Η εμπνευσμένη φιλέλληνας των Αμπελοκήπων Λουίζα Ριανκούρ

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Η έξοχη αυτή ηθικά Γαλλίδα από νεαρή ηλικία εξεδήλωσε φιλελληνικά αισθήματα. Αυτοδίδακτη και με την ορμέμφυτη φιλομάθειά της έμαθε ελληνικά μόνη της, ενώ την γοήτευε το εθνικοαπελευθερωτικό όραμα του αλύτρωτου ελληνισμού. Παντρεύτηκε τον κόμη Ριανκούρ και απέκτησε μαζί του έναν γιό.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον εκδήλωσε για τον Μακεδονικό αγώνα του οποίου εξελίχθηκε σε λάτρη. Σ΄ αυτό το πλαίσιο το 1900 εντάχθηκε στην πατριωτική εταιρεία «Ο Ελληνισμός» που κεντρικό της μέλημα είχε την διαφύλαξη της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας. Αφότου απεβίωσε ο σύζυγός της ήλθε στην Ελλάδα με τον γιό της Ραούλ και αφιερώθηκε στις αξίες και τις ιδέες του ελληνισμού. Ήλθε σε επαφή με τον απαράμιλλο Παύλο Μελά και μυήθηκε βαθιά στους σκοπούς του Μακεδονικού αγώνα. Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε με όλη την ηθική ικμάδα, αλλά και τους οικονομικούς της πόρους για την απελευθέρωση της Μακεδονίας μας.

Στον δρόμο της Λουίζης Ριανκούρ που φέρει τιμητικά το όνομά της, σε μεγαλοπρεπές οίκημα της ιδιοκτησίας της στέγαζε και προσέτρεχε οικονομικά παιδιά Μακεδονομάχων, ενώ ανάπτυξε παράλληλα πολυεπίπεδο φιλανθρωπικό έργο. Με Βασιλικό Διάταγμα έλαβε την ιθαγένεια Ελληνίδος πολίτου, όπως επίσης και ο γιός της Ραούλ.

Απεβίωσε πλήρης δόξης και ημερών σε ηλικία 95 ετών στις 27 Φεβρουαρίου του 1941, μέσα σε βαρύ εθνικό πένθος. Ο Δήμος Αθηναίων, για να τιμήσει την μνήμη της, ονοματοδότησε στους Αμπελοκήπους, τον γνωστό μας δρόμο παράλληλο της Πανόρμου, με το όνομά της.

Το παρόν κείμενο είναι απόσπασμα από το βιβλίο μας «Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, ΑΘΗΝΑ, ζαφειρόπετρα…….».

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων

www.panosavramopoulos.blogspot.gr
Σχολιάστε