OTA VOICE
Απόψεις

Να μην μείνει ο Πύργος ουραγός στην ανάπτυξη και στη νέα εποχή

Γράφει ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου Χάρης Β.Μιχαλακόπουλος

Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την Δημοτική Αρχή να δηλώνει ότι πρέπει να μπούμε σε αναπτυξιακό δρόμο. Πολύ καλό σημείο είναι και ο τίτλος του νέου Αντιδημάρχου Οικονομικών και σε «Νέων Τεχνολογιών».

Με αφορμή αυτά και με την δεδομένη διαχρονική θέληση της παράταξής μας να είμαστε ωφέλιμοι, έχουμε να σας πούμε και να προτείνουμε το εξής:

Α) Πολλοί Δήμοι στη χώρα μας επενδύουν στην «Πράσινη ανάπτυξη» με νέες τεχνολογίες

Β) Τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ε.Ε και του Κράτους ευνοούν αυτές τις επενδύσεις

Γ) Ο Δήμος μας φυλλοροεί από «εισαγόμενο» χρήμα λόγω της μείωσης προσωπικού-φοιτητών και επισκεπτών σε ΣΕΤΗΛ-ΑΤΕΙ-Νοσοκομείο κλπ και λόγω της δεδομένης δυσκολίας πρόσβασής του από Βορρά και Νότο, με τους υπάρχοντες απαράδεκτους δρόμους. Σιδηρόδρομος δεν πρόκειται να έρθει σύντομα και για πολιτικό αεροδρόμιο είμαστε ακόμα πολύ μακριά επίσης. Άρα πρέπει να περιορίσουμε τα έξοδα μας ως Δήμος και εκτιμούμε ότι αυτά που πληρώνουμε σε ρεύμα είναι από τα μεγαλύτερα. Επίσης να αποφύγουμε για τα προσεχή χρόνια να αυξήσουμε οποιαδήποτε τέλη για τους δημότες μας που υποφέρουν και αυτοί τα δύσκολα αυτά χρόνια των μνημονίων.

Δ) Υπάρχει μια δεδομένη (παγκόσμια)κατάσταση αύξησης δαπανών από τους πάροχους ενεργείας, που τις μεταφέρουν στο πολίτη και επίσης  μια δεδομένη διαχρονική κατάσταση κακού ή ελλιπή φωτισμού στο αστικό-ημιαστικό και αγροτικό δίκτυο του Δήμου.

Ε) Δαπανούνται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο σε υλικά-ενοικιάσεις μέσων και προσωπικού και χαμένες εργατοώρες των ελάχιστων υπαλλήλων του Δήμου μας, για αλλαγή λαμπτήρων ή άλλες τεχνικές παρεμβάσεις.

Στ) Η πρόβλεψη για το κόστος της μη-πράσινης ενέργειας για τα προσεχή έτη είναι ότι συνεχώς θα αυξάνετε.

Με βάση όσα τα παραπάνω αναφέραμε και παρακολουθώντας τα έργα που γίνονται σε άλλους Δήμους της Ελλάδας, έχουμε να σας προτείνουμε τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού στο σύνολο του Δήμου μας.

Από τα στοιχεία που δίνουν οι άλλοι Δήμοι και από αυτά που ο καθένας μπορεί να διαβάσει με μια μικρή έρευνα στις σελίδες των Υπουργείων και του Κ.Α.Π.Ε (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) προκύπτει ότι :

Α) Υπάρχουν πλέον τουλάχιστον 2 νέες εναλλακτικές τεχνολογίες που δίνουν οικονομία τουλάχιστον 60-70% στη κατανάλωση του ρεύματος και σε όλα τα υπόλοιπα βάρη που προέρχονται από αυτό

Β) Υπάρχουν πλέον αρκετές αξιόπιστες εταιρίες που ήδη κατασκευάζουν τέτοια έργα σε Δήμους

Γ) Η πληρωμή αυτών των εταιριών ΔΕΝ επιβαρύνει τα Ταμεία των Δήμων, ακριβώς επειδή η Ε.Ε και το Κράτος διευκολύνουν(με συγκεκριμένες διαδικασίες) και προτρέπουν σε τέτοιες κινήσεις-έργα.

Δ) Οι διαγωνισμοί που γίνονται είναι ΔΙΕΘΝΕΙΣ

Ε) Οι εταιρίες αυτές αναλαμβάνουν την εγγύηση και την συντήρηση για αρκετά χρόνια, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται κονδύλια και εργατικό δυναμικό που θα ωφελήσουν άμεσα και βραχυπρόθεσμα όλους τους Δημότες.

ΣΤ) Το ενεργειακό αποτύπωμα στην ατμόσφαιρα είναι υποπολλαπλάσια μικρότερο.

Εκτιμούμε δε ότι υπάρχουν και άλλα οφέλη, που για την οικονομία του χρόνου δεν γίνετε να γραφτούν όλα σε μια ανακοίνωση(όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη ενός δωρεάν δικτύου WIFI, στα νέα σώματα που θα τοποθετηθούν).

Προτείνουμε επίσης να συντονίσει η Δημοτική Αρχή (είμαστε διαθέσιμοι να βοηθήσουμε εάν μας ζητηθεί) μια ενημέρωση, σε επίπεδο επικεφαλής Παρατάξεων ή ολομέλειας Δ.Σ, από επιστημονικό φορέα για να εμπεδώσουμε πιο καλά το ζήτημα. 

Σε κάθε περίπτωση κρίνουμε ότι η απόφαση είναι πολιτική και χρειάζεται σύμπνοια και ανοιχτά μυαλά για το καλό του συνόλου των δημοτών και την βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη και πρόνοια των εσόδων/εξόδων των Δημοτικών Ταμείων μας.

Υ.Γ. Μέσα στους Δήμους που υλοποιούν αυτό το πρόγραμμα είναι και ο Δήμος Άργους-Μυκηνών που έχει πάρει ομόφωνη απόφαση στο Δ.Σ  και έχει δρομολογήσει ήδη το έργο. Είναι ένας Δήμος με σχεδόν ίδια χαρακτηριστικά με το δικό μας σε πληθυσμό-έκταση(αγροτική) και αριθμό τοπικών κοινοτήτων.

Σχετικά Άρθρα

Ανακύκλωση από την αρχή

otavoice

Ο Ν. Χαρδαλιάς για την τουριστική πολιτική της Περιφέρειας Αττικής

otavoice

«Η ευκαιρία επαναφοράς της αυτοδιοίκησης στον θεσμικό της ρόλο…»

otavoice

Το βέτο είναι η δύναμη των μικρών κρατών και η Γερμανο-Γαλλική Ευρωπαϊκή Ένωση

otavoice

Να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που να προστατεύει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των γυναικών

otavoice

Η ενέργεια μπροστά, με στοχευμένες κινήσεις κι επενδύσεις

otavoice