται με την διαδικασία απαξίωσής των, αποδεχόμενοι προφανώς ότι δεν είναι ικανοί γι’ αυτό που οι πολίτες τους εμπιστεύτηκαν! Λειτουργούν ως θύτες, μη αντιλαμβανόμενοι ότι, ως μέλη της κοινωνίας, είναι κι’ αυτοί θύματα!

Η αφορμή γι’ αυτό το κείμενο δόθηκε από ακόμη μία -την πολλοστή- αλλαγή ενός άρθρου-λάστιχο, του πολύπαθου άρθρου 72 στο Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), που τροποποιείται συνεχώς από τις εκλογές του 2019 και μετά! 

Οι αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου που περνάνε τώρα στην Οικονομική Επιτροπή αφορούν τον ορισμό εκπροσώπων του Δήμου στις Γενικές Συνελεύσεις Ανωνύμων Εταιρειών και Αναπτυξιακών Οργανισμών του αρ.2 του ν.4674/2020 και τα ζητήματα σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Επίσης η Οικονομική Επιτροπή στο εξής θα ασκεί και όλες τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στους Δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους!  

Για τα παραπάνω, όπως και για όλα τα προηγούμενα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικαλείται : «… τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και της απρόσκοπτης εκπροσώπησης της πλειοψηφίας, χωρίς να απαιτείται απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, όπως απαιτείται σήμερα, με συνακόλουθα εμπόδια και κωλυσιεργίες …». Έτσι ξεδιάντροπα ομολογούν ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι εμπόδιο στην άσκηση εξουσίας των πατρικίων τους και στον έλεγχο των δήμων. Των δήμων που σύμφωνα με όλα τα σημερινά δεδομένα, οδηγούνται σε χρεοκοπία ενώ ο πόλεμος φατριών στην ΚΕΔΕ και η άκομψη κομματική προσήλωση του Προέδρου της Δ. Παπαστεργίου, έχουν απαξιώσει πλήρως το όργανο. 

  • Φοβούνται αλήθεια σήμερα οι «εμπνευσμένοι» άκρο-δεξιοί και τα εξαπτέρυγά τους την ελεύθερη έκφραση των πολιτών μιας χώρας ταλαιπωρημένης -εκτός των άλλων- και από πανίσχυρες αυτοδυναμίες δεκαετιών; 
  • Πιστεύουν αλήθεια ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαμορφώσουν μια κοινωνία σκεπτόμενη και ενεργή, με συμμετοχή στις διαδικασίες και τη λήψη αποφάσεων, που δεν θα συνωστίζεται στο κάτω σκαλί της σκάλας, αναμένοντας τον «εκλεκτό» να της γνέψει ν’ ανέβει, τουλάχιστον, στο κεφαλόσκαλο;
  • Νομίζουν αλήθεια ότι θα προσφέρουν θετικές υπηρεσίες σε μια κοινωνία, που τα αποτελέσματα της άσκησης πολιτικής αλλά «Θόδωρου Γκρουέζα» την έχουν οδηγήσει σε οικονομικό και κυρίως κοινωνικό αδιέξοδο;

Προφανώς, θα μπορούσε οποιοσδήποτε να παραθέσει επιπλέον πολλά ερωτήματα, σκέψεις ή και απόψεις. Όμως ότι και να ειπωθεί, γεγονός είναι ότι επικρατεί η λογική της ιδιοκτησίας του κράτους με ηγεμόνες, πατρικίους και πληβείους. 

Και επειδή όσο πιο δύσκολα είναι εφαρμόσιμη αυτή η λογική, τόσο το χειρότερο για την δημοκρατία και την κοινωνία, «έκαστος εφ’ ω ετάχθη»
Σχολιάστε